Ponovno učimo hodati po pozornici

plavi orkestar

Legendarni sarajevski bend Plavi orkestar, za mnoge najomiljeniji bend u regiji nakon pet godina stanke, vraća se na scenu! Nakon nedavnog koncerta u Slavonskom Brodu, nastupiti će na Ljetnoj pozornici u Opatiji 3. kolovoza, na Sustipanu u Splitu 24. kolovoza i u Vrsaru 1. rujna.

Nekako me trema hvata pred ponovne nastupe nakon tolike izolacije koja je trajala u naše slučaju preko 4 godine. Što bi rekao Arsen Dedić; ponovno učimo hodati na pozornici. Ali dosadašnji povratnički koncerti u Slavonskom Brodu i Sloveniji bili su neočekivano emotivni i dali nam energiju za dalje“ rekao je Saša Lošić Loša koji je također primijetio i da na koncert dolaze mlađe generacije što je jasni pokazatelj da njihovi hitovi ne samo da nisu zaboravljeni, nego se prenose i na nove generacije.

Ljudi mi često prilaze na ulici i kažu „Samo da ti čujem glas“. Čini mi se da Orkestar nekako pruža nekakvu iracionalnu stabilnost, budimo valjda sjećanje na neka bezbrižnija vremena“ rekao je Loša.

Loša je nedavno otkrio i da je za vrijeme pauze od nastupa napravio 12 novih pjesama. „Čim mi dečki iz benda kažu dobra je pjesma, ja ju odmah bacim u koš! Ali sad su mi rekli Loša nikad nisi ništa bolje napisao. Tako da se nadam se najboljem. Sad ih poliram jer sam perfekcionista i planiram da će na jesen izaći van album“ otkrio je Lošić.

Karijeru “Plavog orkestra” obilježili su veliki hitovi, poput antologijskih pjesama: “Suada”, “Kaja”, “Bolje biti pijan nego star”, “Sava tiho teče”, “Zelene su bile oči te”, “Kad mi kažeš ‘paša'”, “Ako su to samo bile laži”, “Odlazim”, čija popularnost i prisutnost godinama ne jenjavaju.

Plavi orkestar osnovan je 1983. godine u Sarajevu u sklopu pokreta “Novi primitivci”, u kojem su bili i Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović i još neki drugi kultni sarajevski glazbenici. Kritičari smatraju bend jednim od najvećih kulturnih fenomena osamdesetih i devedesetih godina, bliskim kako starijim tako i mlađim generacijama slušatelja.

Izdali su 8 albuma, koji su se ukupno prodali u tiražu od preko 5 milijuna primjeraka, a svijet su više puta obišli turnejama s ukupno više od 1.500 koncerata.

Iako je Plavi orkestar imao više stanki u karijeri, mnogi obožavatelji nisu ih nikad zaboravili, a njihove pjesme su postali su vječni evergreene na ovim prostorima.