Izrađena je prva nogometna lopta od piva

lopta od piva

Izrađena je prva nogometna lopta na svijetu od piva odnosno od Beer skina, visokokvalitetne održive kože nastale od ostataka iz pivske industrije. Zagrebački brend Sabant, koji stoji iza ove inovacije, poklonio je loptu svom investitoru Marku Pjaci u znak dobrodošlice u Zagreb i Dinamo. Svojom su ga inovacijom osvojili na prvu. Spojiti nogomet i pivo na potpuno novi način, izradom lopte od piva, kaže Andrej Marić, suosnivač Sabanta, htjeli su pokazati potencijal primjene njihovog materijala u raznim industrijama.

Sabantov Beer skin nastaje od ječmenog slada koji ostaje iza proizvodnje piva. a proces proizvodnje kože pobliže objašnjava njihova osnivačica Tamara Vučetić: ‘Uzimamo nusprodukt pivske industrije koji inače uglavnom ostaje neiskorišten, prerađujemo ga lokalno, a u ekskluzivnu održivu kožu pretvaramo u majstorskoj tvornici u Italiji. Naš Beer skin je održivo rješenje za sve koji žele koristiti visokokvalitetne kožnate materijale, a pritom mogu reći i kako je proizvod napravljen od piva, što je prilično kul’.

Dok za Beer skin čekaju patent, Tamara i Andrej planiraju izbacivanje novih linija kože, napravljenih također od ostataka iz alkoholne industrije. Trenutno su posvećeni suradnjama s hrvatskim kreativcima s kojima rade na inovativnim rješenjima u dizajnu. Tako su nedavno predstavili limitiranu kolekciju torbi od Beer skina s brendom Raw Bag dizajnerice Mirjam Krajine, a do kraja ove godine možemo ih očekivati još: ‘’Sabant je hrvatski inovatorski brend koji pomiče granice rješenja u tekstilnoj industriji, a svoje materijale želimo oblikovati u suradnji s hrvatskim dizajnerima, i tako lokalnu genijalnost predstavljati globalno’’, govori Andrej Marić, CEO Sabanta.

Priču o najposebnijoj nogometnoj lopti možete pratiti na sabant.skins, a više o hrvatskoj inovaciji u globalnom svijetu tekstila možete saznati na službenoj web stranici.