Posljednjih više od godinu dana putovanja su postala gotovo nemoguća. Osjećaj upoznavanja drugih kultura zasigurno nam nedostaje, a one gastro bajke drugih zemalja naročito. No, talijanska gastro oaza La Riseria, iz zagrebačke Gundulićeve 5 te uskoro sa zadarske adrese, pobrinula se da i u vlastitom domu uz malo kreativnosti možemo putovati okusima prave Italije. Delikatese iz ove oaze dolaze iz najboljih talijanskih regija.
Predstavljamo Vam četiri proljetna jela koja ćete lako pripremiti u vlastitom domu. Već pri samoj pripremi osjetit ćete punoću okusa i mirisa najkvalitetnijih namirnica. Tjestenina od sipe iz prestižnog je talijanskog brenda Filotea, jednih od najpoznatijih kreatora vrhunske tjestenine koja je i svojevrsni simbol gastro ponude Italije. Filotea tjesteninu krasi umijeće izrade po drevnom Marcheovom receptu. U srcu talijanske regije Marche iz nesvakidašnje kreativnosti, inovativnih ideja i vještih ruku tako su rođeni bajkoviti recepti tjestenine koja nas svojim okusima i mirisima vraća u djetinjstvo i podsjeća na originalne recepte naših baka koje smo jednostavno obožavali.
Posebnost ovih tjestenina počiva upravo u kreiranju raznih vrsta tijesta uz kombinaciju starih recepata i moderne pripreme. Jedna od pasta koja bez sumnje privlači pažnju brojnih gurmana je crna pasta od sipe. Ovi elegantni ravni špageti tamnosive su nijanse, a sastoje se od krupice od tvrde pšenice, jaja, mekanog pšeničnog brašna te vrhunske sipe. Kombinacijom bajkovitih okusa mora i tijesta te istodobno zanimljive boje i elegantnog dizajna, ova tjestenina zasluženo je pravi hit koji očarava i najzahtjevnija nepca.
Rižoto od jagoda iz prestižnog je brenda Sapori Nostrani koji predstavlja autentičan okus izvornih proizvoda iz talijanske regije Pijemont. Pokrenula ga je talijanska obitelj Turca uz želju za očuvanjem tradicionalnih pijemontskih i talijanskih recepata. Vrhunski rižoto nesvakidašnjih kombinacija i okusa dolazi iz mjesta Dusino San Michele, malog poljoprivrednog gradića između Astija i Torina na sjeverozapadu Italije. Posebnost rižota ističu zanimljive kombinacije s voćem, povrćem i drugim namirnicama pripremljenim za kuhanje. Krase ga zdravi sastojci bez dodane soli, bez konzervansa i bez boja, a dolazi u kombinaciji isključivo s kvalitetnom talijanskom rižom Carnaroli. Ovu jedinstvenu priču zaokružuje domišljato i zaista prekrasno pakiranje rižota u vinske boce ili pak boce mlijeka koje može biti i personalizirano prema vlastitim željama.
Ručno rađene bruskete u našem će domu postati pravi hit, a poslužujemo ih uz razne preljeve. Torta od sira i keksiju poznatog brenda Dall’ava bakery uz dodatke sezonskog voća izvrstan su kraj ovog obroka. Proljeće uz okuse Italije naše najmilije odvest će na gastro putovanje koje nećemo lako zaboraviti.
Špageti od sipe (filotea) u umaku od maslina (filotea)
SASTOJCI:
250 g špageta
280 g gotovog umaka
prstohvat soli
bosiljak
PRIPREMA:
U proključanu prethodno posoljenu vodu dodati špagete i kuhati 5 minuta.
U tavi zagrijati žličicu maslinovog ulja te dodati umak, zagrijati te zatim dodati ocijeđene špagete. Servirati toplo te ukrasiti listovima bosiljka.
Ručno rađene bruskete aromatizirane u maslinovom ulju i origanu
Obogatili smo ih našim gotovim šalšama u varijanti: žuta paprika iz Salenta, paradajz, luk, crne masline, kapari i bosiljak te druga varijanta sa: sušenim rajčicama, češnjakom, origanom, bosiljkom i kaparima u maslinovom ulju.
Rižoto od jagoda
SASTOJCI:
Pakiranje od 400 g za 3/4 osobe
PRIPREMA:
U tavi zagrijemo kocku maslaca te tostiramo sastojke iz boce jednu minutu. Zatim dodajemo čašu bijelog (1 dcl) vina te pustimo da ishlapi. Sa strane skuhamo povrtni temeljac kojim ćemo podlijevati naš rižoto. Bitno je da je temeljac topao kako riža ne bi prekidala proces termičke obrade. Povremeno ju miješamo i nastavljamo ju kuhati do 18 minuta.
Kada smo maknuli rižoto s vatre slijedi tzv. “mantecatura”, dodajemo kocku maslaca i friško naribani parmiggiano reggiano te energično promiješamo da se svi okusi isprepletu. Ukrasimo svježim jagodama i naš rižoto je spreman za nezaboravni užitak.
Torta od sira s bobičastim voćem
SASTOJCI:
200 g keksi od cimeta Maria Vittoria
5 žlica smeđeg šećera
6 žlica običnog šećera
120 g maslaca Burro d’Aviano
500 g ricotta d’aviano sira
1 limun
2 jaja
2 vanilin šećera
250 g sira Stracchino Bufalino d’Aviano
PRIPREMA:
Okruglom kalupu za torte obložite dno masnim papirom i po njemu posipajte 2 žlice smeđeg šećera. Pećnicu stavite da se grije na 250°C. 200 g keksa od cimeta sameljite ili nadrobite i izmiješajte s 3 žlice smeđeg šećera i 120 g maslaca prethodno otopljenog, sve dobro rukama izmiješajte. Stavite smjesu u kalup i utisnite da svagdje bude jednako raspoređeno, nemojte utisnuti prejako! Stavite peći točno 4 minute. Dok se to peče pripremite si žutu kremu: izmiksajte 500 g ricotte, sok 1 limuna, 2 cijela jaja, 3 žlice običnog šećera i 1 vanilin šećer. Pečene kekse nakon 4 minute izvadite van i pećnicu smanjite na 170°C. Žutu kremu prelijte odmah preko vrućih keksa bez ikakvog čekanja i vratite odmah u pećnicu da se peče točno 20 minuta.
Ako vam je teže razmazati, možete kalup primiti u ruke i protresti lijevo desno da se krema sama rasporedi. Dok se to peče pripremite si bijelu kremu: Izmiksajte 2 stracchina s 3 žlice običnog šećera i 1 vanilin šećer. Kada se žuta krema ispekla, ugasite pećnicu, preko nje izlijte bijelu kremu i stavite još 5 minuta u ugašenu pećnicu. Zadnji korak je slaganje bobičastog voća po želji. Torta mora stajati 4-5 sati u frižideru prije konzumiranja.