5 savjeta za prehranu kod sindroma iritabilnog crijeva

Iako točan uzrok ovog poremećaja nije poznat, liječnici pretpostavljaju kako mu pogoduju stres, upale i infekcije, a pogoršanju simptoma pogoduju i čimbenici poput pretjeranog unosa masnoća, prejedanja, te prevelik unos alkohola, kave i gaziranih pića.
Osnovni simptomi sindroma iritabilnog crijeva su:
• prekomjerno stvaranje plinova
• osjećaj nadutosti u donjem dijelu trbuha
• razdoblja konstipacije i dijareje
• grčevi u donjem dijelu trbuha, posebno izraženi nakon unosa hrane

Što onda jesti i piti? Evo nekih savjeta
Za početak, važno je ne jesti i žvakati prebrzo jer gutanje prevelike količine zraka lako rezultira napuhnutošću i plinovima. Preporučljivo je jesti četiri do pet malih obroka dnevno te piti dovoljno vode.

  1. Pripazite i na unos mliječnih proizvoda. Mliječni proizvodi smetaju nekim osobama sa sindromom iritabilnog crijeva, čak i ako nisu netolerantni na laktozu, a neke studije pokazale su kako probiotici, poput lactobacillusa, mogu smanjiti bol i plinove.
  2. Izbjegavajte umjetne zaslađivače koji se nalaze u bombonima, žvakaćim gumama te nekim pićima. Iako se na prvu možda ne čini tako, upravo oni lako mogu uzrokovati plinove i napuhnutost.
  3. Koliko god je moguće, izbacite iz prehrane masnu hranu jer može dovesti do skupljanja crijeva te uzrokovati grčeve. Bolja je opcija odabrati kuhano meso, primjerice piletinu, te ribu i povrće.
  4. Smanjite ili izbacite alkohol. Kod nekih ljudi, već samo jedno piće može uzrokovati gastrointestinalne probleme, a ako već ne možete ili ne želite eliminirati alkohol iz prehrane, nemojte piti često i nikako na prazan želudac.
  5. Kavu zamijenite čajem. Kofein vodi do javljanja simptoma iritabilnog crijeva, a zrna kave sadrže enzime koji iritiraju probavni trakt. Kavu, čak i onu beskofeinsku, preporučljivo je stoga zamijeniti čajem.

Dobro bi bilo i da osobe koje pate od sindroma iritabilnog crijeva vode dnevnik prehrane, u koju se upisuju sve namirnice i pića koje unosimo tijekom dana te pojavljivanje i opis simptoma. Također, učinkovita pomoć dolazi i u vidu Enterosgela, koji se temelji na organskom mineralu s adsorpcijskom sposobnošću vezanja nekih štetnih tvari u crijevu, poput endotoksina i enterotoksina. Enterosgel i na njega vezani toksini i štetne tvari uklanjaju se iz tijela stolicom, što smanjuje učestalost stolica i trajanje proljeva. Više informacija o proizvodu dostupno je na www.enterosgel.hr