Pet vrućih preporuka za ljetni odmor u Slavoniji

Omiljena destinacija rekreativaca, planinara, slobodnih penjača, paraglajdera, biciklista, izletnika, obitelji s djecom…, jedna je od ukupno pet planina koje se protežu Požeško-slavonskom županijom. Zbog svoje ljepote i bioraznolikosti Papuk je 1999. dobio status Parka prirode, zbog geološke povijesti od 2007. status prvog geoparka u Hrvatskoj, a od 2015. i status geoparka pod zaštitom UNESCO-a. Planinarski dom, kamp ili moderne vile, odaberite smještaj koji vam najviše odgovara i uživajte u dubokoj hladovini šume u vrućim ljetnim danima. Ako ste ovisnik o adrenalinu nećete propustiti novootvoreni Adrenalinski park Duboka u Velikoj.

Prošećite baroknim središtem Požege
Od središta grada do brda Sokolovac na Požeškoj gori vodi kilometar i pol duga „Staza sokola“, idealna za šetače i rekreativce. Ime je dobila po lokalnom heroju fra Luki Ibrišimoviću Sokolu koji je s Požežanima davne 1688. oslobodio grad od Osmanlija. Zbog pet planina koji okružuju Požešku kotlinu, još od rimskog doba poznatu kao Zlatna dolina, Požega je atraktivno odredište za izletnike, planinare i ljubitelje brdskog biciklizma. Nakon šetnje njezinim baroknim središtem od Trga sv. Trojstva do katedrale sv. Terezije Avilske, predahnite u jednom od cafe barova ili restorana.

U Pleternici otkrijte sve o bećarcu
Od dvije tisuće bećaraca, koliko ih je sakupio etnolog i folklorist Friedrich Salamon Krauss, više od stotinu ih je iz Pleternice. Stoga je Pleternica pronašla način kako se odužiti bećarcu, posvetivši mu Interpretacijski centar, muzej, šetnicu i glavni gradski trg. Vrijednost bećarca potvrdio je i UNESCO 2011., kada ga je uvrstio na listu svjetske nematerijalne kulturne baštine. Zbog njega se u Pleternicu zaputio i londonski stand up komičar, putopisac i film maker Julian McDonnel koji je grad na Orljavi pretvorio u filmski set te na moderan i atraktivan način predstavio ljepote Pleternice i Požeško-slavonske županije u nagrađivanom filmu „Kulturna ruta bećarca i gange“.

Opustite se uz čašu vrhunske graševine
Najrasprostranjenija bijela sorta koja se toliko udomaćila u Hrvatskoj da je mnogi stručnjaci smatraju autohtonom, na području Požeško-slavonske županije daje vrhunske rezultate. Tu su smješteni neki od najpoznatijih hrvatskih podruma, a tri vinske ceste s tridesetak vinarija koje možete obići i biciklom, razlog su više da posjetite ovaj kraj. Jedna od njih vodi kroz najnagrađivanije hrvatsko vinogorje Kutjevo kojim prolazi 45,3 paralela, ista ona koja povezuje najpoznatije vinske destinacije Piemont, Val du Rhone, Boredeaux, Oregon i Istru. Čaša vrhunske svježe graševine odličan je izbor za vruće ljetne dane, još ako je pijete u njezinom prirodnom okruženju, doživljaj je za pamćenje.

Staza lipicanaca i kune za pustolove
Ako ste iskusan jahač ili odvažan rekreativac nećete propustiti jahanje od Lipika do Pakraca uređenim Stazama lipicanaca i kune. Da je u Slavoniji duga tradicija uzgoja konja svjedoči i Državna ergela lipicanaca u Lipiku, koju je osnovao grof Izidol pl. Janković još 1843. Lipicanci su danas jedan od simbola ovog grada, a osim obilaska ergele posjetiteljima je na raspolaganju vožnja fijakerom i škola jahanja. Osobito je popularno terapijsko i rekreacijsko jahanje. U Pakracu možete iskovati svoju kovanicu slavonskog banovca, jer se ovdje još u 13. stoljeću kovao slavonski banovac, preteča današnje kune.