Šesta godina projekta „Neka odrastanje bude dječja igra“

Projekt društvene odgovornosti “Neka odrastanje bude dječja igra” koju tvrtka Beiersdorf Hrvatska uspješno provodi u suradnji sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske nastavlja već šestu godinu s aktivnostima namijenjenim važnosti igre za dječji razvoj.

Ovogodišnji projekt tematski se veže na pripovijedanje, aktivnost koja je u fokusu projekta posljednje tri godine s programom pod nazivom BAJKAONICA. Sa željom da temu pripovijedanja proširimo na djecu koja do sada nisu bila uključena u projekt “Neka odrastanje bude dječja igra” ove godine po prvi puta pripovjedački program “Bajkaonica” će se provoditi po gradovima i otocima na Jadranu.

Tako će ambasador projekta, poznati glumac Zijah Sokolović održati “Bajkaonice” s djecom od 01. do 04. razreda osnovnih škola na Cresu, Malom Lošinju, Omišu, Šibeniku i Dubrovniku. Projekt podržavaju i druga poznata lica iz javnog života poput Doris Pinčić Rogoznice i Luke Bulića, prepoznajući koliko je važno pričati priče djeci od malih nogu jer ih one formiraju i stvaraju sliku o svijetu oko njih. Pripovijedanje priča drastično se promijenilo kroz stoljeća, no iako su se metode izmijenile, želja za pričanjem i slušanjem priča ostala je nepromijenjena.

U sklopu aktivnosti u rujnu 2019. godine educirani su volonteri-pripovjedači te opremljena nova Društva “Naša djeca” na Jadranu s mobilnim kutićima za daljnje održavanje programa “Bajkaonica”, što će ostati kao trajno nasljeđe ovogodišnjeg projekta za održavanje aktivnosti s djecom i nakon njegovog završetka u prosincu 2019. godine.

Tvrtka Beiersdorf Hrvatska u sklopu projekta donirala je partneru projekta Savezu društava „Naša djeca“ Hrvatska iznos od 150.000,00 kuna kako bi se omogućili raznovrsni programi za djecu, opremanje prostora i edukacija 47 volontera iz čak 24 Društava „Naša djeca“ za pripovjedački program „Bajkaonica“.

Volonteri-pripovjedači su kroz edukaciju usvojili nova znanja i vještine čime će u daljnjem radu s
djecom moći provoditi kvalitetnije programe, a pet novih Društava dobilo je opremu za provođenje aktivnosti BAJKAONICA – mobilne kutiće za pripovijedanje. Ovogodišnju edukaciju održanu u rujnu u Šibeniku vodili su Dijana Zorić, suosnivačica “Laboratorija zabave” i suorganizatorica “STORYinga”, međunarodnog storytelling festivala te ambasador projekta Zijah Sokolović, glumac, dramski pisac, redatelj i profesor glume. Tijekom listopada i studenog volonteri će održavati “Bajkaonice” otvorene za javnost u osnovnim školama, knjižnicama i bolnicama diljem Hrvatske za sve posjetitelje željne pripovijedanja.

Znanje i alati programa “Bajkaonica” koji su u sklopu projekta preneseni, ukorijenili su se u lokalnim sredinama obuhvaćenim ovim projektom i Društvima “Naša djeca” čiji volonteri ih provode i gotovo svakodnevno koriste u svojim redovnim aktivnostima s djecom, što možemo smatrati značajnim dugoročnim doprinosom projekta “Neka odrastanje bude dječja igra”. Pružajući podršku obiteljima na području Hrvatske ostvaruje se cilj globalne inicijative tvrtke Beiersdorf kojom se želi pomoći djeci i odraslima u ostvarenju njihovih punih potencijala.