U nedjelju slobodan ulaz ženama u Zoološki vrt

Sve žene koje na Dan žena (u nedjelju 8. ožujka 2020. godine) odluče posjetiti Zoološki vrt grada Zagreba, imaju slobodan ulaz. Vrt je otvoren od 9 do 17, a ulaz je moguć do 16 sati.

U Vrtu posjetitelji mogu upoznati više od 370 životinjskih vrsta. Kod svih vrsta ženke imaju izuzetno važnu ulogu, no priče nekih od njih posebno su zanimljive.

Veliko priznanje zaslužuje ženka močvarnog valabija. Ona od svoje spolne zrelosti konstantno odgaja mladunce. Dok joj je jedan mališan u tobolcu, u maternici joj se razvija novi.

Najbrojniji pomladak i pune ruke posla oko mališana ima zebrasta mišica. Novo leglo dobiva svaka dva mjeseca i u njemu je najčešće pet mladunaca.

Za razliku od nje divovska mravojedica je „friška“ mama. Prošle je godine na svijet donijela prvo mladunče. Zahvaljujući njezinoj požrtvovnosti mravojedić odlično napreduje i uskoro će veličinom dosegnuti roditelje.

Neke ženke iz Zoološkog vrta rođene su u Zagrebu, a neke stižu iz drugih zooloških vrtova, najčešće u sklopu uzgojnih programa kojima se spajaju genetski odgovarajuće jedinke koje mogu osigurati pomladak. Tako su u posljednjih godinu dana u Zagreb stigle mnogobrojne ljepotice. Među njima su dvije ljame, velika madagaskarska štakorica, patuljasta mungosica i vrtna boa. Dojmljivoj su se maksimirskoj pernatoj floti priključile zebe rižarice, bjelotrbe i madagaskarske papige.

Pticama odgovara život u hrvatskoj metropoli. Među najdugovječnijim su ženkama u Vrtu dvije emuice stare skoro 33 godine, te ženka bjeloglavnog supa koja će krajem ljeta proslaviti 40. rođendan.

Edukatori Zoološkog vrta grada Zagreba otkrivaju kako se odnosi ženki u skupinama razlikuju od vrste do vrste. Lavice su sjajan primjer suradnica. One mladunce imaju istodobno, zajedno se za njih brinu i love u čoporu.

U maksimirskoj šumi posjetitelji mogu upoznati prstenastorepe te čupavouhe lemure. Lemurice su u svojim nastambama prave alfa ženke. Imaju glavnu riječ u skupini, a ostali su tu da ih slušaju. Priroda je uredila da kad je tako, vladaju mir i sreća.