Lincoln Peirce: Niki Veliki  

Niki Veliki

U izdanju nakladničke kuće Petrine knjige izašla je serija romana za djecu Niki Veliki, američkog autora Lincolna Peircea. Po uzoru na popularni istoimeni strip iz 1991., serija romana prati lik i pustolovine Nikija – učenika šestog razreda koji radi vlastita nestašluka i taštine povremeno zapada u nevolje. Niki živi sa samohranim ocem Martinom i sestrom Ellen, a važnu ulogu u njegovoj uzbudljivoj svakodnevici zauzimaju i tri školska prijatelja uz koje lakše podnosi „školske Godzile“, dječake konkurente i djevojčice zaokupljene ulizivanjem.

Niki Veliki ustvari je talentirani crtač stripova, bubnjar i šahist, no bez pokrića samouvjeren šaljivdžija s niskim pragom tolerancije na školsko okruženje. Unatoč ispodprosječnom školskom uspjehu i lošim atletskim sposobnostima, Niki se smatra genijem i briljantnim sportašem koji zaslužuje biti u centru pozornosti. Nesvjestan vlastitih manjkavosti, redovito nastupa kao filozof-laik tražeći alternativna rješenja za obrate situacija koji mu ne idu na ruku. U peterodijelnoj seriji romana Niki će morati pronaći načine kako održati vlastitu ‘reputaciju’, odgoditi test, pobijediti protivničku školu na sportskom natjecanju čak i kad je u timu osoba koju ne podnosi te postati uredniji.

Humoristične zgode Nikija Velikog nastale su iz autorove naklonosti humoru preuzetom iz školskih dogodovština i spontanih dječjih reakcija koje bez iznimke izmamljuju osmijeh na lice. Niki Veliki živopisni je primjer lukavog karaktera kojemu je cilj biti involviran u sve aspekte opuštenije strane školskog života, dok istovremeno sabotira koncepciju obrazovanja. Željan pažnje, svakoj situaciji doskače s nizom banalnih ideja koje izazivaju komični efekt, a u konačnici kupuje simpatije vršnjaka čime uspješno nadomješta nedostatak sposobnosti i znanja. Iako su njegova nadmetanja s vršnjacima isprazna, a srčane reakcije na izmaštanu nepravdu nepotrebne, entuzijazam kojim se predstavlja kao zreo i glasan vođa adut je koji izaziva smijeh, ali i usporedbe s dramatičnim razrednim kolegama koji uvijek imaju spremne fiks ideje.

Ovaj pitki serijal na čiju je sirovu, ali realistično uokvirenu pozitivu nemoguće ostati ravnodušan idealno je štivo za školarce čiju svakodnevicu ispunjavaju šaljive razredne zgode koje se godinama pamte i prepričavaju. Niki Veliki u svakoj od zgoda asocira baš na onog smušenog lika iz zadnje klupe koji je svakom loncu poklopac ili na onu djevojčicu kojoj svaki dan netko drugi staje na žulj! U trenutku zasićenja uslijed mnoštva školskih obveza, Niki je snažan podsjetnik na neponovljive dogodovštine iz školskih klupa koje su ljepša strana obrazovanja. Ovaj serijal zavoljet će svi mladi čitatelji koji vole Gregov dnevnik, Nikkin dnevnik, romane Davida Walliamsa i avanture Adriana Molea.

Lincoln Peirce američki je crtač stripova i animator francuskog podrijetla. Studirao je na Brooklyn Collegeu u New Yorku i stekao magisterij studijske umjetnosti. Pohađao je i Skowhegan School of Painting and Sculpture te radio u srednjoj školi Xavier u New Yorku kao učitelj umjetnosti i trener bejzbola. Napisao je nekoliko kratkih animiranih filmova koji su se pojavili na Cartoon Networku i Nickelodeonu. Poznat je kao tvorac uspješnog stripa Big Nate iz 1991. koji prati pustolovine školarca Natea te njegove obitelji i prijatelja. Zapaženost stripa dovela je do nastanka istoimene serije romana 2016. i animirane televizijske serije premijerno prikazane na Paramount+ 2022. godine. Početkom 2019. godine Peirce izdaje komičnu pustolovnu priču Max & the Midknights – tada drugu najprodavaniju knjigu na listi New York Timesa koja je 2020. i 2022. dobila svoja dva nastavka, a u međuvremenu i zeleno svijetlo za adaptaciju u animiranu seriju.