Kako vrućinu i insekte zadržati izvan svog doma

Hoćemo li ovog ljeta još jednom doživjeti rekordnu temperaturu? Prema stručnjacima i meteorolozima diljem svijeta, odgovor je da, definitivno hoćemo! Stoga je priprema za suočavanje s visokim temperaturama u zatvorenom prostoru svima trenutačno na vrhu dnevnog reda. Temperaturu unutar prostorija treba redovito održavati ispod 25 °C tijekom dana, a za dobar san na razini oko 18 °C. Napredni proizvodi za zaštitu od topline ne samo da će vam pomoći da budete bliže tom cilju čak i tijekom vrućeg ljeta, već će omogućiti i pametno prozračivanje vašeg doma.

Najviša temperatura ikad zabilježena u Europi bila je 48,8 stupnjeva Celzija na Siciliji, odnosno Italiji 2021. godine, a prema stručnjacima može biti i viša: toplinski valovi na svom vrhuncu vjerojatno će postići povijesno najviše temperature u mnogim zemljama.

Ako ga pripremite, vaš dom može biti ugodna oaza usred ljetne vrućine! Poduzimanjem proaktivnih koraka kako biste osigurali da vaš dom ne postane prevruć možete spriječiti nepotreban rad klimatizacijskih uređaja i smanjiti učinak staklenika.

Učinite od svojeg potkrovlja mjesto za opuštanje!
Imati lijepo, svijetlo, ali ne i pregrijano mjesto u vašem domu može biti ključan uvjet za uživanje u ljetu. Opuštajuće mjesto u potkrovlju gdje možete raditi ili se samo opustiti i čitati zaista može učiniti vaše vrijeme provedeno kod kuće vrlo ugodnim.

Ljudsko tijelo može iznenađujuće dobro podnijeti visoku temperaturu. Prema studiji koju je objavilo Sveučilište u Sidneyu, osoba koja se ne kreće, nosi minimalnu količinu odjeće u vrlo suhoj prostoriji i redovito pije vodu može izbjeći pregrijavanje čak i kada temperatura dosegne 46 stupnjeva Celzija, no ako govorimo o aktivnosti ili samo obavljanju posla za radnim stolom, 35 stupnjeva je apsolutni maksimum koji ljudi mogu tolerirati, a čak i tada morate očekivati stalno znojenje koje čini fokusiranje ili odmor gotovo nemogućim.

Tri pravila kako učiniti svoj dom zdravim mjestom tijekom ljeta
• Možete slijediti neka jednostavna pravila kako biste osigurali da vaš dom bude svjež i zdrav tijekom ljeta koristeći proizvode za zaštitu topline. Ventilacija je najjeftiniji i jedan od najboljih načina da rashladite svoj dom, a također pomaže u uklanjanju virusa, onečišćenog zraka i ispunjava kuću svježim zrakom. Za najučinkovitiju ventilaciju otvorite donji prozor s hladnije strane vašeg doma i gornji prozor s toplije strane vašeg doma. Otvorite prozore rano ujutro i u hladnijim noćnim satima te spustite rolete ili sjenila kada sunce udari u prozore.
• Izbjegnite nepotrebnu upotrebu klimatizacijskog uređaja i spriječite glavobolju koju vam može izazvati! VELUX proizvodi za zaštitu od vrućine smanjuju toplinu do 93%, pa hlađenje vašeg potkrovlja može biti ekološki svjesnije, dok je rad i/ili spavanje u njemu puno zdravije i praktičnije.
• Učinite prozračivanje lakšim i ugodnijim uz aplikaciju VELUX (VELUX App Control – kompatibilna s VELUX INTEGRA® krovnim prozorima, sjenilima i roletama) koja vam omogućuje otvaranje i zatvaranje krovnih prozora, sjenila i roleta jednim potezom. Također možete dopustiti sustavu da se osloni na ugrađene senzore unutrašnje klime i online vremensku prognozu za automatski rad.

Možete preuzeti potpunu kontrolu nad udobnošću u svom domu uz vrhunsku zaštitu od vrućine i zamračenjem koje nude VELUX vanjske rolete ALU kao idealan izbor za potpunu, cjelogodišnju zaštitu, dok vanjske tende i vanjske rolete SOFT nude izvrsnu zaštitu od vrućine za one koji žele udobnost u zatvorenom prostoru tijekom ljetnih dana i noći. Osim toga, vanjske rolete SOFT pomažu spavačima kako se zbog sunca ne bi probudili u krivo doba jutra. Potpuno blokiraju svjetlo u bilo koje doba dana. Ova rješenja za zaštitu od vrućine jednostavna su za rukovanje, kao i za ventilaciju. Za sve interijere u kojima je dnevna svjetlost neophodna tijekom vrućih ljeta, kao što su kuhinje, kućni uredi i dnevni boravak, najrelevantnije su vanjske tende. Osim što pružaju zaštitu od vrućine, propuštaju dnevnu svjetlost i održavaju prostoriju osvijetljenom upravo onoliko koliko je potrebno.

Pustite zrak i zadržite insekte vani!
Je li vam poznato iritirajuće zujanje u spavaćoj sobi? U početku ne možeš zaspati, a onda se trgneš iz dubokog sna zbog insekata koji lete oko tvoje glave. Ose, muhe i naravno komarci, osobito u ljetnim mjesecima, oduzimaju san – a mogu biti odgovorni za bolna iznenađenja u vidu ugriza koji svrbe noću ili sljedećeg jutra. Ovdje zdrav san poprima dodatno značenje. Stoga trebate zaštititi sebe i svoju obitelj od insekata, najbolje s pouzdanim komarnicima koji vam omogućuju uživanje u svježem zraku bez komaraca i drugih insekata.

VELUX nudi komarnik koji je jednostavan za rukovanje i može se kombinirati s bilo kojim drugim VELUX unutarnjim ili vanjskim sjenilima. Ima prozirnu mrežastu tkaninu i uredno se odlaže u tanko gornje kućište kada se ne koristi, tako da možete uživati u pogledu, svježem zraku ili hladnom povjetarcu noći, bez ugriza insekata.

Izvori:
How Hot Is Too Hot? – The New York Times (nytimes.com)
Aedes aegypti – Factsheet for experts (europa.eu)