Prije nego što pomislite da je pretjerano pratiti sastojke koje određene namirnice sadrže ili pogledati poleđinu proizvoda, možda činite nešto dobro za svoje zdravlje. Istraživanje je dalo objašnjenje za to. Ponekad nam je teško odreći se nekih namirnica, posebice slatkiša i grickalica. Mogli bismo ih jesti danima, jednostavno, tijelo ih traži, ali treba znati da naše tijelo reagira na sve što konzumiramo. Tako se događa da iako su namirnice na prvi pogled dobre, mogu imati negativan učinak na naše zdravlje, posebice na jetru.
Istraživanja pokazuju da konzumacija umjerenih količina dodanih šećera može udvostručiti proizvodnju masti u jetri, što može dovesti do bolesti masne jetre i dijabetesa tipa 2. Konzumacija čak i manjih količina dodanih šećera može dovesti do promjena u metabolizmu.
Šta kažu studije?
U studiji objavljenoj u Journal of Hepatology, utvrđeno je da fruktoza (šećer) u tekućem obliku može utjecati na metabolizam jetre. U istraživanju su sudjelovala 94 muškarca u dobi od 18 do 30 godina, s indeksom tjelesne mase ispod 24. Znanstvenici su ih odabrali zbog manje tjelesne mase i kako bi smanjili šanse da već imaju masnu jetru.
Korištenjem markera utvrđeno je da sudionici istraživanja nisu unosili više kalorija nego prije istraživanja. Međutim, pokazalo se da iako su unosili isti broj kalorija, dodavanje pića zaslađenih šećerom i konzumacija fruktoze utjecalo je na njihovo zdravlje, uključujući povećanje proizvodnje masti.
American Heart Association savjetuje ljudima da ne unose više od šest posto dnevnih kalorija iz dodanog šećera. Na primjer, mnoge Amerikanke trebale bi unositi samo 100 kalorija (što je šest žličica ili 25 g dodanog šećera), a muškarci bi trebali unositi 150 kalorija (9 žličica ili 36 g).
Međutim, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestili su da prosječni Amerikanac dnevno konzumira čak 17 žličica fruktoze. To je zbog činjenice da mnoga prerađena hrana koju jedemo svaki dan sadrži dodane šećere, od kojih su neke više. skriveniji od drugih. Tako ih ima u svim žitaricama koje redovito doručkujemo, ali iu sirevima i jelima iz mikrovalne pećnice.
Flaširana pića, posebno sokovi, zvono su za uzbunu. Ako želite da vaša prehrana bude uravnotežena i da imate zdravu jetru, pogledajte navike kojih biste se trebali kloniti.
Šećer i slatka pića
Šećerom zaslađena pića kao što su gazirana i sportska pića, deserti, slatkiši izvor su dodanog šećera koji je štetan za jetru. Šećer i kukuruzni sirup iz ovih izvora pretvaraju se u mast jer nisu izvor energije.
Rafinirani ugljikohidrati
Sve vrste peciva i kolača od rafiniranih žitarica, uključujući peciva, krafne, kolače, pripadaju ovoj skupini. Bijeli kruh, hrenovke za hamburger također. Ova hrana povisuje razinu šećera u krvi i može dovesti do inzulinske rezistencije.
Prerađena hrana
Smrznute večere, sve što dolazi u kutiji, konzervirana hrana je visoko prerađena hrana. Ova hrana ne samo da sadrži visoko rafinirane ugljikohidrate i dodane šećere, već sadrži i sol.
Crveno meso
Iako ga je s jedne strane zdravo jesti i poželjno je na jelovniku anemičnih osoba, čini se da crveno meso ima i loših strana. Kao izvor zasićenih masti, povezuje se s bolestima masne jetre. Hrana s visokim udjelom masti snažno utječe na povećanje triglicerida u jetri.
Alkohol
O štetnosti alkohola ne moramo govoriti, no važno je znati da čak i umjerena konzumacija alkohola dodatno nakuplja masnoću u jetri. Zato se preporučuje, ako je moguće, potpuno izbjegavanje alkohola.
Uklanjanje ovih nezdravih navika može poboljšati zdravlje vaše jetre i sigurno možete izgubiti težinu ako vam je to cilj.
.
Foto: Freepik