“Sposa bagnata, sposa fortunata!” – kaže jedna od poznatijih talijanskih uzrečica kojom Talijani mladenki kojoj kiši na dan vjenčanja predviđaju plodnost i blagostanje. Mi ćemo zato reći – Festa bagnata, festa fortunata! – jer vjerujemo kako je kiša koja je prvi dan Pizza Festivala okupala Trg dr. Franje Tuđmana nagovijestila idućih devet savršenih dana za uživanje u najslasnijem street food događanju u metropoli.
A da deset kućica na zelenilom okruženom Tuđmancu uistinu donosi samo najbolje od Italije iskusili smo već u petak posjetivši 4. Pizza Festival Zagreb koji sve do 18. svibnja poziva na uživanje u probranim talijanskim delicijama predvođenim kraljicom pizzom. Vrsni pizza majstori ovdje spravljaju pizze svih stilova: od napoletane, romane, canotto pizze do pizze fritte i sicilijane. Da bi pred vas stigle u svojim klasičnim ili pak kreativnim izdanjima najprije prolaze delikatne procese fermentacije.
U pravilu sva tijesta od pomno biranog brašna fermentiraju minimalno 48 do čak 72 sata što im daje lakoću i prozračnost, a uvjerili smo se, nadijevaju ih redom najkvalitetnijim namirnicama – San Marzano rajčicama, fior di latte mozzarellom, burratom, stracciatellom, ricottom, bresaolom, najfinijom mortadellom, inćunima, kalabrijskom delikatesnom Nduja kobasicom, šparogama, pistacijama, artičokama, kaperima i motarom. Ima tu i pizza s bolognese umakom, onih s pikantnim kobasicama i dimljenim medom, te talijanskih klasika poput cacio e pepe i vitello tonnato u formi pizza, pa sve do krajnje originalnih kreacija poput pizze s graševinom. Tu je i svima omiljena tjestenina iz koluta sira, a za slastice je zadužen Juraj Klepić koji ovaj put ima čak tri garantirana hita.

Potrudili smo se kušati sa svake kućice ponešto kako bismo vam malo olakšali odabir i evo prvih dojmova.
Dobro nam poznata ekipa iz Pizza Social Cluba nudi pet pizza, a specijalno za ovogodišnje izdanje Pizza Festivala osmislili su pizze Peperoni Nduja te Cacio e pepe. Kušali smo njihov lanjski hit Parmigianu s grilanim patlidžanima i pizzu Peperoni Nduja kojoj predviđamo epitet ovogodišnjeg hita jer izvrsno sljubljuje fior di latte mozzarellu, Parmigiano Reggiano sir i peperoni kobasicu, a jedinstveni “kick” joj daje Nduja – maziva kobasica od svinjskog mesa, larda i ljutih čili papričica. Posebno je usto i što ovdje sve pizze rade s Farina Speciale Tip 00 visokokvalitetnim brašnom proizvedenim u hrvatskim mlinovima.
Prošlogodišnji debitanti, pizzerija Pizza Re ostali su vjerni svojim adutima kojima su lani pokazali zašto im je mjesto među najboljim pizzerijama u Zagrebu. U ponudi imaju Margheritu, Piccante, Capricciosu, Pizzu Re i Mortadelu, a nas su se najviše dojmili potonjom koja spaja najbolje od talijanske tradicije i modernih okusa jer na laganu, prozračnu podlogu od tijesta koje je fermentiralo 72 sata dolazi bogati pesto Genovese, zatim kremasta fior di latte mozzarella i vrhunska mortadela. Cjelokupni dojam zaokružuje mljevena pistacija, svježi bosiljak, crne masline i aceto krema.
Zagrebački RougeMarin jedini na Festivalu ima sicilijanske pizze debljeg i prozračnog tijesta koje je još poznato i kao focaccia s dodacima pa je zovu i “sfincione”, a na Siciliji “sfinciuni”. U ponudi imaju pet izdašnih i kreativnih pizza, a mi smo kušali Vesuvio koja slavi klasične talijanske okuse savršeno spajajući roast beef, tonnato umak, ukiseljenu rotkvicu, kapare i rikulu.
Art of Taste
Al Dente nudi čak šest vrhunskih pizza, među kojima je i nova verzija njihova klasika, pizza Piccante 2.0, s pikantnom kobasicom, pepperdropsima i dimljenim medom. Nakon kušanja moramo priznati da su opravdali svoj moto – Art of Taste.
Pizza Fritta i ove godine ostaje vjerna tradicionalnoj napuljskoj prženoj pizzi koju nude u nekoliko verzija nadjeva koji se preklope dvama slojevima tijesta za pizzu, potom prže u vrućem ulju dok korica ne postane zlatna i hrskava. Savršen comfort food i zasigurno hit među najmlađim posjetiteljima!
Kako bismo malo odmorili nepca od pizza odlučili smo kušati tjesteninu iz koluta sira s kućice Pastamisee i nismo požalili jer smo se na prvi zalogaj zaljubili u njihovu kremastu tjesteninu u umaku od sira i tostiranog papra sa svježe ribanim tartufima. Za one koji nisu ljubitelji moćnih aroma svježeg tartufa u ponudi imaju i izvrstan klasični Cacio e pepe.

Najosebujniju pizzu ove godine zasigurno ima Zagyland iz Konjščine. Jedina su pizzerija u istočnom dijelu Zagorja koja radi isključivo pizze po originalnoj talijanskoj recepturi s provjerenim kvalitetnim talijanskim sastojcima, a nakon što su premijerno oduševili na prošlogodišnjem Pizza Festivalu, opičeni i veseli Zagorci ove su godine napravili Grašizzu – pizzu s graševinom. Grašizza ima graševinu u tijestu, nadjevena je rolanom pancetom s paprom, kobasicama, Veneto papričicama i prelivena dressingom od graševine i paprike. Ne samo da je originalna već su joj i svi okusi izvrsno izbalansirani. Kušali smo i njihovu odličnu pizzu Cezar koja na podlozi od San Marzano rajčica donosi fior di latte mozzarellu, inćune i kapare, zatim Aceto kremu, Cezar dressing, čips od pancete, origano i Kalamata masline.
Gdje je Jura
Za kraj smo kušali i dvije nove slastice s kućice Gdje je Jura. Uvijek nadahnut i kreativan pastry chef Juraj Klepić ovaj put je “zakucao” svojom autorskom verzijom tiramisua. Tung Tung Tung Tung Tiramisu čine piškote infuzirane kavom, dehidrirane i potom obložene čokoladom i kakao maslacem, zatim krema od Martin Albus lješnjak likera i vlastitog craft mascarponea, Cappuccino espuma, gianduja, te pistacio pasta s komadićima pistacije.

Specijalno za Pizza Festival napravio je i slasticu Cannolini bombardini koju čine 3x cannoli Siciliani s kremom od ricotte i bijele čokolade, te pistacija i berry crumble.
Tu je i njegov Brr Brr Pistaccino (gelato od pistacije, hrskavi biskvit, kadaif, mliječna belgijska čokolada, pistacio pasta) a nazivi slastica su, pojasnio je Juraj, povezani s novim Brainrot trendom na Tik Toku.
Kako biste cijelo vrijeme imali istinski La vita è bella! osjećaj, brinu vješti majstori iz Ginglebellsa sa svojim autorskim koktelima i spritzevima, ovaj put s bosiljkom, čime savršeno prate temu. Za ostala “tekuća pitanja” zadužena je uigrana ekipa Central bara s odličnim izborom vina, piva, rakija i bezalkoholnih napitaka. Valja pohvaliti i činjenicu da je Pizza Festival ekološki osviješten i bez plastike, te se za festivalske reusable čaše plaća kaucija od 1,00 € koji dobivate natrag kad vratite čašu.
Happy Hour popusti
U delicijama Pizza Festivala Zagreb korisnici ZABA Mastercard kartica svakog dana od 18:00 do 19:00 sati mogu uživati u Happy Hour popustima od 10 posto, a da bi svima ova Festa Italiana ostala u sjećanju i po odličnoj atmosferi i glazbi brine čak 13 vrsnih DJ-a koji svaki dan nastupaju od 19:00 – 23:00 sata, subotama i u dva live seta – od 12,30 do 16,30 te uvečer.
Radionice
Iz bogatog popratnog programa izdvajamo atraktivne radionice: prva na rasporedu je radionica primjene TABASCO® umaka u izradi pizza koju će voditi chef Ivan Temšić iz zagrebačkog Noela, a održat će se u srijedu 14. svibnja od 17:00 sati, slijedi poseban doživljaj – prva radionica na otvorenom izrade napoletana pizze Vedrana Boškovića i KitchenAida koja će se održati u četvrtak 15. svibnja od 17:00 sati, a popularne radionice Wine&Paint su na rasporedu petkom od 18:00 sati. Staropramen Movie Night u srijedu 14. svibnja s početkom u 20,30 sati donosi priliku za romantičnu večer uz Fellinijev klasik “La dolce vita” pod zvijezdama. U subotu 17. svibnja stiže sad već tradicionalni Food Kviz by Metro pod kreativnom i voditeljskom palicom Ribafisha, a svih dana festivala najmlađi posjetitelji imat će obilje razonode i zabave u Zagi dječjoj zoni.
Za svakodnevne novosti, načine prijava na radionice i kviz pratite Pizza Festival Zagreb na Facebooku i Instagramu.
Mjesto: Trg dr. Franje Tuđmana, Zagreb
Trajanje: 08. do 18. svibnja 2025.
Radno vrijeme: pon – pet 12:00 -24:00 / sub – ned 11:00 – 24:00 sata
Ulaz: besplatan
–
Foto: Sandro Sklepić