Manje šećera, više zdravlja

šećer

Jeste li znali da šećer u hrani ima različite namjene i da ne služi samo poboljšanju okusa?

Pazite li na porijeklo namirnica te na njihov nutritivni sastav? Ako je odgovor „da“, to znači da ste dio sve veće skupine ljudi koja pazi što unosi u organizam, ali s druge strane to nikako ne znači da se žele odreći ukusnih jela, naročito slastica. U današnjem ritmu svakodnevice koja se nerijetko sastoji od jurnjave na posao, školu ili fakultet te koja zahtjeva balans između sastanaka i drugih dnevnih obaveza, ne želimo se odreći slatkih zalogaja. Tim više jer oni često imaju višenamjensku funkciju – daju nam energiju, ali nas jednako tako razvesele i opuste. I zašto ih se onda odreći?

Kako bi doskočio potrebama tržišta, Dr. Oetker već više od 15 godina samoinicijativno radi na smanjenju udjela šećera u svojim proizvodima, pritom ne narušavajući njihov okus. Poveljom o održivom razvoju u sklopu koje je predviđena provedba 27 projekata, Dr. Oetker se 2020. godine, kad je Povelja donesena, obvezao na transparentnije komuniciranje nutritivnih vrijednosti svojih proizvoda, daljnje poboljšanje nutritivnih svojstava proizvoda i ulaganje u zdraviju i održiviju hranu. Jedan od važnih ciljeva svakako je i smanjenje šećera u svim desertima i müslijima te u svim mješavinama za kolače.

Za što se koristi šećer u proizvodima?
Jeste li znali da šećer u hrani ima različite namjene i da ne služi samo poboljšanju okusa? Naime, osim što daje finiji okus, šećer služi kao opskrbljivač energijom, utječe na teksturu i konzistenciju hrane i djeluje kao prirodni konzervans. Dr. Oetker svojim proizvodima dokazuje da ukusno i nutritivno vrijedno idu zajedno jer, iako se u pojedinim proizvodima udio šećera značajno smanjio, kvaliteta okusa i uživanje u slasticama ostaje ista.

Prednosti smanjenog korištenja šećera
Iako se nekad čini izazovno promišljati o svim segmentima hrane koju konzumiramo, smanjivanje upotrebe šećera u svakodnevnom životu nosi velike zdravstvene prednosti. Sigurno ste svi primijetili da nakon što konzumirate šećer imate „višak“ energije. Međutim, nakon brzog povećanja razine šećera u krvi, slijedi i nagli pad, a takve promjene imaju loš utjecaj na naše zdravlje. Smanjenje unosa šećera tijelu daje stabilniju opskrbu energijom, a samim time i balans. Ujedno, može potencijalno utjecati i na smanjenje kilograma jer šećer tijelu daje veliki broj „praznih“ kalorija koje nemaju nutritivnu vrijednost, ali svejedno doprinose ukupnom unosu kalorija. Konzumacija hrane s visokim udjelom rafiniranog šećera može izazvati hormonalne promjene koje mogu djelovati kao okidači za upalu kože koja se manifestira kao prištići i akne. Jedan od dodatnih benefita smanjenog unosa šećera može biti i zdravija koža te ljepši ten. Smanjenjem šećera smanjuje se i rizik od dijabetesa, a u konačnici može rezultirati i boljim snom, stoga je odricanje od šećera čak i djelomično dobra strategija za poboljšanje zdravlja.

Dr.Oetker proizvodi s manje šećera
Kako bi bio u korak s ciljevima povelje i trendovima zdrave prehrane, Dr.Oetker je u svojim proizvodima smanjio prosječni sadržaj šećera. Vitalis Hrskavi musli s manje šećera s okusom čokolade i s okusom maline sada sadrže 30% manje šećera, a namijenjeni su potrošačima koji preferiraju manje slatke okuse.

S našim Vitalis SuperMüsli bez dodanog šećera, ispunjavamo želju naših potrošača za prehranom sa smanjenim unosom šećera. Sadržaj šećera u ovom müsliju od 1,8 posto dolazi samo od sastojaka koji prirodno sadrže šećer.

U području proizvoda za pripremu zimnice nude između ostalog i Dr. Oetker želirni šećer sa zaslađivačem od stevije koji potrošačima omogućuje proizvodnju džemova koji su 40% manje kalorijski i voćno-slatki u usporedbi s džemovima 1:1.

Međutim, napori Dr. Oetkera tu ne završavaju. Želja im je intenzivno i dosljedno nastaviti putem kojim su krenuli, a to znači kontinuirano poboljšavaju recepte i nude nove, održivije proizvode.