Koncept Theatriuma zaintrigirao hrvatsku

Hrvatska je dobila novi gastro hram Theatrium koji nam predstavlja novi način uživanja u hrani te nas vodi na višeosjetilno putovanje. Koncept novog zagrebačkog restorana posljednjih je nekoliko dana zaintrigirao posjetitelje, a po prvi puta jedan hrvatski restoran ima zanimljivu priču.

Punih pet mjeseci trajala je adaptacija nekadašnjeg Atrija, a današnji se prostor Theatriuma prostire na 250 m2. Pri uređenju pomno se pazilo na sve detalje. Prostorom dominiraju plava i crvena boja inspirirane slikom No. 61 Marka Rothka, a zavjese ovdje imaju posebnu priču. Plava boje zavjesa je dominantna dok ulazna zavjesa reprezentira i u sebi sadrži sve boje koje se nalaze u restoranu. Zavjese je kreirala slovenska umjetnica Nataše Lenček, čije kreacije krase i rezidenciju slovenskog predsjednika.

Kako se restoran nalazi u atriju Zagrebačkog kazališta mladih unutrašnjost je podijeljena u dva dijela, parter i ložu. Parter je veseliji i neformalniji dok u loži vlada formalnija i mistična atmosfera. Rasvjeti je posvećena posebna pažnja kako bi se kreirala željena atmosfera pa su rasvjetna tijela postavljena tako da je gostu koji sjedi u loži lice u sjeni, a tanjur i stol su osvijetljeni. Mlada gastro zvijezda Filip Horvat sa suradnicima, svjestan lokacije restorana – ulice Nikole Tesle – vodio se upravo zakonom brojeva svjetskog znanstvenika. Ukupan broj sjedećih mjesta u restoranu je 69. Filozofija i filozofski koncept restorana bazirani su na Teslinim brojevima tri, šest i devet te njegovoj rečenici: ”Tko razumije tajnu tih brojeva, razumjet će i tajnu svemira”.

Stolovi Artisan izvrsno su se uklopili u željeni ambijent, a neki su izrađeni samo za potrebe ovog restorana. Zanimljiv je koncept stolova koji čine polovicu i četvrtinu okruglog stola, a koji se idealno uklapaju u cjelinu lože. Ostali stolovi u loži su okrugli i ne mogu se spajati što daje intimnost atmosferi.

Kuhinja se prostire na 60m2 na dvije etaže, a gornji dio dominira središnjim prostorom restorana. Omeđena je velikim staklenim stijenama te gosti mogu vidjeti što se u njoj priprema. Opremljena je visokokvalitetnim indukcijskim uređajima koji omogućuju najbolju termičku pripremu jela. Cijela kuhinja je na struju, još jedan hommage Nikoli Tesli. Kuhinja je svojevrsni atelje Filipa Horvata, a upravo zahvaljujući staklenim stijenama njegov je talent dostupan oku gostiju.

Ulaznim prostorom dominira luster Moon Catellani Smith. U prostoru su dominantne dvije skulpture autora Nikole Vudraga. Više od tisuću komada žice sastavljeno je u skuplturu Glava. Druga skulptura su usta na teatarskoj pozornici omeđenoj kazališnim zastorima, a predstavljaju vezu čovjeka s duhovnim i materijalnim svijetom. Duhovnim dok govorimo i pričamo, a materijalnim kada jedemo. Tu su se vodili vizijom da je tijelo sastavljeno od hrane, baš kako i svete knjige kažu, Sjeti se da si prah i u prah ćeš se pretvoriti. Kako dakle sve kreće od usta ona su smještena tako da povezuju restoran i prostor kazališta. Upravo su ti prostori u svijetu iznimno cijenjene lokacije.

Highlight restorana je zimski vrt. On je omeđen kliznim staklenim stijenama i staklenim stropom. Klizne staklene stijenke se u proljeće otvaraju te se dobiva divan otvoren prostor koji povezuje unutarnji i vanjski dio, odnosno povezuje cijeli atrij i kazalište koje se pretvara u prekrasan restoran i mjesto za druženje.