Djed Božićnjak stiže u grad

Blagdansko doba mnogima znači provođenje vremena s bližnjima, uživanje u blagdanskoj hrani i čekanje na posjet Djeda Božićnjaka. U sklopu nešto novije tradicije, tisuće ljudi prerušenih u Djedice u dobrotvorne svrhe sudjeluju u utrkama Djedova Božićnjaka. Booking.com, vodeća online tvrtka u području putovanja koja putnike spaja s najširim izborom jedinstvenih smještajnih objekata, velikim brojem iskustava na putovanjima i udobnim prijevoznim opcijama, provjerio je svoj popis na kojem se nalazi 29 milijuna smještajnih jedinica kako bi pronašao blagdanska odredišta u kojima će Božić uz utrke Djedova Božićnjaka biti sretan svakome.

Utrka Las Vegas Great Santa Run – Las Vegas, SAD
Zamijenite snijeg pijeskom i zaputite se u pustinju u Nevadi na utrku Las Vegas Great Santa Run. Blagdansko razdoblje je vrijeme širenja radosti i pomaganja potrebitima, a ovaj događaj nije izuzetak. Sva prikupljena sredstva doniraju se dobrotvornoj udruzi Opportunity Village, koja muškarcima i ženama svih vrsta invaliditeta daje priliku voditi život koji im je dosad bio nedostižan.

Gdje boraviti: Odsjednite u srcu Las Vegasa u objektu SpringHill Suites Las Vegas Convention Centre, koji je na prigodnoj lokaciji za obožavatelje Božića, samo nekoliko minuta vožnje udaljen od utrke Las Vegas Great Santa Run.

Utrka Santa Claus Marathon – Rovaniemi, Finska
Obožavatelji blagdana i sporta bit će ludi za utrkom Santa Claus Marathon u Rovaniemiju u Finskoj. Bilo da volite brzo hodanje ili trčanje, prerušite se u Djedicu i sudjelujte u maratonu, polumaratonu ili dječjem minimaratonu. Ova blagdanska utrka održava se svake godine sredinom lipnja (savršeno za one željne božićnih radosti prije prosinca) u Arktičkom krugu, a početak utrke je kod poznate radionice Djeda Božićnjaka.

Gdje boraviti: Posjetite Rovaniemi, rodni grad Djeda Božićnjaka. i odsjednite u čarobnom objektu Santa Claus Holiday Village za savršen odmor u božićnom duhu. Ovdje ćete pronaći mnoštvo atrakcija i aktivnosti koje će zabaviti cijelu obitelj, uključujući selo Djeda Božićnjaka, Christmas House (izložba božićnih tradicija u svijetu), zabavni Santa Park, atrakciju Santa‘s Ice Park i poštanski ured Djeda Božićnjaka.

Utrka u skijaškom resortu Sunday River – Newry, Maine, SAD
Zamijenite tenisice za trčanje skijama i jurite po snijegu u sklopu najbolje skijaške utrke Djedova Božićnjaka u Newryju, savezna država Maine, SAD. Godina 2019. obilježava 20. obljetnicu Djedica na skijama, a predviđa se da će ove godine (točan datum još nije potvrđen) u utrci sudjelovati više od 250 osoba. Zaputite se u skijaški resort Sunday River kako biste ili sudjelovali u utrci ili je promatrali i širili malo božićnog veselja. Sve donacije namijenjene su udruzi River Fund, koja pruža financijsku podršku zajednici mladih.

Gdje boraviti: Odsjednite u udobnom objektu Rostay Inn koji se nalazi kratku vožnju od skijaškog resorta Sunday River. Ovaj dražestan smještaj s doručkom otvoren je cijele godine, a u zimskim mjesecima možete se razgibati na stazama za skijaško trčanje i ugrijati se brčkanjem u hidromasažnoj kadi. U ljetnim mjesecima možete uživati u planinarenju, brdskom biciklizmu ili pikniku na svježem planinskom zraku.

Utrka Santa Run Tasmania – Devonport, Australija
Dok mnogi na spomen Božića pomisle na snježne prizore, putnici koji idu u Australiju mogu doživjeti Božić i po toplom vremenu. Grad Devonport smješten je na sjevernoj obali Tasmanije, gdje se rijeka Mersey ulijeva u tjesnac Bass, te je dom utrke ‘Santa Run Tasmania’. Utrka se održava početkom prosinca svake godine, no budući da je tada u Australiji ljeto, sudjelovanjem u ovoj utrci ćete se oznojiti više nego na trčanju na drugim utrkama Djedica u svijetu. Ovo događanje ima dobrotvornu svrhu, a u njemu sudjeluju lokalni stanovnici i posjetitelji koji u crvenim opravama trče rutu od 5 km. Trkači mogu posjetiti zaštićeno područje Lillico Beach, dom pingvinima kojima je toplija klima draža od one arktičke.

Gdje boraviti: Po završetku utrke posjetitelji mogu uživati u ostatku ponude Devonporta. Na obali rijeke Mersey i nedaleko od centra grada nalazi se objekt Waterfront Apartments, savršena kuća za odmor za Djedičine vilenjake. Uz panoramski pogled na rijeku, golf teren, vrtove s autohtonim biljem i vodene instalacije posjetitelji gotovo neće imati potrebe izlaziti iz kompleksa. No kada iziđu, naići će na Bass Strait Maritime Centre gdje mogu naučiti o prvim istraživačima i olupinama brodova. Osim toga, posjetitelji koji žele istražiti prirodu i vidjeti razne ptičje vrste, ali i susresti čudnovatog kljunaša trebaju posjetiti Tasmanian Arboretum.

Utrka Tokyo Great Santa Run – Tokio, Japan
Godine 2018. prvi put se održala utrka Tokyo Great Santa Run koju organizira odbor od 30 mladih osoba starih od 13 do 22 godine. Ova kratka utrka bila je duga 2,4 kilometara i trčalo se oko stadiona Meijijingu Gaien. Dio sredstava prikupljenih u utrci ide u dobrotvorne svrhe, a svi koji žele sudjelovati mogu kupiti startni broj s ili bez crvenog božićnog odijela.

Gdje boraviti: Premda utrka u odijelu Djeda Božićnjaka nije tipično japansko iskustvo, putnici i dalje mogu okusiti tradiciju u objektu Ryokan & Day Shizuku. Ovaj ryokan, koji je tradicionalno japansko prenoćište krasi elegantan dizajn, a opremljen je i kadama napravljenima od japanskog čempresa.

Utrka Santa Claus Race – Madrid, Španjolska
Prethodnih pet godina u Madridu se za tisuće prikladno odjevenih sudionika održava utrka Santa Claus Race. Ovo je navodno najveća utrka ove vrste na svijetu, a sva prikupljena sredstva doniraju se lokalnoj dobrotvornoj udruzi za borbu protiv raka. Ruta utrke stalno se mijenja, no uvijek je negdje oko poznatog parka El Retiro u zapadnom dijelu grada.

Gdje boraviti: Objekt Bastardo Hostel prigodno je smješten u srcu Madrida u okrugu Tribunal te nudi moderne privatne jedinice i spavaonice s besplatnim WiFi-jem, a nalazi se i blizu glavnih turističkih atrakcija te samo pola sata hoda od parka El Retiro. Terasa i salon objekta pružaju savršeno okružje za upoznavanje drugih putnika, a potencijalno i drugih Djedica trkača.