Nova Barun vina vode na nezaboravno gastro putovanje

barun

Obiteljska vinarija Barun iz doline Kardinala u okolici Krašića priča je o uspjehu jedne obitelji, o ljubavi prema enologiji te izvrsnim vinima koje smo zavoljeli na prvu. Vino Cardinal 2016. jedna je posebna priča. To je crni pinot iz vinograda krašićke Župe presvetog trojstva koje je obrađivao između ostalih i sam kardinal Alojzije Stepinac tijekom svog boravka u Krašiću. Nakon 50 dana maceracije na niskoj temperaturi, vino je dvije godine odležalo u bačvicama od hrvatskog i francuskog hrasta, a napunjeno je 215 magnum boca. Zanimljiv podatak je i taj da je 2016. godine u svijetu bilo upravo 215 kardinala koliko je i napunjeno boca.

Ove zime predstavili su i prvi chardonnay – Seigneur 2019 iz vinograda koji se nalazi na položaju Kremenica. Grožđe je macerirano dva tjedna. Vino je nakon fermentacije dvije godine njegovano na finom talogu u bačvicama od slavonskog i američkog hrasta, čime su se u njemu razvile složenije arome i jedinstvena punoća. Napunjeno je 2500 butelja.

Obiteljska vinarija Barun

Treće vino ove zime je Perle Noir 2017. Crveni je ovo pjenušac od crnog pinota. Maceracija i fermentacija trajale su 50 dana, a potom je vino njegovano 150 dana na finom talogu. Druga fermentacija je bila u boci u kojoj je poslije još 50 mjeseci njegovano na kvascima.

Ovo vino je dovoljno svježe za vratinu na žaru, dovoljno snažno za nježno pečen steak i dovoljno fino za kolač od crne čokolade s borovnicom i čilijem!“ – govori Ivo Kozarčanin, vinski kritičar, ocjenjivač i publicist.

Priča o vinima Barun i obitelji Barundić je priča o uspjehu u koji je utkano puno ljubavi i dugogodišnjeg velikog rada. Na nekoliko lokacija u i oko Krašića, u Dolini kardinala, peteročlana obitelj prema vinogradu se odnosi s podjednako pažnje kao i prema ljudima. Od djedova i baka naučili su osnove koje su bile temelj današnjem uspjehu. Učili su i kako od drugih vinara, tako i na vlastitim pogreškama.

Foto: Filip Popović