Vrijeme je za tradiciju dugu 18 godina – ivanićgradska Bučijada

bučijada

Bučijada u Ivanić-Gradu najiščekivaniji je vjesnik jeseni, a ove godine svoja vrata posjetiteljima otvorit će po 18. put! Najposjećenija turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija u Hrvatskoj održat će se od 30. rujna do 2. listopada 2022. godine na više lokacija u Ivanić-Gradu.

Turistička zajednica Ivanić-Grada i ove se godine potrudila složiti program prilagođen svim uzrastima, s najboljim proizvodima i običajima koje ovaj dio Posavine i Moslavine nudi. Uz pokroviteljstvo Grada Ivanić-Grada, Zagrebačke županije, Turističke zajednice Zagrebačke županije i Hrvatske turističke zajednice svoje će proizvode i usluge predstaviti više od 160 izlagača na 13 lokacija.

Svečano otvaranje 18. Bučijade održat će se 1. listopada (subota) 2022. godine u 11:00 sati glavna pozornica, Trg V. Nazora, Ivanić-Grad.
Uz gradonačelnika Javora Bojana Leša otvaranju će nazočiti brojni uzvanici.

Bučijada

Večer prije samog otvaranja, u petak, na glavnoj pozornici očekuje nas koncert grupe Detour. U subotu će na istoj lokaciji zapjevati Gibonni, a u nedjelju Đani Stipaničev i Renata Sabljak. Glavna zvijezda Bučijade svake je godine pomno odabrani kum ili kuma, a ovoga puta tu će prestižnu titulu ponijeti sportski novinar Marko Šepat, čiji dolazak se očekuje na glavnoj pozornici u nedjelju. Detaljna satnica svih događaja ovogodišnje Bučijade nalazi se u priloženom programu.

Pozivamo vas da dođete u Ivanić-Grad i uživate u craft pivu od buče, škrletu moslavačkih vinara, kao i raznim bučnicama, juhama, kremšnitama i ostalim delikatesama od buče. U Prezentacijskom centru na tržnici Maznica možete razgledati izložbu o bučama. Isprobajte vožnju buča kočijom pored Vatrogasnog doma, te posjetite izložbe i radionice u Muzeju Ivanić-Grada i Pučkom otvorenom učilištu.

Razne predstave, natjecanja, igraonice, Buča selo i atraktivne dekoracije od buča po kojima je ova manifestacija prepoznatljiva očekuju posjetitelje na Maloj Bučijadi 1. i 2. listopada na Sportskom parku Zelenjak i u gradskom parku.

Svakako ne zaboravite posjetiti i prvi posavski kukuruzni labirint “Hrvatica” u Dubrovčaku Lijevom kod Ivanić-Grada. Motiv kukuruznog labirinta preuzet je s posavske narodne nošnje „Hrvatica“, karakteristične za ovaj dio Posavine, čime je dobivena dodatna povezanost s lokalnim kulturno-povijesnom baštinom. Naravno, za ovu priliku labirint će osvanuti u novom ruhu, prigodno ukrašen bučama.

Parking se za vrijeme Bučijade ne naplaćuje i organiziran je na nekoliko lokacija, no krećete li iz Zagreba svakako ne zaboravite i na Bučko Express, koji u subotu i nedjelju kreće s Glavnog kolodvora u 9:20h, s povratkom u 18:07h.

Dođi, okusi, osjeti, vidi – vrijeme je za 18. Bučijadu!

Program možete pronaći na službenoj stranici.