Zmajevo oko – mistično jezero u srcu Dalmacije

Ako namjeravate svoj ljetni odmor provesti u Šibensko-Kninskoj županiji, nikako ne propustite posjetiti jedan neobičan hidrogeomorfološki fenomen – jezero Zmajevo oko.

Jezero Zmajevo oko smjestilo se na poluotoku Gradina u Rogoznici, uz prevlaku koja razdvaja uvale Soline i Koprišće. Prekrasno krško jezero, okruženo strmim stijenama visokima 4 do 24 metra, u svojih 15 metara dubine krije brojne posebnosti.
Voda u jezeru dolazi iz mora s kojim je povezano špiljom naziva Zmajevo uho koja je veća i dublja od samog jezera. Iz tog razloga se u jezeru razvijaju biljne i životinjske vrste karakteristične za morski ekosustav.

Jezero se sastoji od nekoliko slojeva vode. Na površini je voda zelena i plava, dok je u središnjem dijelu žuta i zelena. U donjim slojevima nema kisika, već debeli sloj sumporovodika koji vodu čini ružičastom. Ponekad dolazi do miješanja slojeva vode i „ključanja“ te se boja vode u cijelom jezeru mijenja. Tada se prevrće vodeni stupac i stvaraju se uvjeti bez kisika u cijelom jezeru, zbog čega dolazi do pomora svih živih vrsta. Taj je fenomen prvi put zabilježen 1997. godine, a pod zadnje vrijeme sve su kraći periodi između dva ključanja pa se događa svakih 5 godina s tendencijom da ide na još kraće periode.

Iako za ova ključanja postoje znanstvena objašnjenja, stanovnici ovog kraja ispričali su brojne legende o ovoj pojavi koje nazivaju Buđenje zmaja.

Legende o Zmajevom oku
Znanstveno objašnjenje nastanka Zmajevog oka poprilično je jednostavno. Smatra se da je jezero nastalo urušavanjem špilje. Nakon posljednjeg ledenog doba, udubina špilje se ispunila morskom vodom i tako je nastalo jezero Zmajevo oko.

Ono što je svima uvijek zanimljivije su legende i priče, a uz nastanak ovog jezera veže se više lokalnih legendi. Legenda koja mu je dala ime govori o zmaju Murinu. Zmaj Murin je bio izvanbračni sin božice Here i boga mora Posjedona koji je vladao obližnjim otokom Velom Smokvicom i štitio stanovnike na kopnu. No, zauzvrat je od njih tražio najljepšu djevojku za svoju ženu koju bi ubio u prvoj bračnoj noći. Jednog se dana pojavio Aristoles, unuk argonauta Jasona, koji se zaljubio u djevojku koja je trebala biti iduća žrtva zmaja Murina. Aristoles je izazvao zmaja na dvoboj kopljem kojeg je iskovao bog Hefest. Smrtno ranjen, u svojim je zadnjim trenucima zmaj kandžama iskopao vlastite oči. Jedno je oko bacio iza otoka Mljeta, a drugo mu je palo pod noge i istopilo kamen. U novonastalu udubinu se ulilo more. Sretan završetak za Aristolesa i njegovu odabranicu je potaknuo stoljetno vjerovanje da će dvoje zaljubljenih koji se okupaju u jezeru biti blagoslovljeni vječnom ljubavlju i zdravom djecom

Još jedna zanimljiva legenda govori o dva brata od kojih je jedan bio slijep. Pri podijeli nasljedstva, drugi brat je prevario slijepca koji je prokleo njegovu nepravedno stečenu imovinu. Slijepac je prokleo brata riječima: „ako nisi pravedno podijelio, neka se sve pretvori u jezero.” Tako je nastalo Zmajevo oko.

Legenda novijeg datuma u postanak Zmajevog oka upliće čak i izvanzemaljce. Naime, prema toj legendi, na tom mjestu srušio se svemirski brod te svakih nekoliko godina izvanzemaljci iz broda odašilju signale kojima žele stupiti u kontakt sa svojim planetom. Ti signali razlog su zašto jezero ključa, a zbog čega životinjske i biljne vrste ugibaju.

No bez brige, jezero je sigurno za kupanje, čak i omiljeno jer je temperatura vode viša nego u moru, kao i zbog stijena s kojih se skače u vodu.