Znate li tko je ubojica broj 1 u svijetu?

ubojica

Povišen krvni tlak danas se naziva “svjetski ubojica broj 1”, jer je glavni nezavisni čimbenik rizika za kardiovaskularni pobol i smrtnost. Mnogi nisu svjesni da boluju od hipertenzije, s obzirom na to da ona nema simptome. Broj oboljelih od hipertenzije u Hrvatskoj je vrlo visok. Prije 15 godina iznosio je 37%, a danas je oko 45% što znači da gotovo svaki drugi odrasli stanovnik ima vrijednosti krvnoga tlaka veće od 140/90 mmHg.

Kako bi podigli svijest o visokom krvnom tlaku, Hrvatska liga za hipertenziju održala je javnozdravstvenu akciju u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci gdje je velikom broju građana izmjerena vrijednost krvnog tlaka kako bi povećali svijest o potrebi kontrole. Na akciji su u obzir uzeti i drugi čimbenici koji pridonose riziku, poput tjelesne mase, opsega struka, šećera i kolesterola u krvi, što su posjetitelji lokacija također mogli izmjeriti. Posebnim kalkulatorom je izračunat ukupni kardiovaskularni rizik.

Sveukupno je pregledano 530 prolaznika na lokacijama javnozdravstvene akcije. U više navrata otkrivene su veoma povišene vrijednosti arterijskog tlaka. Najviša izmjerena vrijednost tlaka iznosila je 220/110 mmhg. Značajnom broju mladih osoba zabilježene su veoma povišene vrijednosti glukoze, od kojih je najviša iznosila 22,9 mmol/L. Potrebno je naglasiti da upravo veliki broj mladih, od 25 -35 godina, ima dijagnozu šećerne bolesti ili arterijske hipertenzije.

Ovoj kampanji i akciji održanoj u petak i subotu, liječnici, medicinske sestre, studenti medicine i učenici srednjih medicinskih škola su, osim pregleda, naše građane educirali o bolesti, kome se obratiti, ako primijete povišen krvni tlak te koje su to navike koje nam mogu spasiti život.
Hrvatska liga za hipertenziju nastavlja s trajnom javnozdravstvenom akcijom koja je u biti projekt kojom želimo podići svijest o važnosti promjena loših životnih navika, a koje su na žalost vrlo prisutne u našoj populaciji. Lov na Tihog ubojicu je u prvom redu lov na hipertenziju, ali to uključuje i borbu protiv pretilosti, prekomjernog unosa kuhinjske soli, nedovoljno tjelesne aktivnosti, pušenja, nepravilnog mjerenja krvnoga tlaka i loše ustrajnosti uzimanja lijekova. Danas obilježavamo i Svjetski dan bubrega i Svjetski dan debljine. Za debljinu smo već naučili koliko je učestala, ali bitan je podatak da je kronična bubrežna bolest, koja je čimbenik rizika za prijevremeni kardiovaskularni pobol i smrtnost, učestalija od šećerne bolesti. Akcija je ovaj puta održana u trgovačkim centrima kako bismo sugrađane uz ostalo pitali – kako to da ste na ovako lijep neradni dan u zatvorenom, a ne u prirodi, u šetnji, planinarenju…“, izjavio je akademik Bojan Jelaković, Predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju.

Nažalost, prema najnovijim podacima nema naznaka promjena na bolje, kada se radi o broju oboljelih, već upravo suprotno, zabilježen je porast osoba koje imaju problema s povišenim krvnim tlakom, a zabrinjava i podatak da hipertenzija zahvaća sve više djece i mladih.

Moderan način života, prehrana te nedostatak tjelesne aktivnosti imaju veliki utjecaj na hipertenziju. Projektom „Lov na tihog ubojicu“ želimo kontinuirano podizati svijest o hipertenziji, koliko je opasna, ako se na vrijeme ne otkrije, ali i kako na nju ipak možemo utjecati pozitivnim promjenama u našem životu.