Otvoren 13. Vukovar film festival

Vukovar film festival svakako pripada među najvažnija i najznačajnija kulturna događanja u Hrvatskoj. Večeras je spektakularnim vatrometom svečano otvoreno njegovo jubilarno, sretno trinaesto izdanje u sklopu kojeg će se u sljedeća četiri dana prikazati više od šezdeset filmova na šest lokacija u sveukupno jedanaest kategorija. Svečanom otvorenju koje se večeras održalo na tradicionalnoj lokaciji, onoj na terasi Agencije za vodne puteve tik uz Dunav, nazočila je društvena elita Vukovara, ali i Slavonije.

Gradonačelnik Vukovara, gospodin Ivan Penava pozdravio je okupljene na prepunoj terasi te proglasio festival otvorenim, a zatim je uslijedio spektakularan vatromet. Osim gradonačelnika, svečano otvorenje festivala svojim su dolaskom uveličali i glumice Sandra Lončarić, Anita Schmidt i njezin suprug Davor Špišić, novi ravnatelj HAVC-a Chris Marcich, žiri ovogodišnjeg festivala Jasna Nanut, Miodrag Sila i Đelo Hadžiselimović te glumica Snježana Sinovčić – Šiškov koja je ostvarila jednu od glavnih uloga u filmu „Sam samcat“ redatelja Bobe Jelčića koji je ujedno i otvorio trinaesto izdanje Vukovarskog filmskog festivala. Svi oni bili su predvođeni direktorom, producentom te glavnim selektorom festivala, gospodinom Igorom Rakonićem.

Ovogodišnje otvorenje festivala razlikovalo se od prijašnjih i po tome što je u njegovom sklopu Društvo hrvatskih filmskih redatelja odlučilo dodijeliti Nagradu Fabijan Šovagović istaknutoj hrvatskoj glumici Ingeborg Appelt. U svom govoru, predstavnica DHFR-a Jasna Nanut izjavila je da je poseban čar dodjele ove nagrade upravo u tome što se ista dodjeljuje šezdeset kilometara od Šovagovićeva rodnoga sela – Ladimirevci.

Sretno, trinaesto izdanje filmskog festivala u Vukovaru trajat će sve do nedjelje, 7. srpnja. Osim filma otvorenja u konkurenciji dugometražnog filma publika će, između ostalih, moći pogledati i njemačku dramu „Razbijačica sustava“ koja je ove godine osvojila dvije nagrade na festivalu u Berlinu, češkog kandidata za nagradu Oscar, dramediju „Zimske muhe“ i mađarski box-office hit „Potpuni stranci“. Osim u kategoriji dugometražnog filma, Vukovarski festival dodjeljuje nagradu Zlatni šlep i u kategoriji kratkometražnog igranog filma te dokumentarnog filma. Upravo se u potonjoj kategoriji krije najveći dragulj festivala – dokumentarac „Nebeska tema“ o Vladi Divljanu, pjevaču popularne glazbene skupine Idoli.

Osim konkurentskog programa, na festivalu se u četiri dana može uživati i u bogatom popratnom programu predvođenom pobjednicima Berlina i Cannesa na perivoju dvorca Eltz u sklopu kojeg će se prikazati i osvajač Zlatne palme „Parazit“ te osvajač Zlatnog medvjeda, izraelski film „Sinonimi“. Nesumnjivo je da je svojim raskošnim filmskim programom i popratnim događanjima, filmski festival u Vukovaru s godinama izrastao u jedno od najvažnijih i najznačajnijih kulturnih događanja u Hrvatskoj.