Ponovno je otvorena kultna kavana Lisinski

Jedno od najomiljenijih kultnih zagrebačkih okupljališta, kavana Lisinski, nakon preuređenja i adaptacije, ponovno je otvorila svoja vrata. Smještena u istoimenoj koncertnoj dvorani, kavana Lisinski nezaobilazno je mjesto za opušteno piće i druženje prije ili poslije raznih događanja, koja su gotovo svakodnevno na repertoaru. Zadnjih nekoliko mjeseci kavana je zbog radova bila zatvorena, a od proteklog tjedna ponovno se našla na karti it mjesta u Zagrebu.

Za novi izgled i ponudu kavane zaslužan je svojevrsni pionir barske u Hrvatskoj – Hemingway Bar. Uspješna Hemingway priča, koja je započeta pred gotovo 20 godina, ovog puta nastavljena je u ponešto drugačijem konceptu, ali s veoma sličnom filozofijom. Tako je i kavana Lisinski preuređena prema svjetskim standardima, s iznimnom pažnjom posvećenom najmanjim detaljima i ciljem zadovoljenja gostiju. S obzirom kako spada u zaštićene gradske prostore, arhitektica i projektantica Vlatka Čizmić zadržan je izvorni izgled kavane, no promišljenim preinakama stvoren je potpuno nov i elegantan dojam. Kod projektiranja nove kavane namjera joj je bila vratiti prostor u stanje što vjernije originalnom. Demontirali su sve naknadno dodano, ogolili prostor i uz nadzor i savjete iz Zavoda za zaštitu spomenika sačuvali i naglasili ljepotu prostora. Uklanjanjem zakrivljenog, drvenog podesta i ograde, podna obloga je postala jedinstvena, a temeljitim tretmanom kamena zasjala je u svojoj punoj ljepoti. Nastojali su što je moguće više istaknuti vrijednost postojećih materijala koji se nadovezuju na ostatak dvorane, prije svega kamen. Stoga su dizajnirali zidnu policu od transparentnog stakla, koja ne zaklanja pogled na zidnu kamenu oblogu. Dizajn i odabir namještaja osmišljen je tako da izgledom, materijalima i bojama djeluje kao da datira iz doba nastanka same dvorane. Namjera je bila i organizirati prostor tako da funkcionira podjednako uspješno za različite dnevne i večernje namjene.

Cjelokupan interijer veoma je svijetao i prozračan, što je rezultat izbacivanja pomalo zastarjelih drvenih pregrada koje su bile prisutne u samom prostoru. S obzirom na stilski neutralan interijer, glavne zvijezde preuređenog prostora su chic stolice od trendovskog pliša, koje su se odlično uklopile u novi izgled kavane. Kombinacija smirujuće zagasito plave i svijetlosive boje te žarke žute i eklektične bakrene stvorila je jednu posebnu atmosferu, dok su biljke dodatno osvježile i naglasile prostor, dajući mu feel good energiju. Dio za pušenje nalazi se u zasebnoj prostoriji, čiji je zid potpuno prekriven tapetama sa zanimljivim uzorkom, dok su rasvjetna tijela, divne visilice, osim u funkcionalnoj, ovdje i u estetskoj funkciji. Pri dizajniranju novog interijera vlasnicima je bilo ključno stvaranje ugodne atmosfere i vizualno atraktivnog i privlačnog prostora, a u tome su nesumnjivo uspjeli.

Osim interijera, preuređena kavana Lisinski ima i novu ponudu, u kojoj glavnu ulogu igra Gin bar. Trenutno broji 30ak vrsta ginova, kako hrvatskih tako i inozemnih, a očekuju da će ta brojka uskoro narasti na 50ak. Svjež i lagan Gin&tonic jedan je od najpopularnijih pića, bez obzira na godišnje doba, a ovdje se poslužuje u raznim kombinacija, s egzotičnim začinima i voćem. U ponudi se nalazi i nekoliko klasičnih koktela s prepoznatljivim Hemingway potpisom, poput Negronija, Martinija i sl., a posebice su ponosni na vinsku kartu i ponudu vina na čaše, koja sadrži etikete iz najpoznatijih hrvatskih regija. Idealan par uz osvježavajuće piće je dobar zalogaj, stoga je gastro priča ovdje zaokružena s nekoliko sjajnih barskih jela, poput burgera, sendviča i salata. Jelovnik će se s vremenom nadopunjavati te će sadržavati sezonska jela. Za sve sladokusce, u svakodnevnoj ponudi su torte iz izvrsne zagrebačke slastičarnice Torte i to.

Novouređena kavana Lisinski mjesto je savršeno za prvu jutarnju mirisnu kavu, afterwork koktel ili opuštajuću večernju času vina. Mjesto na kojem će se ponovno stvarati nove, lijepe uspomene, odsad u ponešto modernijem, ali i dalje, kultnom ruhu.