Uskoro počinje Festival svjetskog kazališta

festival svjetskog kazališta

Nakon jednogodišnje stanke zagrebačkoj publici vrača se Festival svjetskog kazališta

Na konferenciji za medije održanoj u Gradskom dramskom kazalištu Gavella umjetnički ravnatelji Festivala svjetskog kazališta Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan, otkrili su detalje o četiri izvanredne predstave koje nam nakon što su osvojile svjetske pozornice i pobrale brojne nagrade, stižu u Zagreb.

Sretni smo da smo uz sve izazove, nakon jednogodišnje stanke zagrebačkoj publici vratili Festival svjetskog kazališta. Motiv je isti kao i 2003. godine kada smo ušli u ovaj projekt; želja da hrvatsko kazalište otvorimo prema Europi i svijetu, te ponudimo publici, ali i našim umjetnicima uvid u suvremena teatarska kretanja. Ono što vas kroz sljedećih mjesec dana očekuje četiri su vrhunske predstave, od kojih su neke već prepoznate na prestižnim svjetskim kazališnim festivalima“ izjavila je Dubravka Vrgoč.

F**k me

Festival će se održati na tri lokacije, u Gradskom dramskom kazalištu Gavella, KUC Travno i u Zagrebačkom kazalištu mladih u kojem će ga 11. rujna otvoriti predstava „F**k me“, Marine Otero. Predstava iz ženske perspektive govori o krhkosti tijela i borbi za potpuno ostvarenje, a prikazana je u velikim kazališnim kućama i na festivalima La Bâtie, Théâtre des Celestins, TnBA, Spring Festival, Theater de la Ville, De Singel, Les Tanneurs FITEI, DFair, Autumn Festival, Season Alta, FIDAE i MIRADA Festival kao i na Zürcher Theater Spektakel Festivalu, gdje je osvojila nagradu. „Predstavnica novog argentinskog vala, Otero s ovom predstavom nastavlja kreiranje beskonačnog kazališnog djela o svom životu te istražuje protok vremena i tragove koje ono ostavlja na tijelu. “ Fk me ” prelazi granice između dokumentarca i fikcije, plesa i performansa, nesreće i predstavljanja“ objasnio je Ivica Buljan.

Medejina djeca

U KUC Travno 28. rujna očekuje nas predstava „Medejina djeca“ Mila Raua, najpoznatijeg predstavnika dokumentarističkog teatra. Ivica Buljan: „Osam godina nakon prve predstave s djecom „Pet lakih komada“ koju smo vidjeli na Festivalu svjetskog kazališta, Rau ponovno daje glavne uloge mladim glumcima. Nakon što su u ranijoj predstavi secirali najpoznatiji belgijski slučaj pedofilije, u Medejinoj djeci seciraju jednu od najpoznatijih grčkih tragedija o majci koja ubija svoju djecu iz osvete. Stvarni kazneni slučaj je polazišna točka, a Rau povezuje jedan od najpotresnijih antičkih mitova s istinitim događajima iz crne kronike“. Milo Rau je izjavio: „ Sretan sam da ću u Zagrebu prikazati Medejinu djecu. Mješavina je to mita o Medeji i stvarnog slučaja majke koja ubija svoje petero djece. Ono što je zanimljivo je da su na sceni isključivo djeca. Festival svjetskog kazališta za mene je vrlo poseban, i mislim da je to savršena platforma za prikazati ovu predstavu.“

Solo

Jedan od najzapaženijih i najbriljantnijih radova u slovenskom teatru, predstava „Solo“ hvaljene slovenske redateljice Nine Rajić Kranjac, očekuje nas 1. listopada u GDK Gavella. Riječ je o projektu u kojem se redateljica i glumci sreću kroz improvizaciju, ali i pokušaju redateljice da u središte stavi i prouči samu sebe pretvarajući se u subjekt problema i njegov katalizator. Polazeći od pitanja što to znači biti sam, „Solo“ otvara teme čemu kazalište, čime se ono bavi, i kako promijeniti način razmišljanja o njemu.

Solo je za mene vrlo važan projekt u kojem sam se odlučila distancirati od kazališta. I u toj gesti koju sam zaista i ostvarila, počela se pojavljivati još veća želja za kazalištem, glad za kazalištem. Bilo mi je važno okružiti se ljudima, glumcima, koji su mi važni kako bismo preispitali kazalište i vidjeli na koji je način kazalište danas nama potrebno stvarati. Odlučila sam mijenjati uloge tako da glumci režiraju, a ja glumim i iz te geste rađao mi se još veći apetit za režijom te je iz tog malog laboratorijskog projekta izrasla predstava u kojoj se prvenstveno promišlja kazalište, ali i vrlo intimno otvara pitanje – što to čovjeka tjera u smislu stvaranja. Jako se veselim Zagrebu.“ izjavila je Nina Rajić Kranjac.

Čitanje Macbetha

Posljednja predstava ovogodišnjeg Festivala svjetske književnosti održat će se u Zagrebačkom kazalištu mladih, 4. listopada, a veliki nizozemski redatelj Johan Simons prvi put će se predstaviti hrvatskoj publici i to s autorskim čitanjem Macbetha koji je u njegovoj viziji okrutna komedija s elementima kabarea.

Pristupili smo radu na predstavi u dvije faze“ izjavio je Johan Simmons. „ U prvoj fazi ideja je bila raditi s devet glumaca, ali međuigra nije bila dobra. Bilo je jednostavno… dosadno. Zatim sam četiri tjedna prije premijere odlučio krenuti novim putem i osmislio novi koncept. Radnju nose tri vještice. Njih tri glume sve uloge, Lady Machbeth, Machbetha… sve uloge. One nemaju nikakvog morala i tako zlo možemo tretirati kao zlo. Sva dobrota i sva zloća dolazi iz njihovog viđenja stvari.”Redatelj i njegova sjajna glumačka ekipa pitaju se može li jedna od najkrvavijih tragedija Williama Shakespearea biti smiješna, ulaze u kompleksan izvedbeni proces i na kraju stvaraju briljantno kazalište.“ istaknuo je Ivica Buljan.

Svaka od četiri predstave otvara novo poglavlje današnjeg kazališta i promovira različite interese, poetike, senzibilitete i narative koje zastupaju četiri afirmirana kazališna umjetnika. Uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture, te zahvaljujući velikoj podršci kazališnih umjetnika i vjerne publike odabrali smo ove četiri predstave različitih stilova, poetika i žanrova, kako bismo kroz putovanje u teatarsku raznolikost dobili priliku saznati što se događa u europskom kazališnom prostoru kojem i sami pripadamo“, zaključila je Dubravka Vrgoč.

Ulaznice se mogu kupiti online CORE EVENT i prodajnim mjestima Tisak Media.