“Tradicionalni kineski portret” Tomislava Marića

U galeriji ULUPUH ovog se četvrtka otvara izložba “Tradicionalni kineski portret”, kojom poznati zagrebački fotograf Tomislav Marić predstavlja seriju kineskih portretnih fotografija te nastoji približiti svijet običaja i kulture zemlje Dalekog istoka. Serija je nastala u periodu autorovog života i rada u Kini, kada se u foto studiji Airmy educirao na području portretne fotografije te s vremenom postao jedini zapadnjački fotograf specijaliziran za ovu vrstu fotografije, koju odlikuju specifična pravila kadriranja i tehnike rasvjete.
Kinesku tradicionalnu fotografiju karakterizira ponajprije izrazita statičnost, plošnost prostora i skulpturalna kvaliteta portretiranog subjekta, a pažnja je usmjerena na rekvizite koji, uz često frontalno pozicionirane subjekte, čine jedine elemente kompozicije suprotstavljene plošnoj pozadini. Posvećujem ovu izložbu svim svojim prijateljima u Kini te se nadam da sam svojim objektivom uspio dočarati svu kompleksnost te predivne zemlje te ukupnih odnosa u društvu” – izjavio je Tomislav Marić.
Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak, 5. ožujka u 19h u galeriji ULUPUH, Ilica 13/1. kat. Trajat će do 16. ožujka, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

O autoru:
Tomislav Marić radi kao profesionalni fotograf više od 20 godina, a uža specijalnost su mu produkt fotografija ,fotografija hrane te portretna fotografija. U svojoj bogatoj karijeri radio je brojne editorijale za domaće i strane časopise te surađivao s kreativnim/art direktorima iz svih značajnijih reklamnih agencija u Hrvatskoj. Dobitnik je međunarodnih nagrada: Gold Lion (Cannes) kampanja: “Check Them”, McCann Erickson; Grand Prix MIAF (Moscow International Advertising Festival), kampanja: No Milk Today-Heineken. Lowe Digitel; Grand Prix MIAF (Moscow International Advertising Festival), kampanja: “Restaurant Blu – squid, fish, shell”, Lowe Digitel; Golden apple u print kategoriji. U slobodno vrijeme bavi se pejzažnom i reporterskom fotografijom.