Šnenokle – recept za najukusniju deliciju

šnenokle

Šnenokle, tradicionalna pjenasta delicija, lako budi nostalgiju i sjećanja na djetinjstvo. Nije bilo kuće u kojoj se nisu radile, za iznenadne goste, za djecu ili unuke kad iz škole donesu peticu ili kao nedjeljni desert.

Šnenokle se prave od jednostavnih sastojaka, kojih svaki dom mora imati u svakom trenutku: jaja, mlijeka, šećera, brašna i vanilije. I svaka je žena znala napamet napraviti šnenokle. Zato u većini starih kuharica nema recepta za šnenokle, pa se zato danas, kada je ponovno oživio interes za ovu kremastu slasticu, recept za šnenokle pojavljuje u iznenađujuće velikom broju verzija.

Riječ schnenockle je njemačkog porijekla, glasi Schneenockerl i znači grude snijega. Za Mađare su ptičje mlijeko, za Poljake juha od ničega. No, pretpostavlja se da je prva verzija ove poslastice nastala u Francuskoj, gdje je nazivaju plutajućim otocima. Englezi ga zovu isto, samo na svom jeziku. Njihov recept za plutajuće otoke prvi put se pojavio 1747. u kuharici Hannah Glass. Benjamin Franklin također spominje da je jeo plutajuće otoke kao desert u jednom od svojih pisama s kraja 18. stoljeća.

Plutajući otoci razlikuju se od šnenokli po žutoj kremi koja se ovdje kuha samo od žumanjaka, šećera, vanilije i mlijeka, a ostaje dosta rijetka, tako da nokla od bjelanjaka na njoj zaista pluta kao otok.

Kod nas se smatra da je najbolji recept za šnenokle onaj u kojem je žuta krema gušća, ne tvrda kao za kremšnite, ali dovoljno gusta da ne curi sa žlice kojom se jede.

Šnenokle – recept za najbolju domaću deliciju

Sastojci:

1 litra mlijeka
6 cijelih jaja
8 žlica kristal šećera
2-3 vrećice vanilin šećera (ili ekstrakt vanilije ili jezgra jedne mahune vanilije)
3-4 ravne žlice mekog brašna

Priprema:
  1. Odvojite žumanjke i bjelanjke u dvije posude. Bitno je da posuda za bjelanjke bude potpuno suha i da u njih ne dospije ni mrvica žumanjka, ni kap vode s ruku ili drugog posuđa.
  2. Mlijeko stavite kuhati na srednju vatru u širu šerpu.
  3. Bjelanjke dobro istucite u pjenu pa nastavite s mućenjem dodavajući jednu po jednu pet žlica šećera. Mućenje se vrši otprilike u trenutku kada mlijeko počne curiti (ne kuhati).
  4. Žlicom vadite snježne kuglice iz bjelanjaka i ispuštajte ih na mlijeko. Pomozite si drugom žlicom. U mlijeko ubacite onoliko čašica koje mogu udobno plutati na površini. Neka se kuhaju dvije do tri sekunde, odnosno dok se mlijeko ne počne pjeniti. Zatim žličicom okrenite svaki zglob na drugu stranu i ponovite postupak. Ako niste dovoljno vješti, maknite mlijeko s vatre dok ne okrenete sve gumbe.
  5. Kad se nocles ponovno počnu dizati, izvadite ih šupljikavom žlicom. Iz svake obavezno ocijedite mlijeko. Možete ih prvo staviti u cjedilo, ali nije nužno. Složite ih u veliku zdjelu za posluživanje ili u posebnu zdjelu za svaku osobu. Kuhanje nokli ponavljajte dok ne potrošite sav snijeg od bjelanjaka.
  6. Kuhane nokle ostaviti sa strane da se ohlade. Maknite mlijeko s vatre.
  7. Žumanjke dobro umutiti sa tri žlice šećera i vanilin šećerom (ako koristite ekstrakt možete dodati još jednu žlicu kristalnog šećera) pa u to lagano umiješati brašno. Miješajte dok ne nestanu sve grudice brašna, pa ako vam se čini da se teško muti dodajte žlicu-dvije mlijeka.
  8. Kada ste izjednačili masu, polako, uz stalno miješanje, ulijte u nju jedan do dva decilitra mlijeka koje je trebalo malo prohladiti. Ponovno stavite lonac s preostalim mlijekom na vatru i šupljikavom žlicom zagrabite ostatak snijega. Pričekajte da mlijeko počne mjehurićima, a zatim smanjite vatru na nisku. Zatim polako ulijevajte smjesu od žutanjaka u mlijeko uz stalno miješanje. Važno je žicom za mućenje ili pjenjačom proći po cijelom dnu posude jer lako može zagorjeti. To traje tri do pet minuta.
  9. Kada je krema gotova, polako je prelijte preko bjelanjaka, tako da površina ostane bijelo-žuta. Kad se malo ohladi stavite u hladnjak na sat-dva. Najbolje je da prenoće u hladnjaku, ali tko može toliko izdržati?! Schnenokle možete držati u hladnjaku dva dana.

Ako niste vješti u pravljenju žute kreme koja lako zagori, umjesto brašna i gustina možete koristiti puding od vanilije. Samo u originalnom receptu brašno zamijenite jednom vrećicom pudinga. Postupak je isti, samo što će se vaša žuta krema zgusnuti brže, u svega nekoliko sekundi i uz daleko manje miješanja nego ako koristite brašno.

Izvor: To sam ja