EU dijeli 35.000 besplatnih karata za vlak za putovanja diljem Europe

vlak

Za sve koji imaju 18 godina i žele besplatno putovati Europom imaju još malo vremena za prijavu. EU dijeli tisuće karata za vlak

Ako ste 18-godišnjak iz Europe koji želi besplatno putovati, ovo bi mogao biti vaš sretan dan. Europska unija dijeli desetke tisuća besplatnih karata za vlak, nudeći mladima priliku da istraže povijest i baštinu regije.

Radi se o projektu naziva DiscoverEU, koji je otvoren za one koji će 1. srpnja napuniti 18 godina te žive u državi članici EU-a ili u zemlji koja je uključena u program Erasmus. To uključuje Island, Lihtenštajn, Sjevernu Makedoniju, Norvešku, Srbiju i Tursku. Međutim, s obzirom na odluku Ujedinjenog Kraljevstva da napusti EU, Britanci neće ispunjavati uvjete.

Sve što trebate učiniti jest prijaviti se putem interneta do 29. ožujka, proći provjeru prihvatljivosti koja će vas pitati o vašoj dobi i nacionalnosti te ispuniti kviz s višestrukim odgovorima o EU s pet pitanja. Od vas će se također tražiti da kažete kako planirate iskoristiti besplatne karte za vlak ako ih osvojite. Možete odabrati putovati sami ili s grupom do pet prijatelja.

Oni koji pobijede dobit će besplatnu kartu za željeznicu koja im omogućuje sedam dana putovanja vlakom unutar jednog mjeseca između 15. lipnja 2023. i 30. rujna 2024. U nekim slučajevima, ako putnik živi u udaljenom području ili na otoku, autobus, također će biti uključene karte za trajekt i let.

Pobjednici će također dobiti Europsku karticu za mlade na godinu dana, što im daje nebrojene popuste diljem EU-a uključujući lokalni prijevoz, smještaj, hranu, učenje, sportske aktivnosti, kulturne posjete i još mnogo toga.

Možda se pitate kako će odabrati pobjednike. Pa, bit će određena kvota putnih karata za svaku zemlju. Ako zemlja ima manje prijava od dodijeljene kvote, preostale propusnice dat će se nacijama s većim brojem prijavljenih. Kandidati će biti filtrirani na temelju njihove prijave i odgovora na kviz te raspoloživog budžeta. Ako ima više prijavljenih koji ispunjavaju uvjete nego što ima prolaza, tada će se usvojiti pristup ‘tko prvi dođe, prvi poslužen’. Dakle, ako želite putovati Europom bez da platite ijedan cent, možda biste trebali podnijeti svoju prijavu što prije.

Izvor: Time Out, Foto: Unsplash (Jacques Bopp)