Novi psihološki trileri

Znanje predstavlja dva nova psihološka trilera stvorena za napeta ljetna popodneva na plaži ili negdje u hladu: Bez granica danskog kralja krimića Jussija Adler-Olsena i Šaptač, prvijenac iz pera talijanskog pisca Donata Carrisija. Danski pisac i dobitnik nagrade Stakleni ključ, Jussi Adler-Olsen osvojio je čitatelje serijom trilera o policijskom inspektoru Carlu Mørcku i njegovom osebujnom pomoćniku, sirijskom izbjeglici Assadu, za koju su autorska prava prodana u više od 25 zemalja uključujući Švedsku, Nizozemsku, Norvešku, Njemačku, SAD, Veliku Britaniju, Španjolsku i Rusiju. Po romanima iz serije snimljeni su i filmovi u produkciji ugledne danske filmske kompanije Zentropa., dok je roman Poruka u boci (Flaskepost fra P, 2009.) nagrađen „Zlatnim ključem“ za najbolji skandinavski roman, potom priznanjem Harald Mogensen za najbolji danski triler. Bez granica (Den grænseløse, 2014) je šesti je naslov serije o Sektoru Q, a kritika ga je proglasila još svježijim, životnijim i surovijim od prethodnih romana serije, onom vrstom priče koju čitatelj teškom mukom ispušta iz ruku. Roman Bez granica u prijevodu Marine Kopjar dostupan je u knjižarama po cijeni od 119 kn. Psihološki triler Šaptač jezovita i sablasna je priča o lovu na brutalnog serijskog ubojicu koji ubija mlade djevojke. Iako se radi o prvijencu talijanskog pisca Donata Carrisija, po struci pravnika i kriminalista, roman Šaptač osvojio je pet međunarodnih nagrada, autorska prava prodana su u dvadeset zemalja, a Carrisijev uspjeh mnogi uspoređuju sa Steigom Larssonom. Roman je u prijevodu Morane Mazor dostupan u svim knjižarama po cijeni od 129 kn.

Više o naslovima
Bez granica (Den grænseløse, 2014). Jussi Adler-Olsen. Za vrijeme uobičajenog jutarnjeg drijemeža u podrumu ravnateljstva policije u Kopenhagenu, šefa Sektora Q, Carla Mørcka, nazove kolega iz policijske postaje na otoku Bornholmu. Kad shvati da mu ovaj pokušava uvaliti još jedan stari slučaj, Carl ga otpili. Riječ je o neobičnoj smrti lijepe sedamnaestogodišnjakinje koja je poginula tako što je odbačena na stablo prilikom prometne nesreće, a počinitelj nikada nije pronađen. Samo nekoliko sati poslije tog poziva dogodit će se tragedija na oproštajki dotičnog kolege te će se Carl i njegova ekipa ipak naći usred komplicirane istrage na Bornholmu. I dok se ondje novi leševi gomilaju, a stari slučaj i dugo skrivane tajne izlaze ne površinu, na otoku Ölandu u Švedskoj, poznatom po vjetrenjačama i megalitičkim spomenicima, jedna vješta i odlučna manipulatorica neće nikome dopustiti da joj stane na put…

Jussi Adler-Olsen danski je pisac rođen 1950. u Kopenhagenu. Studiji sociologije, politologije i filmske umjetnosti, kao i odrastanje uz oca koji je kao psihijatar radio po raznim mentalnim ustanovama, omogućili su mu direktan uvid u krajnje raznovrsnu tematiku o kojoj piše, od ekstremnih oblika mentalnih bolesti do međunarodnih urota. Svoju spisateljsku karijeru započeo je trilerima o međunarodnim zavjerama – Alfabethuset (Kuća Alfabeta, 1997.) i Og hun takkede guderne (Tvrtka Basher, 2002) – nakon kojih se probio i van granica Danske. Najpoznatiji je po seriji trilera o policijskom inspektoru Carlu Mørcku i njegovu osebujnom pomoćniku, sirijskom izbjeglici Assadu, za koju su autorska prava prodana u više od 25 zemalja uključujući Švedsku, Nizozemsku, Norvešku, Njemačku, SAD, Veliku Britaniju, Španjolsku i Rusiju.

Šaptač (The Whisperer, 2012). Donato Carrisi. Otkriven je stravičan zločin: šest odrezanih ruku složeno je u misteriozan krug i zakopano na šumskom proplanku. Pet pripada djevojkama koje se vode kao nestale. Šestu ruku tek treba identificirati. Sablazan je u tome što tijela djevojaka nisu pronađena. Iskusna istražiteljica Mila Vasquez i Goran Gavila, osebujan kriminolog, pokušavaju proniknuti u zagonetku: vjeruju da su pronašli ubojicu, sve dok se ne pokaže da zapravo ne postoji održiva veza između njega i nestalih djevojaka. Drugi slučaj otmice upućuje u potpuno drugom smjeru i stvara više pitanja nego odgovora. Mila i Goran počinju sumnjati da im je slučaj dodijeljen kako bi preuzeli odgovornost kada se istraga pokaže promašenom. Je li sve samo slučajnost? Ili netko kopira prethodno ubojstvo? Opsjednuti slučajem, koji postaje sve napetiji i složeniji, dvoje istražitelja shvaćaju da ne mogu vjerovati nikome – osim jedno drugom.

Donato Carrisi suvremeni je talijanski pisac. Diplomirao je pravo i kriminalistiku. Šaptač je njegov prvi roman s kojim je osvojio je pet međunarodnih nagrada a autorska prava prodana su u dvadeset zemalja. Carrisijev uspjeh mnogi uspoređuju sa Steigom Larssonom. Živi u Rimu.