Hrvatske odbojkašice šalju poruku o važnosti očuvanja prirode

hrvatske odbojkašice

Više od mjesec dana hrvatske su odbojkašice u Slavoniji boravile na pripremama, ali i igrale utakmice putem kojih su se plasirale na Europsko prvenstvo. S Osijekom su se pozdravile na najljepši mogućni način. Iz obližnjeg Parka prirode Kopački rit šalju poruku o važnosti očuvanja te brige za prirodu.

Posljednje slobodne trenutke u Slavoniji, a nakon napornih priprema, odlučile smo provesti u Kopačkom ritu. Mi Slavonke, zajedno s čuvarima prirode, kolegicama smo pokazale ovo veliko prirodno bogatstvo u ovom dijelu Europe. Ova oaza dala nam je toliko potrebni mir i dodatnu koncentraciju za Svjetsko prvenstvo koje nas očekuje ovog tjedna!“ – otkrila je Mika Grbavica.

Kopački rit je jedno od najvažnijih poplavnih područja u Europi koje predstavlja jedinstvenu unutarnju deltu velike rijeke. Smješten je točno na sredini toka Dunava, u kutu što ga čini s pritokom rijekom Dravom, te se stoga često naziva Srce Dunava. Izgled cjelokupnog prostora ovisi o intenzitetu poplava pa tako dijelovi kopna i voda mijenjaju svoj oblik ovisno o količini nadošle vode. Područje Kopačkog rita pruža optimalne životne uvjete i omogućuje opstanak mnogobrojnim biološkim vrstama, od kojih su neke ugrožene na europskoj, ali i svjetskoj razini.

Fascinantan je podatak da u ovom prirodnom rezervatu boravi više od 300 vrsta ptica. Neke od njih smo vidjele i na prvu zavoljele. Kad vidite sve ovo, zapitate se činimo li svi dovoljno kako bismo očuvali našu prirodu. Apeliram na sve ovim putem da razmisle o svakoj svojoj akciji koja ide na štetu očuvanju prirode prije nego li je kasno!“ – govori Riječanka Natalia Tomić, a uz nju i Miku su u Parku bile Josipa Marković, Dijana Karatović te Lea Deak.

Zbog bogatstva životinjskog svijeta južni dio Parka proglašen je Posebnim zoološkim rezervatom, a zbog važnosti Kopačkog rita kao močvarnog staništa i obitavališta velikog broja ptica 1993. godine uvršten je na Popis vlažnih staništa od međunarodnog značaja Konvencije o zaštiti vlažnih staništa. Kopački rit je riznica biološke raznolikosti, a do sada je zabilježeno preko 2700 bioloških vrsta. Park je najpoznatiji po velikom broju vrsta ptica – oko 300 vrsta, od kojih oko 140 vrsta redovito ili povremeno gnijezdi u ritu. Na ovom području gnijezdi i orao štekavac, simbol Parka prirode. Park je i najveće mrijestilište slatkovodne ribe ovog dijela Dunavskog sliva, a nepregledni tršćaci , bare i šume pružaju idealne uvjete mnogim vrstama sisavaca: običnom jelenu, srni, divljim svinjama i drugim.

Nakon Slavonije, naše su reprezentativke nekoliko dana boravile u Istanbulu. Hrvatska 23. rujna otvara 19. FIVB Svjetsko prvenstvo u nizozemskom Anhremu u 18 sati u utakmici s Poljskom. Prvenstvo se u Poljskoj i Nizozemskoj igra od 23. rujna do 15. listopada. Uz Hrvatsku u Grupi B su Poljska, Turska, Dominikanska republika, Južna Koreja i Tajland.

Posljednje fotografije za uspomenu odbojkašice su napravile u sjevernom dijelu Parka gdje je smješten kompleks dvoraca Tikveš, izgrađen početkom 20.stoljeća. Kompleks je danas obnovljen i prenamijenjen u suvremeni multimedijalni i interaktivni prirodoslovni postav koji također donosi i priče o povijesti Kopačkog rita i Baranje.

Hrvatska nakon Poljske u skupini B igra 28. rujna u 14 sati protiv Tajlanda, 29. rujna u 17.30 protiv Turske te 1. listopada u 17.30 sati protiv Koreje.

Na Svjetskom prvenstvo za Hrvatsku igraju: Klara Perić, Samanta Fabris, Lea Deak, Mika Grbavica, Lucija Mlinar, Laura Miloš, Dijana Karatović, Josipa Marković, Beta Dumančić, Martina Šamadan, Ema Strunjak, Božana Butigan, Natalia Tomić i Izabela Štimac. Izbornik reprezentacije je Ferhat Akbas.

Foto: Marko Mrkonjić