Menton – skriveni biser Francuske 

menton

Surfajući internetom naišla sam na sliku žutog grada i odmah se zaljubila. Istražujući o njemu, skočio je visoko na ljestvici wish liste. Dok ne posjetimo Menton i napišemo svoje doživljaje donosimo informacije o ovome preslatkom gradu.

Menton je ljupki mali grad na jugu Francuske koji ima najbolje od svega: toplu klimu tijekom cijele godine, prekrasne vrtove, izvrsnu francusku i talijansku hranu, pješčane plaže u podnožju akvaplavog Sredozemnog mora te šareni povijesni stari grad.

Posebna mikroklima odvaja Menton od ostalih sela na Azurnoj obali koja se nalaze na Mediteranu, jer ima više sunčanih dana u godini nego bilo koje drugo mjesto u Francuskoj. Prosjek vedrih ili djelomično oblačnih dana godišnje u Mentonu iznosi 316. Stoga je idealan za posjet gotovo cijele godine. Proljetna i jesenska sezona posebno su dobre za posjet jer su cijene niže i manje je gužve, a još uvijek je dovoljo toplo i za uživanje na plaži.

menton
Povijest

Povijesno gledano, Mentonom je sredinom 14. stoljeća vladala obitelj Grimaldi iz Monaka. Kraljevska obitelj Grimaldi i danas vlada malom kneževinom Monako. Princ Albert II., sin pokojne Grace Kelly i princa Rainiera, glavni je vladar.
Sredinom 1800-ih otkriveno je da Menton ima ljekovito djelovanje na tuberkulozne osobe, a privlačio je i ruske i engleske aristokrate zbog svoje ugodne klime. Aristokrati su podigli ekstravagantne vile, palače i luksuzne hotele, uključujući mnoge koje i danas stoje.

Stara četvrt Mentona

Prema Travelawaits, prvo što biste trebali učiniti kada stignete u Menton je prošetati starom četvrti. Hodajući od podnožja u blizini obale, otkrit ćete uske uličice i prolaze obrubljene velikim šljunkom koji će vas provesti pored neobičnih zgrada obojenih pastelno žutom, ružičastom, zelenom i plavom bojom. Lišće niče iz mnogih zgrada zajedno s prozorskim okvirima ispunjenim sezonskim cvijećem.

menton
Bazilika Saint-Michel-Archange

Na vrhu starog grada nalazi se bazilika Saint-Michel-Archange, katedrala iz 17. stoljeća s kitnjastim pročeljem u baroknom stilu koje je dodano 1819. Impresivna unutrašnjost također je izvedena u baroknom stilu. Unutra se nalaze i originalne orgulje iz 1866.

Rusko groblje

Budući da je Menton imao zajednicu ruskih plemića i aristokrata 1800-ih, postavljeno je groblje. Groblje je ispunjeno mramornim i kamenim mauzolejima i nadgrobnim pločama, urnama, cvijećem i kipovima. Iako je to službeno rusko groblje, zastupljene su mnoge druge zemlje, uključujući Englesku, Njemačku i Prusku. Budući da se groblje nalazi na vrhu brda i najvišoj točki Mentona, odavde se pruža i odličan pogled na luku i grad.

menton
Muzej Jean Cocteau

Jean Cocteau bio je legendarni francuski umjetnik, pisac, filmaš, pjesnik, dramatičar i dizajner početkom do sredine 1900-ih. Zaljubio se u Menton kada ga je prvi put posjetio 1955. i sprijateljio se s gradonačelnikom koji ga je pozvao da projektira gradsku kapelu za vjenčanja pa je Cocteau proglašen počasnim građaninom. Cocteaua je gradonačelnik ponovno pozvao da projektira muzej, na čemu je radio do svoje smrti 1966.
Godine 2003. veliki novi muzej posvećen je Cocteauu i dovršen 2011. Jednokatni muzej podijeljen je u sedam dijelova koji sadrže preko 1000 Cocteauovih djela uključujući filmove, crteže, slike, dizajne i pisana djela uključujući poeziju. Veći dio zbirke donirao je Severin Wunderman, Amerikanac koji je sakupio jednu od najvećih zbirki Cocteauovih djela na svijetu.

menton
Vrt Le Val Rahmeh-Menton

Menton je poznat po svojim vrtovima, a jedan od njih je botanički vrt Le Val Rahmeh-Menton.
Izgrađen je za plemićku obitelj Menton kao imanje s prostranim vrtovima kojeg su kasnije kupili general britanske vojske, Lord Percy Radcliffe, i njegova supruga. Radcliffe je angažirao arhitekta da redizajnira kuću u provansalskom talijanskom stilu. Radcliffeova supruga umrla je iznenada prije nego što je kuća dovršena, a u spomen na nju nazvana je Val Rahmeh, što na arapskom znači “dolina mira”. Posljednja stanovnica, bogata Engleskinja, preuzela je imanje 1952. godine i dodala rijetke biljne vrste iz cijelog svijeta. Danas su kuća i vrt u vlasništvu i pod upravom Prirodoslovnog muzeja. Otvoreni su za javnost od 1967. Ovdje možete vidjeti neke od rijetkih cvjetnih i biljnih vrsta kao što su kineski jam, divovska nizozemska lula, lokvanj Santa Cruz, japanska mušmula, meksički plačući bambus i biljku Mickeya Mousea.

Vila Maria Serena

Svojedobno je vila Maria Serena bila ljetna rezidencija Charlesa Garniera, arhitekta koji je projektirao raskošnu dvoranu pariške opere iz 19. stoljeća. Smještena visoko na brežuljku u Mentonu, vila Maria Serena ima gotovo četiri hektara vrtova koji se nižu na različitim razinama nizbrdo. Vrste biljaka i drveća uključuju cikas, palme, čemprese i dracaene. Jezerce s kamenim zmajem ima nježne lopoče koji plutaju u njemu.

Festival citrusa: Fete Du Citron

Menton je poznat po svojim citrusima, posebno limunima intenzivnog okusa. Svake godine Menton slavi svoje citruse organizirajući festival Fete du Citron od sredine do kraja veljače. Postoje dnevne i noćne parade s ekstravagantno ukrašenim brodovima od citrusnog voća i plesačima u kostimima inspiriranim citrusima. Festival traje 17 dana i okupi gotovo 250.000 ljudi, a potroši se 145 tona citrusa.

menton
Kako doći do Mentona?

Do Mentona se može lako doći iz cijele Francuske i Italije jer je blizu granice. Postoji brzi vlak iz Pariza koji stiže do Mentona za 6,5 sati. Vlak od Marseillea do Mentona traje oko 3,5 sata.
Ukoliko dolazite avionom, međunarodna zračna luka Nice udaljena je samo 30 minuta vožnje automobilom.

Foto: Unsplash, Pixabay