Napravite domaći kečap

domaći kečap

Kečap je jedno od omiljenih umaka koji se koristi u jelima. Njegove glavne sastojke čine rajčica, octena kiselina, šećer i začini. Iako rajčica ima brojne zdravstvene prednosti, poput vitamina C i likopena, kečap koji se najčešće prodaje u trgovinama sadrži velike količine šećera, aditiva i soli. No zašto ne bi napravili svoj domaći kečap?

Domaći kečap omogućuje vam da uživate u ovom umaku na zdraviji način, a okus je puno bolji.
Stoga u nastavku pronađite recept za domaći kečap.

Sastojci:
5 kg rajčica
300 g šećera
100 g soli
150 g kukuruznog škroba
100 ml octa
Prstohvat origana
2 g konzervansa

Priprema:
Rajčice operite, ogulite i izmiksajte u blenderu ili mljevenju za meso.
Sok stavite u veliki lonac i kuhajte dok ne prokuha na oko 4 litre.
Dodajte šećer, sol, temeljac, ocat i origano. Miješajte dok se smjesa ne zgusne.
Na kraju dodajte konzervans i dobro promiješajte.

Vrući kečap ulijte u sterilizirane staklenke ili boce, čvrsto zatvorite i okrenite naopako.

Posude zamotajte u deku i ostavite 48 sati, a zatim pohranite na hladno i tamno mjesto.