Sporo putovanje moglo bi biti ključ boljeg odmora

sporo putovanje

Što je zapravo sporo putovanje i kako u potpunosti iskoristiti prednosti ove vrste putovanja saznajte od stručnjaka za putovanja

U žurbi svakodnevnog života, nemamo uvijek priliku usporiti i kretati se vlastitim tempom. Čak i na godišnjem odmoru, postoji želja da se posjeti, učini i okusi što više stvari na novom odredištu ili više odredišta.

Nebrojeno sam puta čuo koliko su ljudi iscrpljeni kad se vrate s godišnjeg odmora i osjećaju se kao da im treba odmor od godišnjeg odmora, a to je zato što mnogo toga želimo u vrlo kratko vrijeme,” rekla je putopisna blogerica Esther Susag. Želimo sve vidjeti, učiniti sve i ne gubiti ni minute.”

Međutim, postoji još jedan pristup putovanju svijetom koji preporučuju mnogi iskusni turisti: sporo putovanje. Ali što je zapravo sporo putovanje i kako u potpunosti iskoristiti prednosti ove vrste putovanja? U nastavku, stručnjaci za putovanja to raščlanjuju.

Što je zapravo sporo putovanje?
Pri sporom putovanju važnija je kvaliteta umjesto kvantitete,” rekao je Phil Dengler, suosnivač stranice s putnim informacijama The Vacationer. “Također se radi o uranjanju u lokalnu kulturu. Tradicionalni odmor često uključuje vidjeti što više stvari u kratkom vremenu. Iako u tome nema ništa loše, može se činiti vrlo površno i ne kao idealan opuštajući odmor.

Kao što ime sugerira, sporo putovanje općenito podrazumijeva usporavanje i uživanje u svakom trenutku, umjesto žurbe s označavanjem stavki s popisa.

Sporo putovanje može značiti različite stvari različitim putnicima, ali ja ga definiram kao dulje zadržavanje na jednom mjestu i dublje upoznavanje lokalne kulture“, rekao je Paul Jacobs, generalni direktor i potpredsjednik Kayak North America. “Vrijeme je potrebno za uspostavljanje pravih veza s lokalnim stanovništvom u odnosu na pretrpavanje rasporedom punim obilazaka”.

Vjeruje da sporo putovanje postaje sve popularnije i ukazao je na podatke koji pokazuju da je dužina boravka u hotelima već porasla za 10% u 2023. u odnosu na prošlu godinu. Ipak, sporo putovanje ne zahtijeva nužno dugo zadržavanje na jednom mjestu.

Za mene se sporo putovanje ne odnosi nužno na broj dana koje provedete na nekom mjestu”, rekao je turistički bloger Sean Lau. “Možete usporiti putovanje sa samo nekoliko dana ili nekoliko mjeseci – sve ovisi o razini povezanosti koju želite sa svojim odredištem, što vam omogućuje da dublje cijenite kulturu i bolje razumijete lokalno okruženje.”

Za stručnjakinju za putovanja i autoricu La Carmina, sporo putovanje je meditativni pristup putovanju koji omogućuje ljudima da zastanu i pomirišu ruže ― doslovno.

Radi se o tome da budete potpuno prisutni u trenutku i doživljavate prizore, zvukove i osjete oko sebe bez ometanja, dopuštajući da se iskustvo odvija vlastitim tempom i bez očekivanja”, rekla je. „Za mene sporo putovanje nema strogu definiciju ili određene obvezne elemente, kao što je korištenje sporijih načina prijevoza ili držanje jednog grada ili zemlje određeno vrijeme, već se radi o suosjećajnoj svijesti koju netko donosi kada je posjetitelj na destinaciji.”

Koje su prednosti sporog putovanja?

Kada putujete sporijim tempom i bez žurbe, prirodno uronite u kulturu i mjesto u kojem se nalazite i stvarno ga pokušavate upoznati na osobnijoj razini.

Razgovarate s više mještana i radite više ‘neutabanih’ aktivnosti, a ne samo stvari koje vidite na Trip Advisoru“, rekla je Susag. Također, kada počnete više razgovarati s lokalnim stanovništvom, oni obično žele da doživite najbolje iskustvo i pokazat će vam neka od svojih omiljenih mjesta, što prirodno dovodi do još dubljeg i osobnog iskustva.

Intimnije i autentičnije upoznavanje lokalnog stanovništva i njihove kulture i načina života stvorit će korisna iskustva i uspomene koje možete nositi sa sobom dugo nakon povratka kući. Možda ćete čak uspostaviti duboke veze i prijateljstva koja će vas navesti da se vratite u budućnosti.

Ako se želite stvarno isključiti i opustiti bez stresa putovanja, onda bi sporo putovanje moglo biti za vas“, rekao je Mark Wolters, kreator popularnog YouTube kanala za putovanja Wolters World. “Morate manje raspakirati svoje kofere, koristiti manje aviona, vlakova i automobila te jednostavno se opustiti na odredištu.”
Napomenuo je da je sporo putovanje izvrsno za uvježbavanje stranih jezika jer ima više prilika za sadržajne razgovore s lokalnim stanovništvom.

Ako putujete s djecom, sporo putovanje dobar je način da ih upoznate s međunarodnim putovanjima i da uvide razlike u kulturama“, primijetio je Wolters. “Kada se vaša djeca igraju na lokalnom igralištu s drugom djecom, vide da nema previše razlika između njih i djece u ovoj novoj zemlji koju posjećujete.”

Rekao je da su njegova djeca također naučila kako raditi pupuse u El Salvadoru, tjesteninu u Italiji i sendviče u Portugalu jer se obitelj voli vraćati u iste restorane i uspostavljati veze s ljudima koji tamo rade.

Nema ništa kao što je povratak u isti restoran nekoliko puta, a konobari i vlasnici vas počnu doživljavati kao prijatelja umjesto turista koji traži brzi zalogaj”, rekao je Wolters. “Sporo putovanje također daje vašoj obitelji priliku da se usredotočite na provođenje vremena zajedno baveći se turističkim aktivnostima, ali i da budete zajedno kao obitelj umjesto da samo pokušavate posjetiti što više muzeja.”

Postoje i praktične prednosti ovog pristupa putovanju.
“Volim sporo putovanje zbog njegovih ekoloških prednosti”, rekao je Lau. “Ostankom na jednom mjestu dulje vrijeme, manje je emisija ugljika povezanih s prijevozom kao što su letovi i autobusi.”

Uz manje tranzita između odredišta, sporo putovanje također uključuje manje vožnji automobilom unutar jednog odredišta zbog manje aktivnosti. Putnici se također mogu osjećati manje u žurbi dok putuju s jednog mjesta na drugo i umjesto toga koriste javni prijevoz. Možete se odlučiti držati podalje od turističkog središta grada i uštedjeti novac na smještaju.

“Sporo putovanje često je isplativije od tradicionalnog putovanja jer ne radite što je više moguće stvari”, rekao je Dengler. “Također je opuštajuće jer ne brinete uvijek o sljedećoj stavci na svom planu putovanja.”

Kako možete povećati iskustvo sporog putovanja?

Ne postoji jedan pravi način da se uključite u sporo putovanje, ali postoje neki korisni čimbenici koje morate imati na umu ako želite maksimizirati iskustvo.

“Vaš popis obaveza trebao bi biti vrlo kratak ili da ne postoji”, rekao je Dengler. “Radije dođite s planom da većinu svog vremena provedete na samo nekoliko lokacija ili primajte preporuke lokalnog stanovništva u hodu. Kada posjećujete mjesto ili odredište, trebali biste nastojati razumjeti njegovo značenje umjesto da ga samo označite s popisa. U većini slučajeva, morat ćete potrošiti više vremena nego inače, ali trebali biste doći s mnogo dubljim razumijevanjem.”

Odolite iskušenju da vidite svaki prizor i pojedete svako jelo u jednom ili dva dana. Ne radi se o žurbi okolo da označite atrakcije sa svoje liste.

“Rasporedite svoje turističke posjete na dulje vremensko razdoblje”, rekao je Wolters. “Na ovaj način možete provesti jutro u kafiću, zatim podne u muzeju, zatim poslijepodne i ranu večer u parku čitajući svoju omiljenu knjigu, umjesto da vidite dva muzeja ujutro i jedan popodne i onda kazališnu predstavu s obilaskom duhova u ponoć.”

Njegova obitelj često pokušava pohađati lokalne kulturne tečajeve, poput tečaja slikanja ili kuhanja. Osim što možete naučiti više o umjetnosti ili kuhinji, možete postaviti dodatna pitanja instruktoru i saznati više o tom području.

U eri rada na daljinu, postalo je lakše sudjelovati u sporim putovanjima”, primijetila je Jessica van Dop DeJesus, osnivačica i urednica bloga o hrani i putovanjima The Dining Traveler. “Na primjer, provesti više od tjedan dana u odredištu i odvojiti vrijeme za šetnju manje poznatim četvrtima, posjetiti kafić ili restoran nekoliko puta i prisustvovati sportskom ili kulturnom događaju koji je važan onima koji žive na toj lokaciji.”

Razmislite o boravku u neovisnom boutique hotelu ili privatnom smještaju za odmor daleko od tipičnih turističkih mjesta kako biste stekli osjećaj gdje lokalno stanovništvo živi. Iskoristite i tišinu i opuštanje koje ne možete pronaći u tipičnim prepunim područjima.

Jedan od mojih omiljenih načina da doživim sporo putovanje je iznajmljivanje vile uz plažu“, rekla je La Carmina, prisjećajući se nedavnog putovanja u Tulum. “Umjesto da sam bila u užurbanom i komercijalnom odmaralištu, uživala sam u mirnim danima uz samo zvukove oceana blizu svog praga. Imala sam potpuno opremljenu kuhinju, tako da sam se jednostavno mogla opustiti u svom toplom okruženju bez pritiska da izađem van ili razgledam. Neki su dane proveli izležavajući se u bazenu moderne vile ili vijugajući do obližnje plaže.”

Ako ste odsjeli na odredištu koje nema jaku infrastrukturu javnog prijevoza ili jednostavno želite istražiti malo dalje, unajmljivanje automobila može vam ponuditi priliku da se krećete vlastitim tempom.

Zaustavite se i uživajte u slikovitim vidicima i nemojte se bojati skrenuti s utabanih staza kada putujete. Možete čak planirati i lagano putovanje kao oblik sporog putovanja.
Mnogi putnici se odlučuju voziti do odredišta umjesto letjeti kao dio sporijeg putovanja, što im nudi veću fleksibilnost da uživaju u putovanju kao i u odredištu. Preporučuje se da zacrtate svoju rutu i dionice koje želite voziti po danu, ali rezervirajte samo prve dvije ili tri noći smještaja kako biste ostali fleksibilni u slučaju promjene rute ili vremena.

Izvor: Huffpost, Foto: Unsplash, Freepik