Namirnice bogate šećerom, rafiniranim ugljikohidratima i štetnim dodacima uzrokuju upalu i oksidativni stres, što dovodi do bora i opuštene kože
Stručnjaci za zdravlje kože izdvojili su dvije namirnice koje posebno negativno utječu na kolagen i elastičnost kože.
Određena visokoprerađena hrana može ubrzati starenje kože smanjujući razinu kolagena i elastičnost kože, o čemu ovisi očuvanje mladolikog izgleda.
Ta je hrana često bogata šećerom, rafiniranim ugljikohidratima i štetnim dodacima koji uzrokuju upalu i oksidativni stres, što dovodi do bora i opuštene kože.
Kako bi podržali zdravu, blistavu kožu i spriječili prerano starenje, stručnjaci za zdravlje kože izdvojili su dvije namirnice koje posebno negativno utječu na kolagen i elastičnost kože.
Maslac i margarin
Iako maslac i mliječni proizvodi sadrže korisne nutrijente poput vitamina D i kalcija, pretjerana konzumacija može utjecati na kožu. “Mliječni proizvodi, poput maslaca, povećavaju IGF-1, što uzrokuje masniju kožu”, objašnjava dermatologinja dr. Elaine F. Kung za SheFinds.
Masna koža može začepiti pore i potaknuti nastanak akni, a margarin zbog visokog udjela transmasnih kiselina dodatno ubrzava proces starenja.
“Trans masne kiseline čine kožu osjetljivijom na UV zračenje, što može oštetiti kolagen i elastin”, upozorava stručnjak za njegu kože Robin Newmark.
Slatke žitarice
Žitarice bogate šećerom negativno utječu na zdravlje kože zbog visokog glikemijskog indeksa i udjela šećera. Taj šećer potiče proces glikacije, gdje se molekule šećera vežu za proteine poput kolagena i elastina, stvarajući produkte napredne glikacije (AGE), koji slabe kožu.
Pretjerani unos rafiniranog šećera oštećuje kolagen i elastin, smanjujući elastičnost kože, ističe dr. Simran Seti.
Kao bolju alternativu doručku preporučuje voće koje zadovoljava potrebu za slatkim i dodatno hidratizira kožu zahvaljujući visokom udjelu vode.
Izbacivanjem ovih namirnica iz prehrane značajno pridonosimo očuvanju mladolikog izgleda kože i sprječavamo prerano starenje.
–
Foto: Unsplash