Otvorena izložba 35 godina Dylan Doga u Hrvatskoj

Svega godinu dana nakon svog prvog, talijanskog izdanja 1986. godine, Dylan Dog se pojavio na našim prostorima i odmah stvorio publiku koja ga vjerno prati već 35 godina. U povodu obilježavanja ove obljetnice u utorak, 28. rujna, otvorena je izložba 35 godina Dylana Doga u Hrvatskoj u organizaciji Udruge Crtani Romani Šou uz podršku Talijanskog instituta za kulturu gdje je izložba i postavljena. Izložba će biti otvorena do 15. listopada, a posjetitelji će moći vidjeti odabrane ilustracije i vrijedna hrvatska izdanja.
U povodu otvorenja izložbe direktor Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, Gian Luca Borghese izjavio je: „Strip je izvrstan medij za povezivanje kultura. Izložba je posebno zanimljiva jer su na mnogim crtežima zagrebačke znamenitosti poput popularne Džamije, Katedrale ili Ciboninog tornja“.

Najzanimljiviji uvidi u svijet horor ikone koja je više od toga
Autor izložbe, direktor Udruge Crtani Romani Šou i veliki stripofil, Slaven Gorički za izložbu je odabrao najzanimljivije uvide u svijet stripovskog junaka Dylana Doga koji nije ostavio traga samo u stripovskom miljeu, već je postao i neizostavan dio pop-kulturne baštine, horor ikona čije se ime prepoznaje i koristi u raznim medijima.

Fabio Celoni, jedan od najutjecajnijih strip crtača današnjice
Poseban značaj otvorenju izložbe pridonio je dolazak Fabija Celonija, jednog od autora stripa koji se s velikim zadovoljstvom odazvao pozivu Talijanskog instituta za kulturu da se vrati u Zagreb i svojim radovima obogati predstavljanje strip ikone. Celoni je priznati autor – dobitnik niza važnih nagrada koji je dosada priredio više od 30 izložbi, a u hrvatskoj je strip publici najpoznatiji kao crtač Dylana Doga i autor naslovnica Brada Barrona. „Mislim da je Dylan Dog privlačan jer nije superjunak kao većina likova u stripu. On je običan čovjek sa svim svojim slabostima koji uspijeva učiniti nevjerojatne stvari“, izjavio je Fabio Celoni.

Izložba je besplatna i otvorena do 15. listopada u prostorijama Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu.