Prvi organski kruh bez glutena u Hrvatskoj

Nakon pomnog istraživanja, testiranja, analiziranja Zrno eko imanje ponosno predstavlja prvi organski kruh bez glutena s kiselim tijestom u Hrvatskoj!

Kruh s eko imanja Zrno autentični je proizvod tima ljudi s dugogodišnjim iskustvom i istraživanjem na polju pripreme vrhunskih, pekarskih proizvoda bez uporabe kvasca, emulgatora, bojila i namirnica životinjskog porijekla. Uz sve navedeno, novi Zrno kruh bez glutena odlikuju redovite analize koje mu osiguravaju najvišu kvalitetu, a može se pronaći isključivo u bio&bio trgovinama.

Neupitna vrhunska kvaliteta s oznakom bez glutena
Zrno bezglutenski kruh rezultat je razvoja pekarskih proizvoda po recepturi Zlatka Pejića. Proizvodi se u kontroliranim uvjetima na eko imanju Zrno, a iza oznake „bez glutena“ stoje redovite analize koje mu osiguravaju najvišu kvalitetu.

Pažljivo birani sastojci iz organskog uzgoja, prirodna i spora fermentacija, cjeloviti sastojaci koji ne sadrže gluten te su bogati biljnim vlaknima, izvrsnih aroma uzneizostavno čisti zrak na Zrno eko imanju – sve su to odlike koje potvrđuju vrhunsku kvalitetu Zrno bezglutenskog kruha. Ništa manje značajna je činjenica da je konstitutivni sastojak kruha (u starteru i samom kruhu) čista voda koja dolazi iz dubine arteškog bunara bez ikakvog kemijskog tretmana.

Zrno kruh bez glutena spravljen je od rižinog, heljdinog, prosenog, kukuruznog, krumpirovog i slanutkovog brašna te mljevenog zlatnog lana, psyllium praha i rižinog startera. Ovaj jedinstven kruh ima sadržaj glutena manji od 20 miligrama po kilogramu. Odlično prija uz sva jela te slatke i slane namaze.

Bezglutensko, organsko i bez kvasca. Zašto je to važno?
Na to pitanje odgovara kreator recepture, Zlatko Pejić i ističe tri važne točke.

  1. Pekarski kvasac nije prijatelj crijevne flore
    Često zaboravljamo na važnost sastojaka pekarskih proizvoda i kakav utjecaj oni imaju na naše tijelo. Smatra se kako upravo prekomjerno korištenje kvasca u pekarskoj industriji dovodi do neravnoteže crijevne flore te se time smanjuje sposobnost probavljanja i tolerancije glutena. Nažalost, bezglutenski kruhovi često su spravljeni s kvascem, što je ironično jer se s jedne strane nastoji izbjeći gluten, dok se s druge strane ne izbjegava ono što smanjuje probavljivost samog glutena. Iz tog razloga Zrno bezglutenski kruh ne sadrži niti suhi, niti aktivni pekarski kvasac i time je pogodniji za osobe koje biraju kruh bez glutena.
  2. Aditivi ugrožavaju naš mikrobiom
    Učestalo korištenje aditiva kao poboljšivača okusa koji dodatno ugrožavanju humani mikrobiom, postalo je opće poznato i nažalost prihvaćeno. Tako se osim u brojnim namirnicama i proizvodima iz konvencionalne proizvodnje, aditivi nalaze i u mnogim bezglutenskim proizvodima. Štetni poboljšivači okusa i aditivi upravo su ti koji nadomještaju loš ili nedostatak okusa u proizvodima bez glutena. Zrno kruh bez glutena se oslanja na sam proces stvaranja bogatog okusa kroz dugu fermentaciju, stoga mu aditivi nisu potrebni.
  3. Toksini iz brašna su nepoželjni
    Nadalje, tragovi fungicida, herbicida i pesticida u brašnu iz konvencionalnog uzgoja također ugrožavaju crijevnu floru i smatraju se jednim od najsnažnijih i nepoželjnih utjecaja na organizam (intoksikacija, hormonalna neravnoteža, autoimuni poremećaji, neurološki poremećaji…). Mnogi bezglutenski proizvodi su načinjeni od brašna iz konvencionalnog uzgoja, dok je Zrno bezglutenski kruh spravljen od brašna iz isključivo organskog uzgoja.