Ljubitelji kave ovo su odredišta koja trebate posjetiti

kave

Zaljubljenici u kofein složit će se da odlična kava kreće od sjajnog zrna. 62 % hrvatskih putnika želi u 2024. kušati domaću hranu i okuse. Zato u čast Međunarodnog dana kave (1. listopada) vodeći pružatelj usluga putovanja Booking.com dijeli odredišta poznata po svom karakterističnom napitku. Od lanaca u Santa Barbari, specijaliziranih za kavu i poznatih po nabavi najboljih zrna, do mokre obrade zrna na Javi, koja jamči vrhunsku šalicu za kušanje.

Santa Barbara, Kalifornija

U srcu Kalifornije nalazi se Santa Barbara, slikovit grad poznat po prekrasnim plažama, briljantnoj arhitekturi i klasičnim jelima od plodova mora. Ujedno je i kolijevka dugogodišnje kulture kave, koja se može pohvaliti brojnim plantažama za etičan uzgoj, a slijedom toga i elitnim kafićima koji nude jedinstven spoj okusa. Putnike koji žele iskusiti kulturu kave u Santa Barbari obradovat će to što su tamošnji kafići poznati po raznovrsnim lokalnim okusima, među kojima su i oni s aromama orašastih plodova, čokolade i voća.

Bio to Santa Barbara Roasting Company, koji poslužuje više od 70 vrsta etično uzgojene organske kave i kave koja raste pod krošnjama, ili Lighthouse Coffee Shop, poznat po toplim napitcima i slasnim kolačima, izbor je širok. U pauzama između degustacija kave putnici mogu uživati u ovom obilasku tvornice uz izradu vlastite čokoladne pločice, na kojem posjetitelji imaju uzbudljivu priliku napraviti poseban, jedinstven čokoladni proizvod i dizajnirati kutiju u koju će ga upakirati.

Gdje boraviti: opustite se u prekrasno dizajniranim sobama hotela Palihouse Santa Barbara, od kojih neke imaju čajnu kuhinju za savršenu šalicu kave, te uz vanjski bazen i fitness centar. Gosti se mogu relaksirati u zadivljujućem okolišu dvorišta hotela uređenog u mediteranskom stilu ili uživati u espresso martiniju u koktel-baru. Nakon toga se odlučite za kratku vožnju do kazališta Granada Theatre i uživajte u živoj glazbi i zabavi.

Java, Indonezija

Otok Java, poznat kao geografski i gospodarski centar Indonezije, ugnijezdio se između Sumatre i Balija. Položaj u blizini ekvatora i planinsko okruženje stvaraju mikroklime savršene za uzgoj kave. Kada ne uživaju u idiličnom okruženju u kojem se isprepliću prekrasno zelenilo, veliki nacionalni parkovi, planine od kojih zastaje dah i impresivni hramovi, gosti imaju priliku saznati više o proizvodnji kave na Javi, koja datira iz 18. stoljeća. Danas ljubitelji kofeina mogu uživati u karakterističnoj javanskoj kavi, koja prolazi jedinstven postupak „ispiranja kave“ kako bi se osigurao čišći i slađi okus. Nakon ispijanja toplog napitka gosti mogu dodatno istražiti otočnu kulturu uz ovu ulaznicu za Muzej javanske kulture, koja putnicima omogućuje da pogledaju drevne zbirke i iskuse neke od jedinstvenih tradicija otoka, uključujući izradu batik tkanine, oslikavanje maski ili čak učenje javanskog plesa.

Gdje boraviti: uživajte u vrhunskom tretmanu u hotelu Plataran Bromo, 22,5 km udaljenom od spektakularne planine Bromo. Hotel nudi suvremeno uređene sobe, od kojih neke imaju balkon na kojem gosti mogu uživati u toplom napitku ili besplatnom kontinentalnom odnosno halal doručku dok se dive veličanstvenim prizorima planina.

Coatepec, Meksiko

Coatepec se nalazi u središnjoj regiji Veracruz, a nudi starinska naselja, elegantne parkove i niz muzeja, uključujući popularni Muzej kave, kao i tržnice s hranom na kojima posjetitelji mogu otkrivati lokalne delicije poput tamalesa i chilaquilesa. Međutim, to je ujedno i meksička prijestolnica kave, što može zahvaliti tomu što je jedan od najvećih uzgajivača kave u regiji. Osim što se odlikuje jarko oličenim zgradama, Coatepec je poznat i po obilju izvrsnih kafića u kojima posjetitelji mogu uživati u svježe prženoj kavi. Zrna „iz visinskog uzgoja“ na glasu su po srednjoj kiselosti i suptilnom okusu orašastih plodova.

Radoznali putnici koji žele saznati više i kušati domaću mješavinu trebali bi posjetiti lokalni Museo del Café ili otići na vođeni obilazak posvećen kavi, koji ih vodi od zrna do šalice. Osim što drži titulu meksičke prijestolnice kave, Coatepec je poznat i kao nacionalna prijestolnica orhideja, a posjetitelji će se uvjeriti koliko je ovo odredište predano tom cvijeću posjete li vrt pod nazivom Muzej orhideja.

Gdje boraviti: Hotel Casa Real Del Café nalazi se u središtu grada, a nudi luksuzne sobe, spa sadržaje i besplatan doručak u srcu Coatepeca. Njegova središnja lokacija posjetiteljima omogućuje lako istraživanje ulica grada, od glasovite crkve San Jeronimo do lokalnih kafića, muzeja i butika.

Ho Chi Minh, Vijetnam

Ho Chi Minh je najnaseljeniji grad u Vijetnamu, a glavno su mu obilježje rijeke i kanali. Odlikuje se i živahnim ugođajem, koji se najbolje odražava u njegovoj živopisnoj arhitekturi, očaravajućim hramovima, užurbanim uličnim tržnicama i uzbudljivom noćnom životu. Osim toga, njeguje i bogatu i raznoliku kulturu kave, pri čemu mnoga područja smišljaju vlastite delicije, uključujući „cà phê trúng“, kavu s jajima. Možete očekivati gradske avenije načičkane otmjenim kafićima i tradicionalnim mjestima na kojima i mještani i turisti sjede na stolicama koje se protežu duž ulica i uživaju ispijajući „Cà phê sữa đá“, mljevenu tamnu prženu kavu uzgojenu u Vijetnamu, koja se često poslužuje s kondenziranim mlijekom na podlozi od leda. Da bi vijetnamsku kulturu kave doživjeli poput lokalnih stanovnika, posjetitelji se mogu odlučiti za obilazak posvećen vijetnamskoj kavi kako bi razumjeli povijest vijetnamske kave i naučili je pripravljati te uživali u njenoj degustaciji.

Gdje boraviti: nakon što u živahnim ulicama Ho Chi Minha iskuse kulturu kave, gosti hotela Chez Mimosa – Boutique Hotel moći će ondje svakog dana dobiti svoju dozu kofeina uz čaj i kavu koji se svakodnevno nude svim gostima. Ovaj elegantni butik hotel ima i krovnu terasu s pogledom na grad. Kada ne pijuckate kavu, možete istražiti obližnju uličnu tržnicu Ben Thanh, poznatu po prodaji autentičnih lokalnih jela, kao što su pho, banh mi i proljetne rolice, te tradicionalnih proizvoda među kojima su svila i lakirane rukotvorine.

Nicosia, Cipar

Nicosia, glavni i najveći grad Cipra, ispresijecana je uskim ulicama prepunim tradicionalnih kuća, ukrasnih tepiha i drevnih muzeja. Osim arheološke dopadljivosti, grad privlači i fanove kave jer je neizbježni obred ciparske kulture ne samo započeti dan kavom, već i redovito odlaziti na pauze za kavu tijekom cijelog dana i noći, čime je ona zaslužila titulu najomiljenijeg pića u zemlji. Uz dinamične kafiće, vješte bariste i raznovrstan izbor kava putnici ovdje mogu uživati u popularnom napitku na bazi mješavine zrna Arabice i kave Robusta iz Brazila, Indije i Etiopije, što rezultira okusom koji podsjeća na duhan, čokoladu i zemlju. Tijekom posjeta Nicosiji ne zaboravite uživati u obilasku sjeverne Nicosije pješice, koji se bavi davnom povijesti regije.

Gdje boraviti: uživajte u stanci za kavu u Gate Twenty Two Boutique Hotelu, koji nudi pogled na grad i ugođaj idealan za opuštanje zahvaljujući suvremenim klimatiziranim sobama, trendovskom baru za druženje s drugim posjetiteljima i restoranu u kojem se poslužuju jela sredozemne kuhinje. Tijekom boravka u objektu ne propustite posjetiti obližnji Muzej Cipra, najstarije i najveće arheološko nalazište u zemlji.

Darjeeling, Indija

Putnici koji čaj vole više nego kavu trebali bi otići u indijsku „prijestolnicu čaja“, Darjeeling. Njezin odnos s tim napitkom datira iz 1856. godine, kada su posađeni prvi komercijalni čajni vrtovi. Danas ga njegova prohladna i vlažna klima i topografija čine savršenim za uzgoj čaja. Saznajte više uz izlet u svijet glasovitog Darjeeling čaja, na kojem će posjetitelji obići čajanu Sourenee Tea Estate, sudjelovati u obilasku tvornice i uživati u degustaciji. Kada ne istražuju čajne vrtove, putnici mogu vidjeti i isprobati brojne aktivnosti, od gledanja spektakularnog izlazaka sunca iznad Himalaja na planini Tiger Hill do posjeta povijesnim budističkim samostanima, istraživanja divljih životinja u Zoološkom parku Padmaja Naidu Himalayan i uživanja u vožnji vlakom koji obećava nevjerojatne prizore brežuljaka koji okružuju Darjeeling.

Gdje boraviti: odlučite se za boravak u luksuznom hotelu Taj Chia Kutir Resort & Spa Darjeeling s pet zvjezdica, gdje su gostima na raspolaganju prostrane sobe s planinskom kulisom i restoran u kojem se poslužuju jela lokalne azijske kuhinje, a dostupne su i opcije vegetarijanskih i košer jela, te jela bez mliječnih proizvoda. Objekt obuhvaća prekrasan vrt za gledanje svih tih veličanstvenih prizora i unutarnji bazen za maksimalno opuštanje. Kada ne uživaju u zabavi uživo u zajedničkom salonu, posjetitelji mogu poći na izlet na Tiger Hill Darjeeling i opuštati se uz panoramski pogled na Mount Everest i planinu Kanchenjunga.