Salata od vatreno crvene riže

crvene riže

Crvena riža nije samo vizualno privlačna – ona je prava nutritivna zvijezda među žitaricama. Bogata vlaknima, antioksidansima i mineralima, ova vatreno crvena sorta sve češće pronalazi svoje mjesto na tanjurima onih koji traže zdrav, ali i ukusan obrok. U ovom članku donosimo recept za osvježavajuću salatu od vatreno crvene riže, idealnu za ljetne dane, lagane večere ili kao prilog uz roštilj.

Mary Berry, britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica ima najbolji recept za lagani ručak – salatu od vatreno crvene riže.

Recept je za prijateljsku ili obiteljsku večeru za 10 osoba, a vrijeme pripreme samo 30 minuta.

Sastojci:
450 g Camargue vatreno crvene riže
1 čajna žličica soli
6 kom mrkvi
8 kom mladog luka
manja količina usitnjenog lista korijandera

Umak:
4 limete (sok i naribana korica)
4 žličice meda
2 sitno isjeckane chili paprike
4 žlice light maslinovog ulja
2 žlice jabučnog octa
Sol i papar

Postupak:
Odmjerite rižu i smjestite u posudu za kuhanje vodeći računa da će riža udvostručiti volumen. Posolite. Kada voda prokuha, poklopite i smanjite plamen, te ostavite neka se kuha narednih 20 – 30 minuta. Riža mora biti kuhana al dente.

Umak radite tako da u vrču pomiješate sve navedene sastojke.

Ocijedite i osušite kuhanu rižu i dodajte povrću. Prelijte umakom, dodajte soli i papra po ukusu. Poslužite s preostalim korijanderom raspršenim po vrhu jela.