Nogometaši se pridružili akciji Oživi me

Zaklada «Hrvatska kuća srca» u suradnji sa studentskom udrugom StEPP u sklopu edukativne kampanje Oživi me ugostila je jučer u prostorijama Zaklade polaznike 7. Kampa za profesionalne igrače bez ugovora – Hrvatske udruge „Nogometni sindikat“. Nogometaši su sudjelovali u radionici o osnovnim postupcima oživljavanja u slučaju iznenadne srčane smrti te su prošli cjelokupnu edukaciju za građane laike kako bi mogli u budućnosti i sami na terenu, ali i izvan njega, nekome pružiti pomoć.

Godišnje u Hrvatskoj umre 9.000 osoba od iznenadne srčane smrti, što znači da svakog sata
jedna osoba umre od nagle srčane smrti, srčanog zastoja ili srčanog aresta.
Usprkos višegodišnjim akcijama Zaklade Hrvatska kuća srca i udruge StEPP te preko 5 000 osoba educiranih u sklopu kampanje „Oživi me“, samo 10 % hrvatskih građana laika zna kako pružiti pomoć kod iznenadnog srčanog zastoja. S obzirom da je ta brojka primjerice u skandinavskim zemljama oko 50 %, potrebno je i dalje raditi na sustavnoj edukaciji građana koja je jedino moguća kroz obvezni obrazovni sustav. Izuzetno nam je drago da su nogometaši prepoznali ovu akciju i pridružili se edukaciji pogotovo što su oni nažalost u rizičnoj skupini od iznenadnog srčanog zastoja“, izjavila je Ivana Portolan Pajić,dr.med., voditeljica edukativne kampanje Oživi me i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

U suradnji s dr. Portolan Pajić odlučili smo se priključiti edukativnoj kampanji „Oživi me“ s ciljem da profesionalni nogometaši i stručni stožer s ovogodišnjeg kampa steknu ili obnove znanje o osnovnim postupcima oživljavanja. Naime, u Hrvatskoj je u proteklom desetljeću umrlo mnogo profesionalnih nogometaša, ali i ostalih sportaša uslijed srčanog zastoja upravo tijekom igre i na terenu. Adekvatnim znanjem svih igrača i trenera na terenu, do dolaska prve pomoći, može se unesrećenome vratiti srčana funkcija i samim time nekome spasiti život. Edukacijom na lutkama, igrači će uz podršku stručnih osoba naučiti kako pomoći unesrećenoj osobi, ako se kojim slučajem nađu u takvoj situaciji, neovisno radi li se o sportskom terenu“, naglasio je Dario Šimić, predsjednik Hrvatske udruge nogometnih sindikata.
Za preživljavanje osobe u srčanom zastoju ključna je reakcija slučajnog svjedoka, jer se 80 % srčanih zastoja događa izvan zdravstvene ustanove, na ulici, kod kuće ili na radnom mjestu.

Stoga je važno znati prepoznati srčani zastoj, pozvati Hitnu medicinsku pomoć na 194 ili 112 te započeti s postupkom oživljavanja. Svi zainteresirani građani mogu se prijaviti na besplatne edukativne radionice koje će započeti u rujnu u prostorijama Zaklade „Hrvatska kuća srca“, sve informacije bit će dostupne na web stranici www.ozivi.me.

O 7. KAMPU
Igrači će trenirati od 18. do 27. lipnja na terenu NK Kustošija te će odigrati dvije prijateljske utakmice protiv HNK Gorice (22. lipnja, 18 sati, Kustošija) i NK Inter Zaprešića (26. lipnja, 18 sati, Zaprešić).
Treninge vodi trener Ivica Landeka, pomoćni treneri su Marko Salatović i Karlo Čop, kondicijski treneri su Domagoj Penava, Marko Kikić i Hrvoje Božičković, trener vratara je Igor Štrok, a team manager je Lorena Deverić.