Naučite najvažniju životnu lekciju – prijavite se na edukaciju „Oživi me“

Zaklada «Hrvatska kuća srca» i Hrvatsko kardiološko društvo u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu akcije «Oživi me» organizira za građane besplatne radionice o oživljavanju 16.11., 23.11., 30.11., 7.12. i 14.12. od 10 do 12.00 sati u prostorijama Zaklade (Ilica 5/II, prolaz Oktogon). Svi zainteresirani građani mogu se prijaviti na linku – www.ozivi.me/prijava.

Čak 80 % iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice, a s obzirom da znamo kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više naših sugrađana nauči postupak kardiopulmonalne reanimacije.

«Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom i Udrugom StEPP provodi akciju «Oživi me» još od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama više od 5.000 građana ima znanje o osnovnim postupcima oživljavanja, no smatramo kako to i dalje nije dovoljno. Naša zajednička misija je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život. Zahvaljujući dosadašnjim edukacijama, ovo ljeto svjedočili smo pozitivnom primjeru u jednoj zagrebačkoj školi kada je domar, koji je savladao postupak oživljavanja, spasio život čovjeku koji je pretrpio srčani zastoj ispred školske zgrade.», istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr.med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“.

Na radionicama građani će moći u malim grupama naučiti postupak oživljavanja samo s rukama, oživljavanje s umjetnim disanjem i upoznati se s radom automatskog vanjskog defibrilatora.

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9.000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.