Ljetna rapsodija nastavlja se u srcu Zagreba

Povratak s odmora i nastavak zagrebačkog ljeta ugodnije je u prirodnom hladu ispod krošnje stare lipe na terasi restorana Bota Šare. Svaki kantun ugodnog ambijenta inspiriran je Dalmacijom, a bogatom izboru svježe jadranske oborite ribe pozavidjeli bi i mnogi koji se još uvijek nalaze na obali Jadrana. Nove ljetne uspomene i radosti stvaramo i dalje u srcu grada.

Ipak, prava čarolija nalazi se na pjatima u ukusnim jelima pripremljenim od najkvalitetnijih sezonskih namirnica obogaćenih primorskim aromatičnim biljem, domaćim maslinovim uljem, stonskom soli, a mi vam predlažemo jela koja možete pripremiti i u vlastitom domu. U nastavku toplih ljetnih dana iznimno je važno koliko se i kako hranimo stoga su ova tri ljetna recepta.

Carpaccio od tikvica – jer tikvica je zvijezda svakog ozbiljnog ljetnog vrta. Tanko sjeckani listići tikvice marinirani u dresingu od naizgled nespojivih sastojaka servirani na podlozi od rikule s komadićima paškog sira. Lagano je i zanimljivo predjelo koje će vas oduševiti.

Dalmatinska bijela riblja marinada pak predstavlja pravu ljetnu gozbu. Zagrebački je Bota Šare priprema prema starim recepturama pošto je mariniranje od davnina bilo najbolji način za očuvanje ribe. Više vrsta fileta vrhunskog jadranskog obora u ukusnom soku od luka, vina i ružmarina sve dobro ohlađeno uz čašicu kvalitetnog bijelog vina najbolje je osvježenje.

Salata od tune većini je obično jelo kojem se ne pridaje velika pažnja, ali ako uzmete u obzir da se u Boti priprema od divlje jadranske plavoperajne tune ova obična salata dopunjena domaćim povrćem, kvalitetnim maslinovim uljem i domaćim vinskim octom dobiva sasvim novu vrijednost.

Ljetna rapsodija u centru Zagreba se nastavlja jer je Botina zagrebačka adresa idealna za bijeg od gradske gužve, vrelog asfalta i užurbanog života. Ona nam sjećanja na more čini trajnima još dugo nakon prolaska ljetnih vrućina.

Donosimo recept za CARPACCIO OD TIKVICA

Sastojci:
-tikvice 400 g
-rikula 200 g
-listići badema 50 g
-crveni papar 20 g
-masline 20 g
-paški sir 80 g
-med 1 žlica
-maslinovo ulje 2 dcl
-limeta 1 kom
-primorski vrisak 10 g
-sol po želji

Priprema:
Tikvicu naribati na tanke ploške zatim pripremiti dresing od maslinovog ulja, soka limete, meda, primorskog vriska i soli te naribane tikvice marinirati pola sata. Servirati ih na podlozi od rikule te posuti listićima badema, crvenim paprom te kockicama paškog sira.