Praktični savjeti za roditelje čija djeca pate od atopijskog dermatitisa

Crvenilo i nadražena koža koja ne prestaje izazivati potrebu za češkanjem, uobičajena za osobe koje pate od atopijskog dermatitisa, značajno mogu utjecati na kvalitetu života.
Atopijski dermatitis, naime, i odraslim osobama često uzrokuje poteškoće pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a posebno mališanima i njihovim roditeljima u stalnoj potrazi za rješenjem kako umiriti nadraženu kožu djeteta i tako primiriti nervozno dijete i poboljšati mu kvalitetu života.

Povodom Svjetskog dana atopijskog dermatitisa, koji se obilježava 14. rujna, donosimo praktične savjete za roditelje čija djeca pate od te kronične upalne bolest.
Prvi je korak osiguranje najboljih mogućih uvjeta u okruženju u kojem dijete boravi najviše vremena – kod kuće te pritom svesti sve uzroke koji mogu pogoršati stanje na minimum.
Kožne probleme, naime, pogoršavaju grinje i drugi alergeni. Bitno je zato osigurati čist i prozračan prostor, svodeći alergene na minimum. Pojave kao što su grinje, duhanski dim i suhi zrak negativno utječu na kožne probleme. Pripazite i na biljke te kućne ljubimce koji mogu biti okidači za alergiju vašeg djeteta. Temperatura prostora jednako je važan faktor i valja pripaziti da ne bude pretoplo ili prehladno.

Savjeti za dulji san
Dermatolozi također savjetuju da s njegom kože koja je sklona atopijskom dermatitisu započnete već pri tuširanju. Birajte nježna sredstva i zato odvojite vrijeme da pročitate sastav proizvoda za kupanje koje kupujete.
Važno je za osjetljivu dječju kožu birati proizvode sa sastojcima koji je neće nadražiti ni poremetiti prirodnu barijeru kože. Osip, perutanje, zadebljanja kože i svrbež možete izbjeći birajući dermatološki provjerene proizvode bez agresivnih sastojaka, a koji koži vraćaju mikrobiomsku ravnotežu.
Proizvode za njegu kože primjenjujte redovito i najmanje jednom dnevno. Također, imajte na umu da je antialergijske i protuupalne proizvode potrebno koristiti i nakon smirenja kože, pa čak i ukoliko se koža u cijelosti zaliječi. Za to, idealna je linija iz dermatološkog laboratorija francuskog brenda La Roche – Posay pod nazivom LIPIKAR, s cijelom paletom proizvoda prilagođenih atopičarima i osobama suhe kože. Povodom Svjetskog dana atopijskog dermatitisa, La Roche – Posay daruje 35% popusta na kupnju Lipikar AP+ linije, uz besplatnu poštarinu.
Koža sklona atopiji, između ostalog, remeti i miran djece, što potvrđuju i studije koje kažu kako djeca koja pate od atopijskog dermatitisa spavaju sat vremena kraće . Vodeći se time, La Roche – Posay proveo je kliničku studiju koja je došla do revolucionarnih rezultata, odnosno potvrdila da proizvodi iz linije Lipikar AP+ značajno utječu na san, pruritus (svrbež) i kvalitetu života djece i njihovih obitelji i produljuju trajanje sna za 42%

Obogatite kupku
Uspavljivanje valja započeti kupkom. Tvrda voda neprijatelj je osoba sa suhom kožom i s atopijskim dermatitisom. Svom mališanu napravite kupku obogaćenu LIPIKAR Huille Lavante AP+ uljem kako biste je maksimalno zaštitili i spriječili buduće iritacije i svrbež. Dermatolozi preporučuju da kupka ne traje duže od deset minuta i da temperatura vode bude 37℃. Bebu nježno masirajte vrhovima prstiju i iskoristite vrijeme kupanja kao vrijeme zbližavanja. Za sušenje koristite čiste ručnike većeg broja vlakana i izbacite omekšivač, kako biste bili izbjegli mogućnost da on pogoršava nepovoljno stanje kože.
Za tuširanje La Roche-Posay nudi još i LIPIKAR SYNDET AP+ – nježnu hidratizirajuću njegu za pranje tijela koja će odmah smiriti osjetljivu kožu, dok istovremeno čisti, umiruje i suhoj koži vraća prijeko potrebne lipide.
Drugi je korak za osiguranje dužeg sna djeteta njega kože smirujućim balzamom za obnovu lipida Lipikar Baume AP+. Riječ je o proizvodima koje je La Roche-Posay razvio prije 25 godina. Otada je dokazano njihovo djelovanje usporedno s prirodnim mehanizmima obnove kože. Lipikar AP+ proizvodi dermatološki i alergološki su ispitani pod nadzorom pedijatra, uz ključni aktivni sastojak AQUA POSAE FILIFORMIS.

SOS njega za svaki trenutak
Za sve one prilike kad snite u udobnosti svog doma, a dijete je nemirno zbog napada svrbeža, praktično je rješenje kompaktni LIPIKAR STICK AP+ koji trenutačno smanjuje potrebu za češanjem. Zahvaljujući karite maslacu proizvod koži vraća lipide, te je obnavlja aktivnim sastojkom madecassoisidom i cinkovim glukonatom koji djeluju protiv crvenila i ljuštenja, kao i antibakterijski. Nije loše uvijek pri ruci imati proizvod koji u trenu smanjuje neugodan osjećaj svrbeža.