Kastvom zavladale maškare – počelo je peto godišnjeg doba

maškare

Ako ikad čujete da se na Kastavštini govori o petom godišnjem dobu, niste pogrešno čuli – to je vrijeme karnevala! Službeno je počelo proteklog vikenda u Maškaranom centru Kastav u kojem se tražila ulaznica više za sve maškare i one koji su željeli biti dio ceremonije otvorenja i prisutni na ‘pusnom tancu’.

Mi vam u Kastvu živimo za ovaj dio godine” – kaže dugogodišnji organizator Karnevala na Kastvu Oleg Medica ne krijući oduševljenje što su se nakon dvije godine pandemije maškare vratile u grad. “Kao što vidite, sve maškare su spremne preuzeti Kastav u iduća četiri tjedna,uživati u moći petog godišnjeg doba i pokazati vlastitu kreativnost. Neki su se kostimi šili mjesecima, a poznato je da se na maškare dolazi u tematskim grupama koje svojim kreacijama pogađaju ‘u sridu’ sve okupljene.” – dodao je pokazujući na Avatare, Squid Game, kauboje, indijance, štrumfove ali i skupinu ‘Sprovod kune’ koja je te večeri osvojila prvo mjesto.

Po čemu je karneval u Kastvu toliko poseban da ga redovito posjećuje cijeli Kvarner, ali i susjedi iz Slovenije?
Za početak, otvorenost grada Kastva u podržavanju ovog projekta pomažući organizatoru pretvoriti grad u pozornicu brojnim maškarama. Tradicionalnim Halubajskim zvončarima koji dolaze u grad na pusni pundejak kako bi zajedno sa svim okupljenim bukom zvona otjerali tmurne zimske dane i prizvali proljeće, ali i modernim maškarama koje prolaze gradskim ulicama, uživaju u raznolikim kulturnim programima koji su osmišljeni baš za vrijeme karnevala u cijelom Kastvu. U Maškarama sudjeluju baš svi – žitelji Kastva ali i brojni turisti koji spavajući u Kastvu (na glavnom trgu se nalazi hotel i restoran Kukuriku) provode vikend iz snova – tijekom dana se u Kastvu puno toga može vidjeti – od mićih zavičajnog muzeja, poput kuće Belice, do gradskih zidina… Na ulazu u zidine se mogu kušati odlični specijaliteti u Oštariji Fortica, a onda se maškarati i krenuti na „pusne tance“ u Maškaranom centru Kastav tijekom kojih se uz odličnu zabavu biraju najbolje maske koje dobivaju bogate nagrade.

Nakon svečanog početka Karnevala u Kastvu svake iduće subote ne propustite bogat program. Tijekom dana na raznim lokacijama u gradu ne propustite zanimljive radionice koje pričaju priču o povijesti ovog kraja, a nakon nastupa odličnih Koktelsa na otvorenju, idućih subota ‘pusne tance’ predvode Mauro Staraj i LaBanda, Gustafi i Nightexpress a kao predgrupa svake subote nastupa Ansambel Direkt.

Ulaz u Boćarski dom ‘Slavko Stanić’, mjesto gdje se tanca, otvoren je svake subote od 21 h kad sve maske mogu zatancat (zaplesat) kao nekad!

Znate li?
Karneval se naziva još i Pustom, prema slamnatim lutkama koje personificiraju najgore nedaće i grijehe čitave zajednice i koje na Pust bivaju spaljene. A na pusni pundejak čitava Kastavština tutnji od zvona Halubajskih zvončara koji u centru Kastva posjetiteljima pružaju nezaboravan prizor formiranja karakterističnog kruga kojim peto godišnje doba i službeno završava. Halubajski zvončari čiju posebnost je prepoznao i zaštitio UNESCO 2010. godine su uvršteni na popis nematerijalne kulturne baštine. Priča o zvončarima je priča o pobjedi protiv zlih sila, o tjeranju tmurnih zimskih dana i prizivanju plodnosti i proljeća te simboličnog oslobađanja svih sudionika od loših stvari nakupljenih tijekom protekle godine.