11 zanimljivosti o Martinju i vinu

Ulaskom u pretposljednji mjesec u godini dočekaju nas jesenske delicije, uživanje u predivnim bojama prirode koja se mijenja, neizbježne kiše ali i raznorazna slavlja, poput Martinja, blagdana vina. Martin, kome posvećujemo ovaj dan, bio je rimski vitez iz 4. stoljeća, poznat po svojoj milosrdnoj i blagoj naravi. Po završetku vojne službe, zaredio se, godinama bio u samostanu u Galiji, da bi naposljetku, 370. godine bio izabran za biskupa Toursa.

 1. Osim zaštitnika vinara i vinograda, Martin je zaštitnik vojnika, konjanika, gostioničara, hotelijera, Francuske, a u Hrvatskoj Belog Manastira, Virja i Čepinskih Martinaca.
 2. Prema legendi, Martinovo proglašenje biskupom nije prošlo jednostavno jer se on, inače veliki ljubitelj vina i vinogradar, protivio tome te se pred samu ceremoniju sakrio među guskama, ali one su ga izdale svojim graktanjem!
 3. U narodnom vjerovanju, Martinje označava kraj jeseni i početak zime jer su svi radovi u poljima gotovi.
 4. Najstarija boca vina datira čak iz 325. godine poslije Krista. Nađena je kraj grada Speyera u Njemačkoj, unutar rimskog sarkofaga. Sada se nalazi u Povijesnom muzeju Pfalz.
 5. Uzvikujete li i vi “Živjeli!” prilikom nazdravljanja vinom, odnosno kuckanjem čašama? Taj je običaj počeo još u srednjem vijeku kada su se željeli uvjeriti da ih neprijatelj ne truje. Naime, kako bi bili sigurni da je čaša bez otrova, najprije bi ju prelijevali u čašu osobe koja im je vino pružila.
 6. Kako držite čašu za vino? Pravila kažu da bismo ih trebali držati za sredinu stalka, kako toplinom ruke ne bismo podizali temperaturu vina.
 7. Najstariji poznati vinski podrum navodno se još uvijek nalazi na Titaniku. Kad su ronioci sišli u olupinu, shvatili su da je većina boca još uvijek bila sačuvana.
 8. Sjajna stvar – vino nema ni masti ni kolesterola.
 9. Vino ne smije biti predugo u doticaju s kisikom. Bitno je da bocu koju ne možete dovršiti, dobro zatvorite čepom kako ne bi oksidiralo te je pospremite na hladno.
 10. Narančasta je jedna od najstarijih boja vina. Kada su se tek počela proizvoditi u Gruziji prije više od 8000 godina u amforama, imala su narančastu, amber boju.
 11. Jedan od običaja je da se za Martinje jede pečena guska i mlinci, a naravno sve to zalije dobrim vinom. Ako u tome možda odete korak predaleko i ako čaša više loše sjedne, posegnite za pametnom spužvom, Enterosgelom.

Ne zaboravite – istina je u vinu, a pomoć u Enterosgelu!