Pivo u kulinarstvu postaje sve popularniji gastronomski trend

Proizvodnja piva započela je kao kućanski posao kojeg su obavljale žene, pa tako možemo reći da je od samih početaka pivo pronašlo svoje mjesto u kuhinji i gastronomiji. Razvojem civilizacije i tehnologije kuhanje piva se sve više razvija, kreiraju se novi okusi i arome koje postaju neizostavan dio kulinarskog umijeća. Kuhanje s pivom zahtijeva znalačko sljubljivanje jela s odgovarajućim vrstama piva i stoga čini bitan dio pivskog kulinarstva koje postaje sve popularnije. U nastavku vam donosimo tri savjeta uz koja će svako jelo kombinirano s pivom dobiti još bogatiji, ukusniji okus.

Pivo daje jelima bolju aromu
Običaj da se u hranu dodaje vino prevladao je našom civilizacijom. Odnos piva i vina oduvijek je bio opterećen predrasudama kako vino daje jelima plemenitiji okus. Izađite iz gastronomskih okvira te umjesto vina u kuhanju eksperimentirajte s pivom. Primjerice, riža izvrsno upija ječmeni slad, a pšenični se okus spaja s gorko-slatkim vrganjima. Pivo se odlično slaže i s jelima od piletine pa čak i jadranskim lignjama koje se mogu pripremiti u hrskavoj tempuri od piva i šafrana uz umak od jogurta.

Pivo se odlično sljubljuje s desertima
Pravi ljubitelji piva reći će da ono pristaje uz svako jelo, a u posljednje vrijeme popularno je eksperimentiranje piva kao jednog od glavnih sastojaka deserata. Pivo možete dodati u omiljene palačinke, brownie kolače i ostale deserte kojima dominira tamnija čokolada. Uz deserte koji sadrže voće odlično prija svijetlije, laganije pivo voćnih okusa.

Pivo pristaje različitim kulinarskim tehnikama
Od mariniranja, deglaziranja, pečenja, pirjanja, poširanja pivo se koristi u mnogim kulinarskim tehnikama. Gorčina hmelja daje plemenitu gorčinu jelu, a ječmeni slad dodaje slatkoću. Kvasac daje jelima lagani kvasni okus, dok su enzimi kvasca idealni za omekšavanje mesa.

Ovo su samo neki od savjeta kako iskoristiti najbolje od piva u kuhinji, a dok će ljubitelji ovog gorkastog pića, posljednji vikend u kolovozu, od 30. kolovoza do 3. rujna, na 33. Danima piva Karlovac konačno doći na svoje u kulinarskom showu čiji će domaćin biti poznati hrvatski gastronomad, Rene Bakalović. Iz godine u godinu pivski festivali su sve popularniji jer osim uživanja u koncertima pružaju mogućnost degustacije različitih piva i uživanje u kvalitetnoj gastronomiji. Taj trend potvrđuju i ovogodišnji Dani piva na kojima će posjetitelji moći uživati u posebnom Festivalskom pivu koje će se savršeno slagati uz kobasice proizvedene isključivo za tu priliku.