Moje spolno zdravlje je moja stvar, moja odgovornost

Kao i svake godine, Svjetski dan AIDS-a obilježava se 1. prosinca, a prethodi mu zabavno edukativna kampanja koju provodi Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) pod ovogodišnjim nazivom “Moja stvar”. Kampanja na zabavan i mladima prilagođen način promovira niz usluga usmjerenih zaštiti spolnog zdravlja mladih koje podržavaju Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Grad Zagreb, Ministarstvo zdravstva i brojne institucija i stručnjaci.

Nakon završetka 15., ujedno posljednjeg Pozitivnog koncerta u ovom formatu, u suorganizaciji HUHIV-a koji ove godine obilježava 20 godina postojanja, počinje kampanja “Moja stvar”. Kampanja će obuhvaćati niz promocija i aktivnosti:

  • tradicionalno edukativno događanje na Cvjetnom trgu 29. studenog postavljanjem HUHIV info šatora, uoči Svjetskog dana AIDS-a uz interaktivne edukacije mladih
  • tiskovnu konferenciju povodom Svjetskog dana AIDS-a i važnosti spolnog zdravlja 29. studenog u 11 sati na Cvjetnom trgu, uz sudjelovanje predstavnika Grada Zagreba, HZJZ-a, HUHIV-a i drugih relevantnih stručnjaka – predstavljanje kampanje, situacije i postignuća u Hrvatskoj, najnovijih znanstvenih spoznaja, edukativnih materijala…
  • panel diskusiju 6. prosinca o važnosti odgovornog spolnog ponašanja, pod službenim hashtagom kampanje #mojastvar. Panel će, prvi put, biti prenošen uživo na Youtube kanalu HUHIV-a, a uz ambasadore kampanje i predstavnike mlađe publike, influencericu i Youtube zvijezdu Niku Ilčić i Ivana Hilje – “Hiljsona Mandelu” iz popularnog trap sastava KUKU$. Na panelu o kampanji i značenju naziva “Moja stvar”, sudjelovat će predstavnici HUHIV-a te HZJZ-a, koji će o temi spolno odgovornog ponašanja govoriti iz perspektive struke.

Ovogodišnja kampanja ukazuje na činjenicu da mladi, ali i ostali često pridaju premalo pažnje rizicima koji mogu biti povezani sa spolnim odnosima te često misle da se loše ili neželjene posljedice događaju drugima, a istina je da se mogu dogoditi bilo kome. Spolnost je važan dio ljudskog života te utječe na cjelokupno zdravlje. Mogući rizici povezani sa spolnim odnosima, pogotovo onim ranima, mogu biti neplanirana trudnoća, spolno prenosive bolesti, rizična spolna ponašanja i posljedice koje one nose, ali i mnogi drugi emocionalni, socijalni i zdravstveni rizici. Nazivom “Moja stvar”, ovogodišnjom kampanjom nastoji se naglasiti da nitko drugi neće i ne može brinuti o nečijem spolnom zdravlju kao što svatko može brinuti o svom. Spolno zdravlje i spolno odgovorno ponašanje nije nečija tuđa stvar ili odgovornost, spolno zdravlje tiče se svakog pojedinca, to jest svačija stvar, odnosno, odgovornost svakog od nas. Stoga je cilj kampanje podržati i potaknuti mlade da osvijeste kako oni sami jedini mogu preuzeti odgovornost za svoje spolno zdravlje, tako da pričaju o spolnom zdravlju, educiraju se putem pouzdanih izvora informacija kao što su HUHIV-ova web stranica https://huhiv.hr/mojastvar/ i mobilna aplikacija “Spolno zdravlje” te spriječe neželjene posljedice, a ako do njih dođe, informirano donesu odluku o svom spolnom zdravlju i ponašanju, jer to jest njihova stvar i njihova odgovornost.

Glavni vizual ovogodišnje kampanje čine uniseks gaće s natpisom “Moja stvar”, koje su dizajn i ručni rad mlade hrvatske dizajnerice Mateje Bručić koja stoji iza modnog studija BUQELE, a kojima se želi potaknuti mlade u dobi spolnog sazrijevanja i prvih iskustava da razmišljaju, pričaju i brinu o svom i tuđem spolnom zdravlju. Kreativnim, edukativnim radionicama o spolnom zdravlju u sklopu glavnog događanja na Cvjetnom trgu te panelom u suradnji s mladim influencerima, želja je potaknuti mlade da preuzmu stvar u svoje ruke te koriste alate koje im udruga HUHIV pruža s ciljem informiranja i preuzimanja odgovornosti za vlastito spolno i reproduktivno zdravlje. Poruka kampanje “Moja stvar” jest da je moja stvar, moje spolno zdravlje, ujedno i moja odgovornost, a čine ju moje odluke, izbori, moj rizik i posljedice, no s druge strane i moje gaće, moja aplikacija za informiranje – Spolno zdravlje. Edukacija, prepoznavanje potencijalnih rizika na vrijeme, stručni savjet, otvoren razgovor s partnerom/-icom, kao i testiranje ako je bilo rizika jest odgovornost svakog od nas.

Hrvatska pripada skupini zemalja niskog rizika za infekciju HIV-om, ali ne i niskog rizika za infekciju ostalim, puno češćim i lakše prenosivim spolno prenosivim bolestima. Iako se one često ne shvaćaju dovoljno ozbiljno, mogu izazvati različite kratkoročne i dugoročne posljedice koje narušavaju kvalitetu života i različite aspekte zdravlja, uključujući spolno zdravlje, mentalno zdravlje, socijalno zdravlje itd. Neka rizična spolna ponašanja dovode i do većeg rizika od neželjenih posljedica. Prepoznavanje rizika, testiranje i rano otkrivanje bilo koje infekcije jako je važno jer je liječenje tada uspješnije, moguće je spriječiti daljnje širenje infekcije i moguće zdravstvene i druge komplikacije.

Sve usluge promocije i zaštite spolnog zdravlja koje HUHIV kampanja komunicira podržavaju Grad Zagreb, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i brojne druge institucije i stručnjaci.