Steve Coleman and Five Elements u Lisinskom

coleman

Ciklus ‘Lisinski srijedom’ 16. listopada ugošćuje svestranog američkog alt-saksofonista i inovativnog skladatelja. Steve Coleman u pratnji svog najpoznatijeg i najdugovječnijeg sastava Five Elements stiže u Lisinski.

Saksofonist Steve Coleman izgradio je izvanrednu karijeru prepoznatljivu po mnogim glazbenim inovacijama. Zbog toga uživa poseban ugled među kolegama glazbenicima. Njegov pristup svakom projektu je izuzetno detaljan i studiozan, a osobito ga intrigira potraga za glazbenim korijenima. U njegovu stvaralaštvu snažno je prisutna cjelokupna tradicija afroameričke glazbe. Ovaj dobitnik nagrade MacArthur Fellowship i njegov sastav Five Elements koriste spontane i unaprijed sastavljene module ili motivske ćelije koje se mogu svirati bilo kojim redoslijedom, dopuštajući svakom glazbeniku da spontano skače naprijed ili natrag na različite dijelove – čak i između skladbi – ističući različite slojeve glazbe i ponovno interaktivno osmišljavajući formu u svakoj izvedbi, što je publici uvijek uzbudljivo slušati.

„Steve Coleman and Five Elements, iako su aktivni od druge polovine 1980-ih, i danas su nezaobilazni i jednako dinamični na suvremenoj jazz sceni. (…) Taj okretni sastav (kroz koji su prošli i Ambrose Akinmusire, Jason Moran i Vijay Iyer) u svojoj srži čuva ‘cikličke ritmičke strategije, preuzete iz zapadnoafričke i južnoazijske glazbe, numerološke propise nadahnute drevnim Egiptom i vjerovanjima jorupske religije, (…) pop i trans funk groove u stilu Jamesa Browna‘.” N. Chimen, The Music of Change

Na koncertu Steve Colemana and Five Elements u Lisinskom možete očekivati fascinantnu i dinamičnu kombinaciju afroameričke glazbene baštine i kreativnih improvizacijskih eksperimenata koji pomiču granice suvremenog jazza.