Kongres pravo i medicina – ruku pod ruku

Kongres Pravo i medicina – ruku pod ruku Hrvatske udruge za medicinsko pravo i Udruge pravnika u zdravstvu po prvi put u Hrvatskoj okuplja najuspješnije stručnjake iz ovog područja. Brojni cijenjeni stručnjaci iz cijele regije predstavit će aktualne teme te raspravljati o problematici vezanoj za ovo, za sve nas iznimno važno područje. Prvo izdanje kongresa Pravo i medicina – ruku pod ruku očekuje nas od 18. do 20. listopada u Varaždinu, a njegov cilj je osvijestiti radno i profesionalno okruženje gdje ne dominiraju isključivo medicinske teme, već teme poput prava, organizacije poslovanja i financija. Upravo to su faktori koji uvelike utječu na kvalitetu zdravstvene zaštite koju primarno pružaju zdravstveni djelatnici.

Na prvom izdanju Kongresa, biti će obrađeno 30 tema od 34 predavača iz Hrvatske te dijelom iz Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine. Težište je na aktualnim temamam poput obrade plaća u zdravstvu, poreznih aspekata naknada plaća, primjeni novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti s posebnim naglaskom na provedbu Zakona u domovima zdravlja te propisa o medicinskom turizmu, prekovremenom radu zdravstvenih radnika, položaju liječnika u kolektivnom pregovaranju, problemima prisile prema zdravstvenim radnicima kao novog kaznenog djela te odgovornosti zdravstvenih radnika.

Predavači dolaze iz raznih sredina i tematskih područja. Tako će svoja znanja i iskustva sudionicima Kongresa prenijeti stručnjaci s pravnih i medicinskih fakulteta, iz strukovnih komora, Ministarstva zdravstva, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva financija, odvjetništva, Ustavnog suda Republike Hrvatske, ali i predstavnici zdravstvenih ustanova i udruga koji će dati svoje viđenje problema kroz prikaz i neposrednu praktičnu primjenu propisa unutar zdravstvenog sustava.

Iz godine u godinu u Hrvatskoj je sve više prepoznata važnost prava koje ima jednu od ključnih uloga u pravilnoj funkciji zdravstvenog sustava. Upravo zbog toga, nadolazeći kongres Pravo i medicina – ruku pod ruku predstavlja iznimnu vrijednost za Hrvatsku kao zemlju domaćina, tako i za goste predavače iz susjednih zemalja te sve nas na koje se u konačnici odnosi ova važna tema.

Kongres Pravo i medicina – ruku pod ruku predstavlja izvanredan spoj medicine i prava, jer jedni bez drugih ne mogu kvalitetno funkcionirati, a održava se u organizaciji Hrvatske udruge za medicinsko pravo i Udruge pravnika u zdravstvu, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Župana Varaždinske županije Radimira Čačića, Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića te Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske.