Apanska Manga u centru Zagreba za jedan novi sushi početak

Manga je nova gastro oaza koja će nam ubrzo postati nezaobilazna točka na putu prema užitku. Novo mjesto u obnovljenom Branimir centru prostire se na svega 30-tak m2 i podsjeća na uske japanske ulice. Njegova filozofija, poruka i ponuda novitet su koji dolazi kao pravo osvježenje u ponudi Zagreba. Japanska kultura, umjetnost i arhitektura, kao i japanska kuhinja na prvi pogled odišu jednostavnošću i minimalizmom. Ali kad se malo dublje zaviri u genezu japanskog minimalizma shvaćamo da iza finalnog produkta stoji duboka promišljenost prožeta brojnim pravilima ukorijenjenim u višetisućljetnu tradiciju.

S druge strane, suvremeni način života pod utjecajem zapadnjačke kulture ostavlja dubok trag na način života i vrijednosti kojima teži suvremeni Japan. Najupečatljiviji doživljaj suvremenog Japana ostvaruje se kroz njegovu suvremenu arhitekturu, kako reprezentativnu, tako i onu “običnu” – stambenu, ali i kroz suvremenu umjetnost kojom često dominira Pop Art izraz.

Uređenju prostora Manga sushi bara pristupilo se imajući na umu sve prije navedeno. Već svojim zadanim gabaritima prostor je podsjetio na uske stambeno – poslovne zgrade rasute ulicama Tokyja čija su prizemlja u pravilu ispunjena skučenim ugostiteljskim prostorima koji se odlikuju minimalnim dizajnom uz maksimalnu funkcionalnost. Upravo tome se težilo pri uređenju Manga sushi bara. Uz usku kuhinju, djelomično skrivenu, a opet otvorenu pogledima posjetitelja Branimir centra, prostor bara čine dva stola, jedan hladnjak i mali prodajni pult – asketski, ali funkcionalno!

Za dekor interijera, opet u minimalističkoj tradiciji Japana iskorištena su dva elementa; po jedan tradicionalni i suvremeni. Tradicionalni element predstavljaju štapići za jelo i to kao stilizirane letvice polutransparentne opne iza koje se nazire kuhinja, te dva para predimenzioniranih štapića kao jedini skulpturalni element u prostoru. Pop art koji prožima suvremenu japansku likovnu i filmsku umjetnost manifestira se kroz Manga strip, odnosno njegovu filmsku adaptaciju – anime. Sretna koincidencija blizine kino dvorana nametnula je Mangu kao logičan odabir suvremenog elementa uređenja u vidu zida oslikanog motivom u stilu Manga stripova, a u konačnici i odabirom imena lokala.

Sushi će u Mangi biti konfekcijski. Ponuda obuhvaća najbolje namirnice te jednu od najboljih riža u Europi Nishiki Jume. Baza je losos koji će se izvrsno uklopiti u fuziju Japana i Europe. Pileći ramen s Udon rezancima, chirashi – razbacano jelo na riži i još mnogo toga od sad nam je dostupno u svega nekoliko minuta. U vremenu od 11 do 23 sata prolazak ovim dijelom grada od danas ima novi smisao.