Što nacionalnost govori o željama putnika

Na odmor putujemo s različitim idejama o tome kako ćemo provesti svoje vrijeme. Za neke je to vrijeme rezervirano za pustolovine i adrenalin, dok je za druge putovanje prilika za odmor i opuštanje. Novo istraživanje koje je proveo Booking.com, vodeća svjetska tvrtka u povezivanju putnika s najširim izborom nevjerojatnih smještajnih objekata, otkriva kako vaša nacionalnost vjerojatno utječe na vaš stil putovanja.
S obzirom na to da je ljeto iza ugla i već se počinjete veseliti odmoru, zanimljivo je zapitati se: svrstavaju li vas vaše želje u vezi putovanja u stereotip vaših sunarodnjaka ili ste potpuno drukčiji od njih?

Uzbuđenje i opuštanje: najpopularniji motivi za putovanja
Za većinu nacionalnosti najpopularniji je motiv prilično jasan: odmoriti se. Sasvim očekivano, 85% globalnih putnika (84% putnika iz Hrvatske) kaže da je važan motiv za putovanje “dati si vremena za odmor” što je i najpopularnija motivacija za putovanje svim nacionalnostima. Iznimka su putnici iz Danske i Francuske koji kao svoju najpopularniju motivaciju navode “slobodu da se ponašam kako želim”.
Međutim, ako uspoređujemo najpopularniju motivaciju za putovanja među putnicima raznih zemalja, jasno je da putnici iz različitih krajeva svijeta imaju različite želje. Putnike iz Argentine na putovanja najviše potiče nostalgija pa tako 73% argentinskih putnika kaže da putuje “zbog ponovnog proživljavanja dobrih starih vremena”, dok više od pola putnika iz Hrvatske (53%) putuje iz istog razloga. Putnici iz Kine i Tajvana relativno veliku važnost daju “jednostavnijem načinu života” (83% i 76%), dok putnici iz Japana, Njemačke i Hong Konga najviše putuju “kako bi pobjegli od zahtjevne svakodnevice doma” (66%, 72% i 80%). Na kraju, za neke su putnike putovanja pitanje društvenog statusa: putnici iz Indonezije (75%), Indije (75%) i Filipina (80%) tvrde da je njihova motivacija za putovanja “posjetiti odredišta koja moji prijatelji nisu posjetili”, a isto misli i 32% putnika iz Hrvatske. Najveće se razlike primjećuju kad je riječ o pustolovnom turizmu: putnici iz Rusije kažu da vole provoditi svoje slobodno vrijeme “tražeći uzbuđenja”, dok putnici iz Nizozemske i Njemačke ovaj aspekt u prosjeku ocjenjuju s najmanjom ocjenom.
Putnici iz Hrvatske imaju malo drugačiju motivaciju za putovanja od globalnih putnika:

Top 5 motivacija za putovanja – globalni putnici
Vrijeme za opuštanje i odmor
Mentalni odmor
Iskusiti nešto što kod kuće ne mogu
Vidjeti što je više moguće
Sloboda da se ponašam onako kako želim

Top 5 motivacija za putovanja – putnici iz Hrvatske
Vrijeme za opuštanje i odmor
Mentalni odmor
Bijeg od svakodnevice kod kuće
Iskusiti nešto što kod kuće ne mogu
Odmoriti se od napora na poslu

Odredište
Osim motivacije za putovanja, samo odredište također može varirati ovisno o zemlji putnika. Najviše globalnih putnika bira odredište na temelju kategorija kao što su “osobna sigurnost” i “čistoća”, no putnicima iz mnogih zemalja prioritet su “prirodne ljepote” ili “ukusna lokalna hrana”.

Top 4 faktora koje globalni putnici uzimaju u obzir prilikom biranja odredišta
Osobna sigurnost
Čistoća
Iznimne prirodne ljepote
Ukusna lokalna hrana / specijaliteti

Top 4 faktora koje putnici iz Hrvatske uzimaju u obzir prilikom biranja odredišta
Iznimne prirodne ljepote
Čistoća
Osobna sigurnost
Pristupačna cijena smještaja

Naravno, odluke vezane za putovanja također jako ovise o onome što je dostupnije. Vjerojatno zato većinu gostiju u Butanu čine putnici iz Indije, putnici iz Argentine najčešći su gosti u Paragvaju, dok su putnici iz Južne Koreje najčešći posjetitelji Guama. Ako pogledamo zemlje u koje putnici iz Hrvatske relativno često putuju, jasno je da znamo cijeniti susjede:

10 najdražih odredišta putnika iz Hrvatske u 2018:
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Slovenija
Srbija
Crna Gora
Makedonija
Mađarska
Austrija
Albanija
Slovačka