Otvorena putujuća izložba ‘Žene – stoljeće promjena’

izložba žene

Putujuća izložba National Geographica Žene – stoljeće promjena otvorena je jučer u zagrebačkom City Center one East. Nakon što je u dvije godine obišla 19 zemalja, u sljedećih mjesec i pol nadohvat je publici u Zagrebu i potom u Splitu od 28. ožujka. Postav uključuje 42 ženska portreta koje su dokumentaristi National Geographica snimili na gotovo svim zemljopisnim širinama tijekom jednog stoljeća. Fotografije pripovijedaju o promjenama i iskušenjima kroz koje su žene prolazile ostvarujući svoja temeljna prava i svjedoče koliko su na tom putu do danas postigle. Dok na jednoj strani svijeta slave stoljeće prava glasa, na drugoj to pravo imaju jedino muškarci.

Izložba je podijeljena u sedam sekcija – Radost, Ljepota, Ljubav, Nada, Snaga, Moć i Mudrost raspoređenih na platnima visine sedam metara koja stvaraju jedinstvenu kroniku jednog razdoblja kroz nadahnjujuće priče protagonistica iz različitih kultura. Na prvi pogled su u svojim ulogama nespojive, ali u stvarnosti s vrlo sličnim željama i potrebama.

Izložba je počela odabirom najupečatljivijih fotografija iz bogatog kataloga Društva National Geographic koji od 1888. objavljuje svjedočanstva fotografa sakupljenih diljem globusa. Otvorena je u Washingtonu 2020. godine na stotu godišnjicu 19. amandmana koji je svim američkim ženama dao pravo glasa. Zbog snažne poruke koju nosi svaka fotografija, organizator je za lokaciju ove svjetske izložbe u Hrvatskoj odabrao prostor trgovačkog centra s velikom koncentracijom posjetitelja kako bi vrijedne umjetničke zapise približio što široj publici.

Među životopisnijim portretima izložbe su pripadnice kenijskog plemena Sambura koje se u tradicionalnoj odjeći upoznavaju s modernom tehnologijom i natjecateljski kostim Miss Trinidada i Tobaga u čijoj se hotelskoj sobi našla autorica fotografije Jodi Cobb. Slavna fotografija zelenooke afganistanske djevojčice Sharbat Gule u pakistanskom izbjegličkom logoru zauzima centralno mjesto u sekciji Nada. Njen pogled ne ostavlja ravnodušnost, kao ni ponosan stav Kurdistanke Yildiz Alpdogan tijekom čitanja presude na 12,5 godina zatvora zbog navodnog članstva u radničkoj partiji. Portreti Moći prikazuju žene koje su kroz svoju profesiju uspjele doseći status ikona poput znanstvenice Jane Goodell koja se više od 40 godina bori za očuvanje čimpanzi i njihovih staništa, multi poduzetnice Oprah Winfrey i slavne CNN-ove novinarke Christiane Amanpour kojoj je napuštanje doma u Teheranu 1979. godine zbog Iranske revolucije, odredilo četiri desetljeća karijere u ratnom izvještavanju.

Postavu su se pridružile i tri hrvatske protagonistice: Tihana Veljačić iz inicijative Ditch Plastic Croatia, Maja Bosanac iz agencije za organizaciju održivih evenata Eventful i Martina Pernar Škunca iz Paške sirane. Ove tri žene su priča o upornosti, promjenama i rastu, a svjesne su da toga ne bi bilo bez edukacije koja čini razliku. Zbog toga su postale Uplifterice – stipendistice Mastercardova edukativnog programa Uplift akademija namijenjenog mikro, malim i srednjim poduzetnicima. Tihana, Maja i Martina su žene koje su se usudile biti inspiracija.

Izložba ‘Žene – stoljeće promjena’ u City Center one East traje do 12. ožujka, u City Center one West od 13. do 26. ožujka, a u City Center one Split od 28. ožujka do 10. travnja.