Gnijezda od lješnjaka – profinjeni blagdanski klasik

gnijezda od lješnjaka

Gnijezda od lješnjaka jedan su od onih sitnih kolača koji unose dozu profinjenosti na svaki blagdanski stol. Njihova nježna kombinacija prženih lješnjaka i čokolade stvara savršenu ravnotežu okusa, a istovremeno ostavlja dojam jednostavne elegancije. Zato su idealan izbor za ove blagdane — mali slatki detalj koji donosi toplinu i posebnost

Pravi ljubitelji lješnjaka bit će oduševljeni okusom ovih nepečenih, malih kolačića! Tako ih je jednostavno pripremiti, a tako su lijepi i dekorativni.

Sastojci:

Ovo je dovoljo za oko 60 većih gnijezda, veličine oraha u ljusci

2 dl vode
200 g šećera (kristal)
150 g margarina/maslaca
100 g tamne čokolade za kuhanje
150 g mljevenih prženih lješnjaka
250 g mljevenih keksa
oko 150 g mljevenih prženih lješnjaka
oko 150 g Linolade ili Nutelle

Priprema
  1. U lonac stavite vodu, šećer, maslac (margarin) i čokoladu te zakuhajte na laganoj vatri.Sklonite sa štednjaka i odmah dodajte vruće kekse i mljevene lješnjake.
  2. Za ubrzanje pripreme smjesu za gnijezda možete staviti i u zamrzivač, čim se ohladi i počne stvrdnjavati, izvadite je i kuglice će se lakše oblikovati.
  3. Kada se masa ohladi, oblikujte kuglice mokrim rukama, svaku uvaljajte u mljevene lješnjake i složite ih na pladanj obložen stretch folijom ili papirom za pečenje.
  4. Zatim, drškom lemilice napravite udubljenje na svakoj kuglici. Ulijte Linoladu/Nutellu u špricu za ukrašavanje i istisnite, tj. napunite gnijezda.
  5. Ostavite na hladnom da se dobro ohladi.
Posluživanje

Gnijezda su ljepša ako se naprave nekoliko dana prije, kako bi se osušila i stvrdnula. Stoga se nemojte iznenaditi ako vam se čini da su mekana prilikom oblikovanja. Kada se smjesa stegne lijepo će se stisnuti. Možete ih raditi navečer, a tek idući dan puniti.

Mogu se napraviti i u nemasnoj varijanti, ako se za smjesu i za nadjev koristi čokolada s niskim udjelom masti.

Napomena: ako je linolada pretvrda za istiskivanje iz šprice, možete je malo zagrijati u mikrovalnoj pećnici ili na pari, kako bi se lakše istiskivala, ali vrlo kratko, kako ne bi bila previše tekuća.

.

Izvor i foto: Coolinarika