Baklava s makom svakako je jedna od najsočnijih delicija koje ćete probati. Njegova kombinacija mekih i tankih kora, s bogatim slojevima maka i slatkog šećernog sirupa, čini da se svaki zalogaj topi u ustima. Mi kad smo je prvi put probali bili smo oduševljeni.
U nastavku teksta pronađite najukusniji recept za baklavu sa makom. Idealan je za sve ljubitelje makovnjače i baklave, kao i one koji vole isprobavati nove okuse i slastice. Bilo da ih pripremate za svoje najdraže ili za posebna druženja, ovaj recept će sigurno oduševiti sve sladokusce!
Baklava s makom i jogurtom je jednostavna za pripremu, neće oduzeti puno vremena, a potrebno vam je svega nekoliko sastojaka.
Recept: Baklava s makom
Vrijeme pripreme: 75 minuta
Sastojci:
400 g mljevenog maka
500 g gotovih kora
5 jaja
2 šalice ulja
200 ml jogurta
1 prašak za pecivo
Za sirup:
800 ml vode
2 šalice šećera
1 limun narezan na kolutove
Priprema:
- U većoj zdjeli mikserom tucite jaja i šećer dok ne dobiju pjenastu strukturu.
- Zatim dodajte ulje, jogurt, prašak za pecivo i mak, pa opet sve dobro umutite. Ako volite cimet, slobodno ga dodajte u smjesu za bogatiji okus.
- Pleh namazati uljem i staviti prvi sloj kora. Slojevi moraju biti tanki, pa stavljati po dvije kore tako da dopiru do rubova pleha.
- Prvi sloj kore premažite sa tri žlice preljeva od maka.
- Zatim ostale kore prepolovite (po dužoj strani). U tepsiju stavite sljedeću tanku koru, pa opet dodajte tri do četiri žlice preljeva od maka.
- Ređati kore i dresing dok se ne potroše. Zadnji sloj su kore koje presavijete sa strane.
- Koru premazati uljem, pa baklavu isjeci na komade.
- Pecite ga u pećnici oko 30 minuta na 180 ili 200 stupnjeva.
- U međuvremenu u šerpu stavite 800 ml vode, dodajte dvije čaše šećera i limun koji ste prethodno narezali na kolutiće. Kuhajte sirup oko 10 minuta.
- Kada je baklava pečena ostaviti je da se ohladi desetak minuta.
- Zatim ga prelijte vrućim sirupom, zajedno s kriškama limuna.
- Baklavu prije posluživanja treba ohladiti i ostaviti da upije sirup barem nekoliko sati. Idealno bi bilo da odstoji preko noći!
–
Izvor: To sam ja