Novi mural u Dubravi sve oduševio

Mural

Povodom 50. obljetnice smrti Mate Lovraka, street umjetnici iz grupe ZID na inicijativu Mjesnog odbora Čulinec, kreirali su ideju i izradili mural na čulinečkom podvožnjaku. Mural prikazuje lokomotivu s vagonima koja je zapela u snijegu, baš kao u knjizi i gospodina Saperlot koji izgovara poznatu rečenicu ‘Svakoj pruzi, svakom brijegu, treba jedan vlak u snijegu.’

U organizaciji Mjesnog odbora (MO) Čulinec, koji je u projekt uključio Osnovnu školu (OŠ) Retkovec putem plana programa potreba koje financira Grad Zagreb, Dubrava je dobila prekrasan veliki mural koji vrijedi pogledati.

Iza ovog nostalgičnog prizora u režiji vrhunskih street art umjetnika Gregora Furkes, Leonarda Lesića i Krešimira Golubića stoji hvalevrijedan projekt koji se obraća najmlađima.

Zašto baš ”Vlak u snijegu” i kako se realizirao projekt, saznali smo od Damira Škarića, potpredsjednika Mjesnog odbora Čulinec.

Već neko vrijeme ideja za mural bila je prisutna u našem mjesnom odboru. Nakon što smo preko noći ostali bez murala ‘Malog princa’ po kojem je Čulinec bio prepoznatljiv, shvatili smo koliko ljudima znači umjetnost i pozitivna poruka u svakodnevnom životu. Grad Zagreb je krajem prošle godine pružio mogućnost MO da budu kreativni kroz financiranje iz plana potreba, odlučili smo se aplicirati i iskoristiti sredstva kako bismo realizirali nešto korisno i lijepo za građane – novi mural”, rekao nam je potpredsjednik Mjesnog odbora Čulinec te dodao:

Odlučili smo se za ‘Vlak u snijegu’ iz nekoliko razloga. Prvi je blizina željezničke stanice lokaciji murala. Mnogi Čulinčani svakodnevno koriste vlak na putu do posla, domova i škola. Čulinec pruga istovremeno prometno razdvaja i spaja. Drugi je snažna poruka koju ova priča prenosi. Životne teškoće su nenadane, ali i neizbježne. Dok neki vide prepreke, Ljuban je vidio priliku za ujedinjenje i zajedništvo, što je rezultiralo spasom i jačanjem njegovih zadrugara”.

mural
U projekt je uključena i OŠ Retkovec

Oslikavanje je samo dio priče. U projekt smo uključili i OŠ Retkovec kao partnera jer nam je važna edukacija mladih u smislu prevencije devijantnog ponašanja. Već neko vrijeme vodimo borbu s vandalima koji uništavaju javne površine neprimjerenim grafitima. Poruka koju želimo poslati djeci jest da mogu biti vidljivi i ostaviti svoj trag na primjeren način. Nakon održanih radionica u školi pod vodstvom Krešimir Golubića, ‘Graffiti su umjetnost, a ne vandalizam”, učenici su svojim radovima davali idejna rješenja za mural. Najbolji rad, posljednji vagon, upravo je učenički. Zadovoljan sam suradnjom i vjerujem da je edukacija pravi i jedini način izgradnje zdravog društva”, zaključio je Damir Škarić.

Jedno od najpoznatijih Lovrakovih djela

Roman Vlak u snijegu jedno je od najpoznatijih djela Mate Lovraka, prvotno naslovljeno Djeca Velikog Sela. Napisao ga je 1931. godine, inspiriran stvarnim događajem. Radnja romana prati grupu učenika četvrtog razreda iz malog seoskog mjesta Jabukovac koji odlaze na izlet u grad sa svojim učiteljem.

Tijekom povratka zatekne ih zimsko nevrijeme i vlak se zaustavlja pred snježnim nanosom. Zahvaljujući zajedništvu i snalažljivosti djece, vlak biva oslobođen. Ova priča naglašava važnost zajedništva, odgovornosti i hrabrosti.

Film Vlak u snijegu iz 1976. godine, režirao je Mate Relja. Film je dodatno popularizirao priču. Glavne uloge tumače Slavko Štimac kao Ljuban, Gordana Inkret kao Draga, i Željko Malčić kao Pero. Sniman je u Zagrebu i okolici Bjelovara. Film je osvojio nagradu publike Jelen na Filmskom festivalu u Puli, što je bio prvi put da je ta nagrada dodijeljena dječjem filmu.

A ovaj vlak možete posjetiti i u Velikom Grđevcu koji se nalazi u sklopu Kulturnog centra Mato Lovrak.